Badkamerupdate! (3 van vele…)

Afgelopen woensdag, een week geleden, is ons nieuwe bad gerepareerd (want daar zat een scheur in... lang verhaal). Sinds donderdag kan Michiel dus weer verder klussen in de badkamer. En dat heeft ie gedaan. Ik was daar allemaal niet bij, want ik zat in San Antonio, Texas, voor een conferentie (AMA Winter). Maar dat heeft er niet voor gezorgd dat Michiel achterover heeft geleund…Nee, integendeel. Volle kracht vooruit!

De voorbereidingen

Voordat het bad geleverd en gerepareerd was, had Michiel al veel voorbereid. De gangkast is verwijderd, de waterleidingen zijn verlegd, de afvoeren zijn ook verlegd, de vloer is vervangen, de elektra is verlegd (en indien nodig gesplitst), er is een (grotere) ventilator geplaatst (op de juiste plek), het plafond is in het backer board gezet (zie onder), en de studs (staanders) zijn waterpas gemaakt (dat laatste was nogal lastig… want dit huis is scheef. Uiteindelijk is dat met dunne stukjes hout en rubber gelukt). De bouwcode hier schrijft voor dat elke afvoer een ontluchtingskanaal heeft, direct achter de zwanehalf. En dat moet allemaal in die 10 centimeter dikke muur verwerkt worden. Dat is knap lastig.

De werkzaamheden

Dit is een rijtje van de stappen die Michiel de aflopen dagen heeft genomen in de badkamer:

 • Het bad op z’n plek zetten. Dat paste gelukkig. Dat was op woensdagavond (toen kon ik nog helpen sjouwen).
Het bad staat op z'n plek!

Het bad staat op z’n plek! De nieuwe leidingen zitten nu aan de rechterkant (zaten aan de linkerkant)

 • De afvoer van het bad aansluiten. Dat was even lastig, want dat zat grotendeels onder het bad, en daar hebben wij maar zeer beperkt ruimte.
 • De bodem van het bad moest gestabiliseerd worden in een laag beton. Dat was ook even priegelen, want het bad staat met twee kanten tegen de muur aan. Daarnaast moest dat beton storten gebeuren tegelijkertijd met het aansluiten (lijmen!) van de afvoer. Michiel had voor dat beton een soort mal gemaakt, anders zou het cement de vloer oplopen… Stap 2 en 3 waren voor donderdag – daar was ie de hele dag druk mee.
De mal met het beton onder het bad

De mal met het beton onder het bad

 • Op vrijdag begon Michiel met ‘tile beading’. Dat is een soort rubber band die precies op de rand van het bad gaat. Het idee is dat je daar weer de backer board (waterdicht cement board) en de tegels op doet. Je wilt namelijk eventueel vocht dat door de tegelvoeg dringt opvangen en in het bad leiden, zodat het niet achter het bad de houten muren intrekt.
 • Op dat moment heeft Michiel ook getest of de afvoer en de overloop waterdicht is. Het hele bad vol… en dat ging gelukkig goed (anders hadden wij beneden een hoop water gehad).
Testen of het allemaal waterdicht is. Dat witte randje langs de badrand is tile beading.

Testen of het allemaal waterdicht is. Dat witte randje langs de badrand is tile beading.

 • Daarna kwam het backer board op de muren. Dat is cement board, ondoordringbaar voor water, en ook onoplosbaar in water, en dat is wat je nodig hebt als je in Amerikaanse huizen waarbij de muren van ‘studs’ (een houten staander) en gipsplaat gemaakt zijn. In onze badkamer zijn alle gipsplaten weggehaald (ook van het plafond), en kiezen we ervoor om al die oppervlakten van backer board te voorzien. Dat is wellicht wat overdreven, maar Michiel is een zoon van z’n vader, dus de dingen gebeuren degelijk (of ze gebeuren niet). Dat is een kwestie van op maat zagen en in de studs schroeven. Rond het bad zweeft dat backer board dus net boven de badrand.
Backer board op de muren. Ook bovenaan. Lastig... in je eentje!

Backer board op de muren. Ook bovenaan. Lastig… in je eentje!

