Trouwerij in Amerika: voorbereiding

Eerst maar even voor de duidelijkheid: NEE wij gaan niet nog een keer trouwen in Amerika. Ook geen ‘renewal van vows’ en dat soort dingen. Het gaat deze keer niet om ons, maar om een vriend/collega van me, Chris, die gaat trouwen met zijn aanstaande Christy. En dat gaat gebeuren in Oklahoma City. Begin oktober gaan we dus voor de derde keer op stap voor een trouwerij! Wat een feestelijk jaar!

Uitnodiging

En zo’n Amerikaanse bruiloft gaat al weer heel erg anders dan een Nederlandse bruiloft (of een Indiase bruiloft). We kregen uiteraard eerst een ‘save-the-date’ kaart, een paar maanden geleden. En daarna kregen we een kaart met de echte uitnodiging erop, en met de notitie dat wij met 2 personen welkom waren. Plus een echte ‘rsvp’ (van het Franse ‘répondez s’il vous plait, ‘graag antwoorden alsublieft’), te sturen naar de organisatie van de bruiloft. Ik vond dat nogal wat – maar het schijnt dat als je zelf die kaarten ontvangt, heel veel mensen reageren dat ze wel komen, maar uiteindelijk niet. Laat je ze naar die externe organisatie antwoorden, dan zijn ze eerlijker in het aantal mensen dat komt of niet.

Website

Vervolgens kregen we ook een email met een link naar een website. Met onder andere informatie over het hotel waarin je kamers kan boeken (natuurlijk, Amerika is een groot land, en een bruiloft – ook al is deze netto een stuk korter in tijdsduur dan een Nederlandse bruiloft – kost je veel meer tijd in verband met het heen- en weer reizen. Op de website staat ook reisinformatie (hoe kom je van het vliegveld naar de feestlocatie), adressen van toeristische aangelegenheden (als je er toch bent…) en restaurants, en natuurlijk het programma van de dag (nou ja, avond, in dit geval).

Programma

Dat programma is overigens opmerkelijk. De ceremonie start om 6 uur ’s avonds, en zal volgens Chris niet meer dan een kwartier of zo duren. Dan volgt het cocktailuurtje, dat inderdaad een uurtje is, en dan volgt de receptie. Ik vermoed dat wij Nederlanders dat ‘feest’ of ‘feestavond’ noemen, maar is in dit geval (en dat schijnt normaal te zijn) om 11 uur (al!) afgelopen. Het idee is dan dat een deel van de gasten daarna zelf nog verder feesten ergens. Kortom, het hele programma van de bruiloft is maar 5 uur… Gegeven dat heel veel gasten in dit geval ‘invliegen’, en in ons geval is dat op vrijdagmiddag heen, en op maandagochtend zeer vroeg weer terug, met drie hotelovernachtingen, is dat toch apart. Hadden we in Oklahoma City gewoond, dan was het een stuk eenvoudiger!

Kortom, we gaan er wel een mooi feestje van maken, met uiteraard wat toeristisch bezoek!

5 gedachtes over “Trouwerij in Amerika: voorbereiding

  1. Leuk om te lezen Johanna, ik hoor het vaker en iedere keer lijkt het me toch heel kort zo’n 5 uur!
    Ik ben benieuwd naar je volgende blog hierover!

  2. Interessant! Ik heb volgend jaar de eerste Colombiaanse bruiloft van mijn schoonzus. Ben benieuwd maar weet nu al dat dit niks voor mij gaat zijn haha, gezien alle verhalen van andere bruiloften. Maar wel superleuk om een keer mee te maken. Ben benieuwd of alle verhalen kloppen.

    • Oh tof!! Dat moet je uitgebreid bloggen! Wat is er anders dat het je niets lijkt dan? Ik verwacht een grote rol voor familie, een hoop dansen, veel kleur… zit ik mis? Wat buitenlandse bruiloften betreft, ik had in mei ook een bruiloft van mijn Indiase vriend/collega Pranav in Delhi, dat was een heel avontuur (hoewel ik onze trouwerij veel liever had). En natuurlijk gelegenheid voor mooie plaatjes en blog verhalen!

      • Ja is ook wel tof! Ben echt benieuwd haha! Een Colombiaanse bruiloft (iig in die regio) is heel uitbundig. Vaak tot in de puntjes geregeld en zeer massaal. Er kunnen zomaar honderden mensen komen. Er wordt veel gedronken en gefeest dat tot 4 of 5 uur in de ochtend kan doorgaan (echt niets voor mij trouwens). Er wordt verwacht dat je er zelf ook tiptop uitziet dus een dure jurk kopen is bijna een must, net als van tevoren je haren en make-up ook uitgebreidt te laten doen. Een cadeau wordt verwacht in de vorm van geld en dan heb ik het over 100 euro ongeveer. Ik vind het superleuk om eens mee te gaan maken, maar onze bruiloft gaat geen Colombiaanse zijn haha 😉

  3. Leuk zo’n Amerikaanse bruiloft. Inderdaad, het is echt heel anders dan wij in NL gewend zijn. Soms is de ceremonie zelfs gewoon thuis, met een buffet erna. Duurt ook maar een paar uurtjes. Bij een officiële grote bruiloft horen ook de ‘bridalshower’ vooraf, de vrijgezellenavond, de keuze van bruidsmeiden (bridesmaides) en jonkers (groomsmen). Super belangrijk zijn de erebaantjes van de door de bruid uitgekozen ‘maid of honnor’ en de ‘best man’ die de bruidegom moet helpen. Menig vriendschap is er door verpest 🙂 En dan hebben we het nog niet eens over de kosten (schulden) die gemaakt worden, gigantische bedragen worden er besteed aan kleding, aankleding van de locatie, en natuurlijk het feest. Gek genoeg kiest het bruidspaar welke kleding en schoenen hun bridesmaides en groomsmen moeten dragen en waar dat gekocht moet worden, maar ze moeten het vervolgens wel allemaal zelf betalen. Wel heel leuk om eens mee te maken!

Schrijf een reactie...

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s