Studenten… vaak erg fijn, soms grote uitdagingen (2 van 2)

Het was een goed recept vorige keer: het afwisselen van een ervaring met een fijne student met een niet zo fijne student. Nu heb ik echt niet zo veel vreselijke studenten. Zelfs die van de vorige keer was niet heel dramatisch, dat had gewoon een slechte dag. Maar ik heb er nog eentje – en die trekt het bloed onder mijn nagels vandaan. Vanwege fraude!

Eerst de fijne studenten

Ik heb echt een hele hoop tevreden studenten. Ik krijg regelmatig feedback over hoe leuk ze mijn les vinden, laatst zelfs eentje die zei “ook al is jouw cursus al om 8 uur ‘s ochtends, ik vind het geen probleem om zo vroeg uit bed te komen op dinsdag en donderdag”. Of “ik heb echt het gevoel dat ik wat leer, en dat alles samenkomt in jouw cursus”. En een hele hoop dankbare studenten die blij zijn dat ik zo snel reageer op emails, vragen, etc. En daar doe ik het voor.

Maar dan… het probleemgeval

Maar dan… is er ook een probleemgeval. Een overzichtje van eerdere, minder handige acties van de betreffende studente:

  • De eerste drie weken van het semester had ze schijnbaar geen financiering en kon ze niet officieel beginnen. Ze stond echter wel al ingeschreven. Hoewel ik haar had aagespoord om toch maar te komen omdat ze anders te veel materiaal zou missen, deed ze dat niet.
  • Ook moest ik haar aansporen om haar MarkStrat (simulatie) licensie te kopen. Niet dat ze daar wat mee deed: de eerste drie MarkStrat sessies was ze er niet en konden haar teamleden het eerste rapport zonder haar maken.
  • Vervolgens miste ze continue lessen – zo heeft ze ruim 12 van de 24 sessies (tot nu toe) gemist (je mag er 3 missen). Een belangrijk onderdeel van het eindcijfer is de participatie in de discussies in de bijeenkomsten. Ben je er niet, dan kun je niet participeren.
  • En ook leverde ze haar caserapporten niet in. Waarom? Een grote variatie aan redenen: ziek, computer gecrashed, naar de ER, autovandalisme, een haperende auto-accu… Natuurlijk zijn die caserapporten een belangrijke component van het eindcijfer van mijn cursus.

Al dat soort dingen helpt niet echt. Voor Spring Break had ik haar al een mailtje gestuurd met aansporing om het veel beter te gaan doen, of om anders de cursus maar te laten vallen (dat moet voor een bepaalde datum). Maar daarna ging het niet veel beter… Op dat moment ga je als docent aan ‘casebuilding’ doen, vooral als je laatstejaarsstudenten in je vak hebt, die alleen jouw vak nog nodig hebben om te slagen (en die tienduizenden dollar per semester aan collegegeld betalen). Dat betekent eigenlijk zoveel als alle communicatie via email te doen, alles vastleggen en opslaan. Het is sneu dat het moet, maar in dit geval bleek het helaas inderdaad nodig.

Twee weken geleden

Ik geef mijn studenten vijf mogelijkheden om in totaal drie caserapporten in te leveren. De studente in kwestie had voor case 1, 2 en 3 niets ingeleverd – ze had daarmee dus nog maar twee mogelijkheden over en dus haar eerste ‘nul’ te pakken. Ze zag nu tegen het einde van het semester toch wel in dat ze moest slagen op mijn vak en begon te emailen: ‘Hoi professor, mag ik misschien alsnog het rapport inleveren van case 2?’ Nu was dat al begin februari, en ze had dat destijds al eens gevraagd (twee weken na de inleverdatum) maar schijnbaar was mijn antwoord in haar junkmailfolder beland (jaja…). Pech dus. Ik heb haar nog maar eens laten weten dat haar mogelijkheden om het vak te halen niet groot meer waren.

Weer een email: of ze dit met iemand anders (dus ‘boven mij’) kan bespreken. Tuurlijk. Ga maar naar het afdelingshoofd. Die er helemaal niets mee doet, omdat ik die proactief alle communicatie kon sturen. Pech dus…

En toen een week geleden

Toen was case nummer 5 aan de beurt, en daarmee haar laatste mogelijkheid om een (tweede) rapport in te leveren. En wederom was ze niet aanwezig, en had ze geen caserapport ingeleverd. En had ze ook niets laten weten… Ik schrijf weer een email, en zeg dat ik weer een ‘nul’ opschrijf.

