Belastingaangifte… niet makkelijker en ook niet leuker

De Belastingdienst – “Leuker kunnen we het niet maken, wel makkelijker”… nou… niet echt. Wat hebben wij al een uitdagingen gehad met de belastingdienst – zowel de Nederlandse als de Amerikaanse. Wij moeten dit jaar uiteraard inkomstenbelastingaangifte doen, en helaas is dat dit keer dubbele pret, want zowel in Nederland als in Amerika moeten wij dit proces door.

Uitdaging 1: FATCA

Heel fijn: de Amerikaanse overheid heeft een akkoordje met Nederland, waardoor Nederlandse banken informatie over bankrekeningen en saldi delen met de Amerikaanse belastingdienst (de IRS). Daarvoor hebben wij formulieren gekregen van o.a. de ABN AMRO. Op die formulieren moeten wij onze Amerikaanse social security numbers invullen (de sofi- of BSN nummers van dit land). Tot zeer kort had Michiel helemaal geen social security number… want als je niet een bepaalde status hebt kun je helemaal geen social security number krijgen. Maar ABN AMRO eist dat wel, want de Amerikaanse belastingdienst wil dat toch?

Ik heb met ABN AMRO gebeld en het geval uitgelegd, ik heb het formulier twee keer opgestuurd met extra uitleg (via ouderwetse papieren post), en NOG sturen ze me een eerste en een tweede herinnering. Lieve ABN AMRO, ik begrijp dat jullie willen voldoen aan de eisen van de belastingdienst van Amerika, maar willen jullie wel de regels goed toepassen? En heb alsjeblieft jullie eigen administratie op orde, zodat formulieren die met de post zijn opgestuurd tenminste aankomen? Of nog beter, open een emailadres voor dit soort dingen!

Overigens, niet dat het wat uitmaakt of ABN AMRO die informatie nu deelt of niet. Er staat een paar honderd euro op die rekeningen, daar mist de Amerikaanse belastingdienst echt niets aan hoor!

Uitdaging 2: Nederlandse belastingaangifte

Per 1 maart kunnen we de Nederlandse belastingaangifte doen. Dat moet snel, want die Nederlandse aangifte moet worden meegenomen in de Amerikaanse aangifte, en die moet 15 april binnen zijn. Normaal gesproken is die Nederlandse inkomstenbelastingaangifte niet zo moeilijk. Maar dit keer hebben we een paar complicaties:

 1. Ik ben op 3 januari naar Amerika verhuisd – en heb dus nog twee dagen in Nederland gewoond. Dat is lastig, want zo ben ik niet heel het jaar woonachtig in Nederland;
 2. Michiel is op 22 juli naar Amerika verhuisd – en is zo ook half-half in Amerika geweest. Michiel heeft nog inkomen in Nederland gehad in 2014.
 3. Ons huis is verkocht en is overgedragen in juni
 4. We hebben in Amerika een huis gekocht, en is overgedragen in mei

Vol optimisme startte ik zondagmiddag mijn laptop op, klaar om de belastingaangifte te doen. De afgelopen jaren was een groot deel al ‘vooringevuld’ en dat verwachtte ik nu ook. Maar helaas. Ik zou niet eens weten waar ik moet beginnen, want de Nederlandse belastingdienst spreekt zich nogal tegen…:

 • De nieuwe app, met vooraf ingevulde informatie, kan ik niet gebruiken omdat wij ons huis hebben verkocht;
 • Belastingaangifte via normale pagina ‘Mijn Belastingdienst’ kan ik geen aangifte doen. Ik krijg een melding: “Bent u ondernemer? Of woont u (een deel van het jaar) buiten Nederland? Dan kunt u geen aangifte inkomstenbelasting doen op Mijn Belastingdienst. Kijk op www.belastingdienst.nl (deze hyperlink opent in een nieuw venster) hoe u aangifte moet doen.” Ja, wij woonden inderdaad een deel van 2014 in het buitenland… en zijn wij uitgesloten van de makkelijke, vooraf ingevulde aangifte.
 • Nu blijkt er een C-formulier te zijn voor buitenlandse belastingplichtigen. Dat zal het dan wel zijn… Maar helaas: weer een melding. Dat formulier geldt alleen als je het hele jaar in het buitenland hebt gewoond… en dat is voor ons allebei niet het geval. En wat nu als je een DEEL van het jaar in het buitenland woont? Nou? Nou?

