Uit eten in Amerika – een handleiding (deel 1 van 2)

Hoe simpel kan het zijn, uit eten in Amerika, het land waar veel mensen vaker uit eten gaan dan zelf koken? Heel simpel, en ze maken je het heel erg makkelijk. Er zijn wel een aantal verschillen die je als nietsvermoedende Nederlandse toerist gaat ervaren als je in een Amerikaans restaurant uit eten gaat. Een lijstje! Vandaag deel 1 (over gratis water, bestellen, en de bediening), morgen deel 2 (over borden en bestek, en de rekening). Over hoe anders dagelijkse dingen kunnen zijn!

Water!

Voordat je besteld hebt, heb je vaak al kraanwater ‘for the table’ gekregen. Grote glazen water, met ijs (en jawel, gratis) dat ook nog (weer gratis) de hele avond wordt bijgevuld. Wat een uitkomst voor mensen zoals ik die graag en veel water drinken! Kom daar maar eens in Nederland om. Ten eerste is het vaak geen kraanwater (terwijl we in Nederland zo ongeveer het beste water ter wereld hebben), en het is ook niet gratis!

Het bestelproces is heel, heel flexibel

Bij het bestellen heb je vaak KEUZES. Ga je bij een fastfood restaurant (nou ja, fastfood tent) eten, dan heb je keuze tussen bruine/witte rijst, wit/bruinbrood, gewone/curly fries, wil je er salade/fruit bij, dressing X/Y/Z… en daar moet je wel op bedacht zijn. Zelfs een koffie bij de Starbucks vereist een heel recept (grootte, smaak koffie, shots, siroop…).

En mocht je in een restaurant iets niet helemaal lekker vinden, dan is het prima om te vragen of ze de komkommer of de champignons achterwege willen laten, of je gerecht juist extra scherp te maken. Of er een beetje sour cream bij te doen. Dat soort dingen is in Europa, zeker in Italie en Frankrijk, vaak een belediging voor de chef… die heeft immers zo bedacht dat die komkommer cruciaal is voor de smaak van het gerecht, en dat er niet nog eens extra kaas op moet.

De bediening is heel, heel vriendelijk en heel, heel snel

Net zoals je in Amerikaanse winkels haast tot het opdringerige af wordt gevraagd ‘of je het kunt vinden’, word je in Amerikaanse restaurants heel vaak gevraagd ‘of het smaakt’. Vaak nog voordat je je eerste drie happen weg hebt. En later nog een keer, en nog een keer… En is er iets niet goed, geef het aan en ze maken het meteen goed!

Verwacht overigens niet dat je een half uur moet wachten voor je je eerste gerecht voor je hebt – dat is er vaak binnen tien minuten, en verwacht ook niet lang te wachten tussen twee gangen. Wil je rustig aan doen, dan kun je dat beter aangeven, anders sta je zeer waarschijnlijk binnen het uur weer buiten, met voor-, hoofd-, en nagerecht achter je kiezen. Dat laatste lukt in Nederland haast nergens!

 

5 gedachtes over “Uit eten in Amerika – een handleiding (deel 1 van 2)

  1. Wat een leuke weetjes! Die flexibiliteit herken ik ook van hier. Je kunt alles vragen en zelfs een gerecht delen is geen probleem. Echt leuk te weten hoe het bij jullie gaat! Ben benieuwd naar deel 2 😀

  2. Pingback: Uit eten in Amerika – een handleiding (deel 2 van 2) | Johanna goes USA!

Schrijf een reactie...

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s