‘Ja maar mevrouw, ik zat in de ER (emergency room) de hele dag op dinsdag. Ik lever morgen het rapport in, samen met de ontslagbrief van het ziekenhuis’. Die kwam niet de dag erna, maar op donderdag. En dat was slechts een kopietje van een briefhoofd, en wel eentje met de verkeerde datum. Daar was dus iets mis. Ook in haar nadeel: ik weet heel goed hoe ontslagbrieven van de ER eruit zien, en dit was was anders. Weer pech…

Ondertussen is haar gedrag bij mij in de cursus geen uitzondering: ook bij andere docenten doet ze dit. Toen zij naar het afdelingshoofd vroeg, zijn wij allen kort samen gaan praten om ervaringen uit te wisselen. Toen bleek dat het ‘ER’-verhaal van mij niet klopte met het excuus voor haar afwezigheid bij een andere docent… ze zat bij haar zus, volgens mijn collega. En hoewel ik ‘bewijs’ had van haar ER-opname, klopte die datum niet… something is fishy!

De confrontatie

Uiteindelijk wilden we haar aanspreken op het liegen tegen een professor (hetzij mij, hetzij mijn collega), en met haar de Smeal Honor Code bespreken. Maar toen we haar confronteerden, bleek dat zij inderdaad bij haar zus was geweest en dat ze tegen mij had gelogen over een ER opname. De reden van die foutieve datum was dat zij op die woensdag (niet de dinsdag… dom) naar het ziekenhuis was geweest voor een afschrift van een oudere rekening – en ze had dat ingediend als ‘bewijs’ voor haar ER-opname op de dinsdag. En dat is niet liegen, dat is fraude. En een stukje erger.

De consequenties

Uiteindelijk heeft de student straks een verlaging van heel cijfer (bijvoorbeeld, zou ze een B hebben dan krijgt ze nu een C). Probleem: ze zou al met hangen en wurgen een C kunnen krijgen in theorie, en dus wordt dat een D, en daarmee ben je gezakt. Ze ging akkoord met de ‘straf’. De casus komt in haar dossier. Het gevolg van het zakken is ook dat ze in de zomer het vak zal moeten inhalen (met alle bijkomende kosten). Nu was ze toch hoogstwaarschijnlijk gezakt, en moest ze nog een paar andere vakken inhalen, dus wat dat betreft heeft het weinig impact… maar het gaat mij om het principe. Eerlijkheid (oftewel academische integriteit) boven alles.

Fraude en universiteiten, of het nu om onderzoekers of om studenten gaat… Bah. Ik begrijp op geen enkele manier hoe een student kan denken dat hij/zij hier mee weg zou kunnen komen. Want dat lukt simpelweg niet, ik ben niet achterlijk…

En wat denk je? De afgelopen twee lessen was ze weer aanwezig. Wat totaal zinloos is.

4 gedachtes over “Studenten… vaak erg fijn, soms grote uitdagingen (2 van 2)

    • Het nare is dat zulk soort studenten mij veel en veel meer energie kosten dan mijn fijne studenten. Het is echt een ratio 1:20 ongeveer… Misschien moet ik er minder tijd in steken en het laten ‘overgaan’ maar ik heb zo mijn principes he…

  1. Ha! I feel your pain. Ik zit net een sarcastische email aan mijn man te schrijven over allerlei studenten die nu (tien dagen voor de finals) aankomen met accommodations brieven over accomodations die ze al die tijd gehad zouden moeten hebben, maar dus niet gehad hebben (want zonder brief, geen extra tijd/aparte ruimte, etc), en dat dat de reden is waarom ze nu met een C/D/F zitten. Gelukkig ken ik het hoofd van de disabilities services erg goed, en zij “backed” mij hierin wel, maar jeetje mina, wat een werk elke keer. Ook heb een plagierende, “graduating” senior, dus dankzij een nul op haar paper nu misschien toch geen “graduating” senior is, en die dus zo’n beetje op mijn kantoor woont. Het blijft toch heel anders dan in Nederland!

  2. Pingback: Onderwijsevaluaties. Ik ben helemaal happy! | Johanna goes USA!

Schrijf een reactie...

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s