Schoenen uit bij de voordeur

Als je in de polder van het land komt, met klompen modder aan je schoenen, dat je dan je schoenen uit doet en bij de deur zet, en je dan met sokken naar binnen loopt. Maar anders is het heel normaal dat als je huis binnen gaat, je gewoon je schoenen aanhoudt. Geen probleem. Dat is hier in Amerika anders (en behoorlijk irritant eigenlijk voor ons Nederlanders die dat totaal niet gewend zijn).

Schoenen uit

Het is voor de Amerikaan heel normaal om meteen bij de deur na binnenkomst schoenen uit te doen. Of je nu sokken of panties draagt, of helemaal niets. En het maakt dan ook nog eens niet uit wat er ter plekke op de vloer ligt: tapijt, hout, of tegels. Nou, dat gaat bij ons anders. Wij hebben in de woonkamer tegels, en het is simpelweg te koud aan je voeten om geen schoenen aan te hebben. Wij lopen vaak op pantoffels – of dus gewoon schoenen. Geen probleem. Maar vrij veel Amerikanen die in ons huis komen kijken daar wat raar naar…

Visite: ook schoenen uit

Want ook zij doen meteen hun schoenen uit als zij bij ons thuis komen. En dat hoeft echt niet van ons. Sterker nog, dat heb ik liever niet. Ik heb liever geen blote voeten of zweetsokken op de vloer – dan maar wat korrels zand… is een stuk minder erg en hygienischer…

Andersom worden wij ook geacht om schoenen uit te doen als wij op bezoek zijn. Nu maakt het Pranav en Peter het niet zoveel uit – ik heb snel koude voeten als ik geen pantoffels mee heb, en ze weten dat ik er een hekel aan heb – maar zo soms kom je ergens waar IEDEREEN z’n schoenen uit heeft… en dan moet ik ook meedoen. En joh, wat heb ik er een hekel aan… Zodra ik het kan ontwijken, doe ik dat en hou ik mijn schoenen aan. Ik snap het beter als mensen hoogpolig tapijt hebben en dan liever willen dat men z’n schoenen uit doet – maar in dat geval heb ik dan ook geen koude voeten. Maar dan nog he… vaak heb ik mijn outfit en schoenen en de rest bij elkaar gezocht en doet het haast afbreuk als ik dan mijn schoenen uit moet doen.

Zo waren wij laatst op bezoek bij een vriendin die een man of veertig op bezoek had. Zij heeft een hardhouten vloer, en vroeg iedereen om hun schoenen uit te doen. Nou… ik had alleen een panty aan – mooi niet dus. Dan had je dat echt even eerder moeten zeggen. Nu moet ik hier wel bij aantekenen dat Michiel iets flexibeler is dan ik op dit punt, maar hij heeft gewoon veel minder last van koude voeten!

Waarom is dat?

Schijnbaar is dat een dingetje wat de laatste jaren is gegroeid. Van oorsprong doen Aziaten dat (culturele redenen en mogelijk ook religieuze redenen zijn daarvan de oorsprong). Nu sinds een jaar of tien, vijftien, doen ook steeds meer Amerikanen, en het gaat ze daarbij vooral om hygiene. Redenen: aan je schoenen zit zand, modder, bacterien, en nog meer ongein en die willen mensen niet in huis hebben. Ze willen niet extra schoonmaken en hebben liever (stink)voeten over de vloer. En als je hoogpolig tapijt hebt, wil je gewoon geen zand aan schoenen – en dat hoogpolig tapijt komt hier veel meer voor dan in Nederland!

Ik weet niet zeker of deze theorie klopt, maar ik denk ook dat het te maken heeft met de type schoen die met hier heeft. Negentig procent van de mensen loopt op sneakers, en die hebben dikke zolen met diepe groeven waar van alles in kan blijven hangen: zand, modder, blaadjes… met de bijbehorende bacterien. Onze Europese schoenen (zowel die van Michiel als die van mij) hebben haast gladde zolen. Daar kun je simpelweg niets aan laten hangen. Dan is even je voeten vegen voldoende om ze helemaal schoon te krijgen. Daarnaast zien onze schoenen er gewoon veel beter uit, en zijn ze ook een fashion statement en niet alleen een ‘cover’ voor je voeten als je naar buiten gaat.

En ja, als wij sportschoenen aan hebben als we van buiten komen na het sporten, dan doen we die bij de voordeur uit!

7 gedachtes over “Schoenen uit bij de voordeur

  1. Oh dan moet ik eerlijk toegeven dat ik deze gewoonte ook overgenomen heb van de Duitsers. Ik vind stofzuigen een stomme bezigheid, dus heb thuis ook geen schoenen aan. Toch maak ik wel uitzonderingen voor bezoek 😉

      • T bezoek mag zijn schoenen aanhouden;) Ik heb een koeienhuid in de woonkamer liggen en ben stiekem wel een beetje bang dat ik mijn Betsie (ja, zo heet mijn vloerkleed) vlekken krijgt die er niet meer uit gaan.

  2. Ook in Afrika schijnt het normaal te zijn je schoenen uit te trekken bij het betreden van een woning. In Suriname geloof ik ook. In die contreien krijg je niet zo gauw koude voeten😃. Evert zijn zus, Oostenrijkse inmiddels, heeft een mand met sloffen in allerlei maten bij de deur staan voor bezoek.

Schrijf een reactie...

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s