Onderwijsevaluaties. Ik ben helemaal happy!

Als het onderwijs klaar is, moet ik als een malle de cijfers ingeven. Daar krijg ik niet zoveel tijd voor hier (en als je dat weet is dat prima, dan pas je daar je planning op aan). Het voordeel is ook dat mijn teaching evaluaties ook heel snel beschikbaar zijn. Ik weet het al een paar dagen, en zit eigenlijk al een paar dagen heel fijn te genieten van het resultaat…

Eerst even een terugblik

Vorige lente was mijn allereerste teaching semester. Vers uit het vliegtuig, hup, voetjes in de sneeuw, en met een net gekalligrafeerde PhD-bul de collegezaal in – lesgeven. In een Amerikaans systeem, waar ik eigenlijk nul ervaring mee had: het kleinschalige, persoonlijke lesgeven hier staat best ver af van het model wat ik in Tilburg gewend was. Met een hoop energie en ook soms met hangen en wurgen is het eerste semester toen voorbij gegaan, waarbij ik soms (eerlijk zijn) de case die ik op dinsdag moest lesgeven vaak op maandagnacht nog moest voorbereiden. Maar het is toen wel gelukt. Ik heb toen een hoop lieve briefjes gehad, naderhand nog een paar emails van studenten die me nog bedankten voor de inzichten die ze in mijn lessen hebben opgedaan… Maar ook had ik een paar hele nare commentaren in mijn evaluaties zitten, van studenten die mijn bloed wel konden drinken. En ik weet nog goed dat zelfs twintig lieve briefjes, complimenten en zelfs plantjes van studenten net niet helemaal genoeg zijn om twee van zulke hele vileine commentaren goed te maken. Gaat je niet in de koude kleren zitten…

Aanpassingen

Nu ben ik verre van briljant – mijn eerste cursusopzet was niet 100% geweldig. Zo merkte ik dat 1) college geven hier niet zo best werkt, discussies en andere interactieve dingen werken beter, en 2) quizzes en examens werken ook niet zo best. Die zijn voor deze capstone cursus marketing strategie die vooral inzicht en analytische vaardigheden moet bouwen en voor deze senior studenten helemaal niet nodig. Dat heb ik dus weggehaald. Show and Tell heb ik toegevoegd. Daar was ik nog best zenuwachtig over: dat is een element in mijn lessen dat ik niet onder controle heb… maar het ging geweldig goed. Ik heb verder een aantal cases vervangen… en ik ben een stuk minder streng geworden in het nakijken.

Wat betreft dat laatste heb ik heel bewust zowel goede dingen aan te merken (“Great idea!!” “Love how you integrate these concepts!”) en de wat mindere dingen heel constructief te onderstrepen (“Good that you referred to X, but there’s more to it. I know you can do better…”). En door zelf het leeuwendeel van het nakijken voor mijn rekening te nemen, kon ik de voortgang van mijn studenten goed volgen, en daarmee extra goed opletten op de individuele sterktes en zwaktes van elke student. Zo zijn sommige studenten goed in schrijven maar zijn ze analytisch niet zo sterk; anderen weten precies wat je vraagt als je ze een vervolgvraag stelt maar komen uit zichtzelf niet zover (de waarom-vraag, ja-en-hoe-komt-dat-dan-precies, en de so-what vraag). Ik heb me echt ingezet dit semester om iedereen zo individueel mogelijk te coachen daar waar nodig.

Cursusevaluaties

Ik heb eerst een informele evaluatie gedaan door middel van een handout in de laatste les, waarbij mijn studenten konden aangeven of ik de individuele cases en andere cursuselementen moest houden of niet. Een grote verrassing: geen enkele student zei “Drop it – I hated it” bij de Show and Tells. Eentje zei “I don’t care so much”, en een dikke zestig zeiden “Keep it – I liked it”. Nou, dat vind ik een compliment. Het was ook echt heel leuk: hoewel het een pukkel werk was om steeds voor te bereiden werd ik er vaak erg blij van. Verder waren er geen hele duidelijke patronen bij de andere elementen. Er zijn altijd een paar studenten die een bepaalde case of de simulatie niet zo leuk vinden, maar daar staan er vier keer zoveel tegenover die het wel leuk vinden. Motiverend!

