Super Bowl: De commercials dit jaar

Afgelopen zondag was er de Super Bowl. De grootste televisieavond van het jaar in Amerika. Wij hebben de Super Bowl dit jaar bij Peter gekeken: die had een ‘get-together’ georganiseerd waar ook Paul, Anna, Charlie en Betsy, en nog een paar anderen waren uitgenodigd. Type potluck feestje – ik heb ‘Dutch pancakes‘ meegenomen (doe ik vaker, werkt altijd).

De Football wedstrijd

Vorig jaar was de Super Bowl zelf niet zo spannend – toen was het in de eerste minuten al duidelijk wie de winnaar ging zijn. Dit jaar bleef het tot het einde spannend. Drie en een half uur wedstrijd, doorregen met commercial breaks, voorafgegaan door nogal wat voorbeschouwingen, en aan het eind kwam het op een paar seconden aan. De Seattle Seahawks (de winnaars van vorig jaar) hebben net op het nippertje van de New England Patriots verloren. En dat had nog best wat voeten in de aarde: de New England Patriots hadden schijnbaar in de halve finale met onvoldoende hard opgeblazen ballen gespeeld – ten nadele van hun tegenstanders – en dat werd een groot schandaal.

De Super Bowl tegenstanders

De Super Bowl tegenstanders

De ‘hoopla’ eromheen: de commercials

Naast de half-time show van Katy Perry is er gedurende de Super Bowl genoeg te zien: commercials. Net als vorig jaar: veel bedrijven lanceren een nieuwe campagne tijdens de Super Bowl – het evenement dat zo ontzettend veel kijkers trekt dat het zinnig is om daar miljoenen dollars aan uit te geven. Ik moest die commercials goed bekijken – immers, veel studenten zouden tijdens Show and Tell voorbeelden uit de Super Bowl commercials gebruiken. En dat bleek ook zo te zijn. Er zaten best wel weer wat interessante commercials tussen:

McDonalds: ‘Pay with Lovin”

Dit is een reclame die past in de nieuwe campagne van McDonalds die ‘Lovin” heet. McDonalds heeft al een paar andere ‘feel-good’ commercials uitgebracht hier in Amerika. Waarom? Ze krijgen nogal wat negativiteit over zich heen, de laatste tijd. Hun eten is (natuurlijk) niet gezond waardoor veel consumenten voor gezondere alternatieven kiezen en hun omzet keihard daalt, veel consumenten twijfelen of er wel goede kwaliteit vlees in de burgers van McDonalds zit, en niet bijvoorbeeld afvalvlees, en die twijfels uiten ze openlijk op de sociale media. McDonalds wil nu aan een positiever image bouwen, en doet dat onder andere door deze positieve ‘lovin” campagne.

Nu hebben ze voor de Super Bowl een bijzondere reclame bedacht, met een bijzondere prijsstrategie. Tussen de Super Bowl en 14 februari zal McDonalds willekeurige klanten de kans geven om af te rekenen met ‘lovin”, en dat kan van alles zijn: een groepsknuffel, een compliment geven aan iemand, het bellen van je moeder en haar vertellen dat je van haar houdt, dat soort dingen. Dat is een vrij uniek idee, en dat was dus voer voor een mooie discussie in de les!

Nationwide: ‘Because I died’…

Een wat minder positieve commercial ging over een jochie dat vertelde dat ie nooit zou leren autorijden, nooit zou leren vliegen, nooit zou trouwen, etc etc. Aan het einde van de commercial bleek dat dat komt omdat het jochie was overleden bij een ongeluk dat voorkomen had kunnen worden. De verzekeringsmaatschappij ‘Nationwide’ wil daarmee overbrengen dat ze graag willen bijdragen aan het voorkomen van ongelukken.

Op zich niets mis mee… maar een groot deel van de football-kijkende natie is helemaal over ze heen gevallen. Hoe durven ze tijdens de meest positieve dag van het jaar zo’n ontzettend deprimerende commercial te laten zien. Omdat die commercials rondom de Super Bowl zo goed bekeken worden, heeft ook deze reclame de volle aandacht gehad en kwam ie keihard binnen. De positieve American Dream moet je niet verstoren tijdens de Super Bowl, heb ik geleerd!

Budweiser: Lost dog – en de parodie

Budweiser heeft de laatste jaren een hoop commercials uitgebracht met een hondje en een paard, dat beste vriendjes zijn. Ook de commercial van deze Super Bowl editie heeft dat thema:

Een zeer mooie reclame. De video heeft in no-time 25 miljoen views opgehaald. De video was van tevoren ook uitgelekt. Het bedrijf ‘GoDaddy’, een website-bouw-bedrijf dat vaker reclames heeft gemaakt die op het randje zitten, heeft er een parodie opgemaakt:

De stormvloed aan negatieve reacties op GoDaddy’s parodie-commercial was zo groot, dat ze deze reclame maar niet hebben uitgezonden. Maar goed, iedereen praat erover, dus het heeft GoDaddy geen windeieren gelegd.

Ook dit nog: Puppy Bowl

Peter had voor de gelegenheid een ‘sports bar’ set up gemaakt, met twee televisies naast elkaar. Op de andere televisie was namelijk de Puppy Bowl te zien: een ‘football’ wedstrijd met twee puppy-teams, uitgezonden op Animal Planet. Het doel? Om hondenspeeltjes over de achterlijn te brengen – dat is dan een ‘touchdown’. Heel erg schattig, natuurlijk. Overigens, in de halftime pauze was er bij de Puppy Bowl een optreden van Kitty Purry. I kid you not!

De Puppy Bowl (foto van Animal Planet)

De Puppy Bowl (foto van Animal Planet)

Een gedachte over “Super Bowl: De commercials dit jaar

  1. zo, eerst maar eens reclame gekeken deze morgen, met de hond is wel het leukste, maar ja dat is maar een mening.
    jij wordt nog eens een echte sportfanaat, hahaha.
    groetjes en dikke kus voor jullie.

Schrijf een reactie...

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s