 • Op zaterdag heeft Michiel ook het backerboard op de vloer geschroefd. Daar komen immers ook tegels.
 • Wij hebben bedacht om een laag, horizontaal muurtje voor het bad langs te maken, en om ook een hogere muur naast het douchegedeelte van het bad te maken, zodat we geen douchegordijn nodig hebben (Michiel heeft het niet zo op douchegordijnen). Michiel heeft hier een balkenconstructie voor gemaakt, die vervolgens op zondag ook weer bekleed werd met backer board. Overigens, die balken komen nieuw uit de Home Depot, maar die zijn ook krom… en moesten ook worden opgedikt om alles weer waterpas te maken. Vandaar die stukjes hout en rubber op de balken.
De balkenconstructie voor de muurtjes

De balkenconstructie voor de muurtjes

Met wat extra isolatie rondom het bad

Met wat extra isolatie rondom het bad

 • Op de plek waar de gangkast zat, hadden wij geen ‘muur’ meer in de gang. Een klusje voor maandag. Die muur is er inmiddels ook weer: nieuwe staanders plaatsen, gipsplaat ertegen, en dan de naden afdichten met een soort Alastine (en schuren, en nog een laag, en weer schuren, en nog een laag, en nog een keer schuren). Dan ‘primer’ (een soort voorstrijkmiddel) eroverheen om te zorgen dat het gips en het vulmiddel hard worden, en vervolgens een paar keer schilderen met muurverf.
  (Vandaag was het schilderen aan de beurt – en ik liep vanavond zomaar langs die muur, niet merkend dat die muur geschilderd was. Die valt dus echt niet meer op!)
 • Daarna moesten de naden van het backer board ook nog worden afgedicht. Dat was dinsdag. Er moeten naden tussen het backer board worden gelaten zodat de hele constructie een beetje kan werken (dat moet echt gegeven de mega temperatuursverschillen hier – van min 40 tot plus 40…!). Die naden moeten vervolgens wel weer worden afgedekt en ingevuld. In de natte gedeeltes heeft Michiel tegellijm in de naden gedaan, wat vervolgens met “Kerdiband” (een soort oranje vezelband) is afgedekt. In de droge gedeeltes heeft Michiel een vezelgaasje over de naden gedaan, waar vervolgens ook weer tegellijm op ging.
De dichte muur in de gang... (valt niet meer op he!) en de afgedichte naden tussen de backer boards

De dichte muur in de gang… (valt niet meer op he!) en de met oranje Kerdiband afgedichte naden tussen de backer boards

 • Om de boel in het natte gedeelte nog sterker waterafstotend te maken, is Michiel begonnen met het aanbrengen van ‘Redgard’, een rode vloeistof die een soort waterdicht membraan vormt zodat het water dat eventueel door de voegen dringt, niet al te makkelijk op het backerboard komt.
Redgard op het plafond van het douchegedeelte. Ja echt, het is rood spul!

Redgard op het plafond van het douchegedeelte. Ja echt, het is rood spul!

Leermomentjes

Heel veel van die stappen zijn nieuw voor ons. In Nederland werk je nauwelijks met backer board of Redgard. En het systeem van het tegelen op houten muren is natuurlijk ook niet zo gangbaar. Verder heeft Michiel nog niet zo vaak met leidingen en afvoeren gewerkt. Het feit dat je dan twee soorten plastic (het nieuwere pvc-plastic in combinatie met het zachtere, oudere abs-plastic, zit in onze afvoeren…) aan elkaar moet lijmen met een specifiek soort lijm is niet heel vanzelfsprekend voor de hobbyklusser. Al dat soort dingen moet Michiel eerst uitzoeken voordat de werkzaamheden effectief kunnen gebeuren.

Gelukkig hebben we de tijd en kan Michiel rustig aan doen en eerst goed uitzoeken wat er moet gebeuren. Vooralsnog gaat alles heel erg goed!

 

4 gedachtes over “Badkamerupdate! (3 van vele…)

 1. als ik dit alles lees, petje af, michiel. je bent een kanjer. je doet het allemaal maar.
  veel familie kunnen hier misschien wat van opsteken, er zijn meer mensen bezig met de badkamer, haha.
  groetjes en nog veel succes erbij.

 2. Pingback: Spring Break is coming! | Johanna goes USA!

 3. Pingback: Badkamerupdate: de guest bathroom is af! | Johanna goes USA!

Schrijf een reactie...

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s