De commentaren maakten mij ook blij. Er zaten absoluut constructieve ideeen tussen (“meer uitleg bij X”) en die waren terecht en volwassen. En er zaten dusdanig veel toffe comments tussen dat ik heb besloten die stapel binnen handbereik te houden voor dagen waarop het niet zo wil… Absolute blijmakers!

Een fantastische oppepper! (I love my students.)

Een fantastische oppepper! (I love my students.)

De formele evaluaties, de SRTE (Student Rating Teaching Effectiveness) waren er dinsdag. Die zijn hier ontzettend belangrijk, veel belangrijker dan op Europese universiteiten. Spannend… Vorig jaar had ik een 5.20, 5.43 en een 5.60 op een 7-puntschaal voor Instructor Quality (ik dus) en een 5.40, 4.96 en 5.25 voor Course Quality (het vak). Dit jaar heb ik als Instructor Quality voor mijn drie secties een 6.36 (dat was de sectie met de fraude-case – dat haalt mijn cijfer drastisch naar beneden), een 6.93 en een 7.00 op dezelfde 7-puntschaal. Voor Course Quality heb ik een 6.14 (de fraude-sectie), een 6.80 en een 6.75. Voor de referentie: de gemiddelden voor Instructor Quality zijn 5.7 en voor Course Quality zijn 5.6. Course Quality kwam vorig jaar niet hoger dan 6.66… en ja, er was ook een 7.00 voor Instructor Quality bij vorig jaar – van Hari.

Ik was dus helemaal happy. Superblij, echt. Ik had wel gehoopt en ook wel verwacht dat ik boven mijn scores van vorig jaar zou uitkomen en ook wel boven het gemiddelde (dat is de bedoeling – iedereen moet bovengemiddeld scoren hier – en ja ik weet dat dat statistisch gezien niet kan). Maar een 7.00? Ik? Inmiddels weet ik dat twee anderen het eerder in de historie van het marketing departement hebben gepresteerd om een 7.00 te halen… waaronder Hari dus.

En nu ik.
Een 7.00 op mijn teaching rating (en een 6.93…).
Ik kom verdorie net kijken… I’m making history here!

Een glimlach op mijn gezicht van drie meter breed. Echt.

PS: ook de input op de open vragen was weer supermotiverend. Daar waar ik vorig jaar nog schreef “Open vragen = vragen om ellende” (dat deed me toen echt pijn) had ik dit jaar geen enkele nare opmerking. Zelfs de negatieve opmerkingen waren neutraal (“I don’t like simulations“) of getuigden van zelfinzicht (“Johanna could have explained X better, but I probably should have taken notes better earlier…”). En heel, heel veel prijzende opmerkingen. Mijn favoriete was deze (want inhoudelijk juist):

“First of all, the course encompassed all things MARKETING, which was awesome. It helped me realize that you have to be able to look at both the big picture and the smaller details when creating a strategic plan. She moved at just the right pace so we weren”t on one topic for too long, yet they all tied together really nicely and built on each other. So in the end, we got a great idea of marketing strategy and the wide scope of thinking it involves. Also, I really liked how the course was a good mix of individual work and team work, and that the grading system was very fair — you got what you put into it. She didn”t emphasize tests and grades, though; instead, she emphasized LEARNING, which is what I feel school should be about. Furthermore, the course was just the right mix of lecture, discussion, assigned readings and write-ups, and our simulation. No portion dominated in particular, so it was nice to get that variety. It kept things interesting.”

Meer ga ik er hier echt niet ga opschrijven, anders ga ik nog naast mijn schoenen lopen 🙂 Al deze evaluaties gaan in mijn ‘happy box’!

2 gedachtes over “Onderwijsevaluaties. Ik ben helemaal happy!

Schrijf een reactie...

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s