Benzineprijzen!

In Nederland gaan de benzineprijzen naar beneden – dat krijgen we mee via het Nederlandse nieuws. Natuurlijk niet zo verschrikkelijk hard, maar toch… Daar waar we in januari 2014 bij de Total 1.78 euro per liter benzine betaalden, is dat nu 1.60 euro per liter (op het laagste punt 1.55 euro per liter). Er is dus ruim 10 procent afgegaan. Waarom dat niet zo hard daalt: er zit een vast bedrag aan accijns op een liter benzine in Nederland, te weten 76 cent. Je hebt overigens ook nog te maken met btw (21%), die ook nog eens zo’n 30 cent is. Je betaalt in Nederland dus ruim een euro aan belasting over elke liter benzine.

De opbouw van benzineprijzen in Pennsylvania

In Pennsylvania betaal je ook een soort accijns, een brandstof tax van 41.8 dollar-cent per gallon (komt neer op een dubbeltje per liter, dat is dus beduidend minder dan de accijns in Nederland. Dan is er nog de sales tax (btw, van 6%, ook een stuk minder dan die btw in Nederland), en verder de kosten van de benzine. Als de prijs van olie daalt, daalt de consumentenprijs aan de pomp daarmee een stuk harder dan in Nederland.

Nu hebben andere staten weer andere regels en mogelijk lagere accijnzen, waardoor je bijvoorbeeld in Salt Lake City in Utah nog minder kwijt bent voor je tank benzine…

En wat betalen wij voor benzine? 

Dat is even rekenen. We hebben hier te maken met twee eenheden die van elkaar verschillen tussen de twee landen. In Nederland betaal je voor liters, en met euro’s; hier betalen wij voor gallons, en met dollars. Een gallon is 3.785 liter. Een dollar is momenteel 88 eurocent. Wij betalen momenteel (10 februari 2015) 2.35 dollar per gallon – dat is dus 70 eurocent per liter. Op 1 januari 2014 was dat nog 3.54 dollar per gallon – dus 1.06 euro per liter, in een jaar tijd is daar dus ruim 30 procent van afgegaan. Op het laagste punt zaten we hier zelfs op 2.22 dollar per gallon – dus 66 eurocent per liter… nog minder dus! En in Salt Lake City, Utah kun je voor 1.85 dollar per gallon, dus 55 eurocent per liter benzine halen. Nu is Utah nogal ver rijden… dus dat kan helaas niet uit!

Ik moet wel zeggen dat de huidige wisselkoers het plaatje wel een beetje vertekent. De dollar is best wel sterk ten opzichte van de euro geworden de laatste maanden. Het verschil tussen de euro per liter en de dollar per gallon-prijs wordt daarmee nog groter… Momenteel zit er dus een factor 4 in… de benzineprijzen in Nederland zijn momenteel 4x zo hoog dan in Pennsylvania.

NB: Nu zeg ik altijd dat Nederland 4 keer in Pennsylvania past, en dat afstanden ook 4 keer zo groot zijn. Het feit dat de benzineprijzen ook 4 keer zo laag zijn (moet wel, he, vanwege die grote afstanden…), is vanuit dat perspectief niet zo gek. Even daargelaten dat veel auto’s hier vaak van die benzineslurpende SUVs of trucks zijn, die echt wel wat meer lusten dan de typische Nederlandse hatchback..!

Recent benzinebonnetje. Bijna gratis!

Recent benzinebonnetje. Bijna gratis (omgerekend 23 euro voor een volle tank van 42 liter)!

2 gedachtes over “Benzineprijzen!

  1. He zussie,
    Daarom tank ik het liefst in Belgie: Vorige week 1,19 per Liter of in Duitsland, vorige week 1,22 per Liter. Al waren de benzine prijzen vanmorgen weer aan de hoge kant, helaas.
    Liefs

    • Ja, dat is ook al een groot verschil, zeg! Geen wonder dat de pomphouders aan de Nederlandse kant van de grens problemen hebben! Maar je bent ook geen dief van je eigen portemonnee…!

Schrijf een reactie...

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s