Lieve Nederlandse Belastingdienst, jullie online informatie is niet compleet (of spreekt elkaar tegen). Daardoor heb ik nu dus geen idee hoe ik nu belastingaangifte moet doen. Morgen maar eens jullie belastingtelefoon bellen. Die natuurlijk alleen tijdens Nederlandse kantooruren werkt. Hopelijk kunnen zij mij helpen….en alsjeblieft, geen kastje-muur…

(Update: de Belastingtelefoon heeft mij goed geholpen. Er is ook een M-formulier, voor emigratie. Ze sturen me een papieren M-formulier toe (over 4 weken!), en dat formulier moet voor 1 juli binnen zijn. En dan pas kan ik belastingaangifte doen in Amerika… die voor 15 april binnen moet zijn!).

Uitdaging 3: Amerikaanse belastingaangifte

Oh… daar wil ik niet eens aan beginnen te denken. Het systeem hier werkt zo anders dan in Nederland… en zeker met het willen voorkomen van dubbele belasting vanwege de aangifte in Nederland. We hebben besloten om een accountant in te huren. Die mag dat deel voor z’n rekening nemen! Volgend jaar ga ik me daar wel weer druk om maken! Eerste stap: uitstel aanvragen!

12 gedachtes over “Belastingaangifte… niet makkelijker en ook niet leuker

 1. He zus,

  Tip van de dag: Vraag de volgende keer je zusje 😉 die is iets eerder verhuist naar het buitenland. Ik heb ook vele problemen gehad met de Nederlandse belastingsdienst.

  Liefs x

  • Op zich had ik jouw inderdaad kunnen vragen, jij hebt vast eerder te maken gehad met het M-fomulier… maar jij weet ook niets van de FATCA of de FBAR of de Amerikaanse aangifte… en je hebt ook geen huis verkocht in NL en geen huis gekocht (waardoor ik nu met het Amerikaanse puntensysteem voor hypotheken te maken heb). Echt, de belastingsystemen in Duitsland en Nederland lijken nog best wel op elkaar als je ze naast de Amerikaanse zet…

   • Ik geloof graag dat het Amerikaanse veel veel veel moeilijker is dan het Duitse. Al heb ik tegenwoordig een Steuerberater. T is me te veel gedoe en veel te ingewikkeld.
    Liefs

 2. gehad?????
  het is om gek van te worden,
  het formulier wordt verzonden, mevrouw, 20 dagen wachten, niks, grr, enzovoort…

  maar je blijft wel bezig, haha, groetjes en succes.

 3. Herkenbaar!! Ik heb ook een M-aangifte moeten doen (ben tenslotte ook geëmigreerd ;)….een boekwerk dat volledig handmatig moet worden ingevuld en het leuke is, zij laten je handschrift lezen door een computer. Dat gaat dus gegarandeerd fout en dan moet je het gehele boekwerk weer opnieuw invullen 😦 Dikke tip: maak dus een kopie van je ingevulde aangifte voor je deze opstuurt! Succes ermee….uiteindelijk komt het wel goed 🙂

  • Oh ja, Murphy’s law – dat inlezen gaat natuurlijk mis… Dank voor de tip, doe ik. En joh, wat valt het tegen dat ik niet gewoon zo’n vooraf ingevulde aangifte heb. Dat had ik ergens wel gehoopt, zo onder het mom ‘doen we even’! 😦 (Ik mag hopen dat ik belasting terugkrijg!)

 4. Pingback: Onze brievenbus doet ook aan uitgaande post | Johanna goes USA!

 5. Pingback: Belastingaangifte in Amerika | Johanna goes USA!

 6. Pingback: Achterstallig onderhoud | Johanna goes USA!

Schrijf een reactie...

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s