Greencard perikelen: Biometrics afspraak

Als onderdeel van de greencard procedure moet je je vingerafdrukken laten registreren. Dat doen ze tijdens de zogeheten biometrische afspraak. En die is inmiddels ook achter de rug.

Waarom moeten wij onze vingerafdrukken afgeven?

Om Michiel aan een werkvergunning te helpen, hebben wij een paar maanden geleden de aanvraag voor ‘permanent residency’ gedaan. Oftewel, de aanvraag voor de greencard, een permanente verblijfsvergunning die als bij-effect heeft dat je een werkvergunning krijgt. Daarvoor hebben we heel wat papierwinkel doorlopen, alsmede medische checks, een dozijn foto’s laten nemen, heel wat dollars lichter geworden, enzovoort. De afdeling die onze aanvraag verwerkt, wil weten of wij niet ergens ooit een keer een crimineel feit hebben gepleegd (en dan bedoel ik geen parkeerboetes… 😉 ). Om dat te checken, worden onze vingerafdrukken naar de FBI gestuurd. Daar worden ze dan door een internationale politiedatabase gehaald. Nou ja, ze doen maar… ze weten toch al bijna alles (medische gegevens, financiele gegevens…).

En hoe gaat dat in z’n werk?

Voor dat vingerafdrukken afgeven ben je wel even bezig. Want dat kan niet even online of per post of zo… want anders zou je zomaar de vingerafdrukken van iemand anders kunnen geven. Helaas konden we ook niet op het gemeentehuis terecht. Nee, we moesten naar het ‘Application Support Center’ van USCIS (dat is de Amerikaanse Immigratiedienst), helemaal in York. Jawel: 2 uur en 15 minuten heenrijden, en weer 2 uur en 15 minuten terugrijden. Voor pa en ma: dat is ongeveer zover als naar de Amish in Lancaster County.

We hadden een afspraak om 9 uur. Dus, om half 7 in de auto. Om 9 uur waren we aan de beurt: formuliertje invullen, foto maken (oorbellen uit, lachen mag maar wel met gesloten mond), en dan je vingerafdrukken nemen (per vinger). Gelukkig niet met inkt, maar met een digitaal touchscreenachtig geval. Dan nog je handtekening zetten, en dat was het. Om kwart over 9 stonden we weer buiten. En konden we de terugreis weer aanvangen.

Gek: de vingerafdrukken die we nu hebben afgegeven zijn 15 maanden geldig. Waarom? Geen idee. Volgens mij veranderen vingeradrukken niet zoveel over de tijd heen. Het idee is juist dat vingerafdrukken stabiel zijn. Dat is juist het idee van die dingen.

Het was overigens nog een gelukje dat Michiel geen snee in z’n vingers had. Heel z’n handen zitten onder de krassen van het breekwerk in de badkamer, maar gelukkig zijn z’n vingertoppen heel gebleven. Want anders hadden we onverrichter zake weer terug gekund, en konden we nog een keertje 2 uur en 15 minuten heen, en 2 uur en 15 minuten terug!

6 gedachtes over “Greencard perikelen: Biometrics afspraak

 1. even een vraagje voor de weet, als ik in amerika kom moet ik ook vingerafdrukken maken bij de douane, die worden na een paar weken weer vernietigd, neem ik aan. nu de vraag, moeten jullie dat ook of hoeft dat niet als inwoner van de states? groeten uit het koude klooster.

  • Het is een foutieve aanname om te denken dat die vingerafdrukken van jullie na een paar weken weer vernietigd worden. Ik heb even gezocht, maar ik heb nergens die informatie gevonden… dus ik denk dat ze de boel ‘eeuwig’ opslaan. Is ook wel logisch natuurlijk, hoe houd je anders terroristen tegen?
   Wij moeten net zo goed langs de vingerafdruk-scanner – dit waarschijnlijk om digitaal de informatie te matchen met wat ze al in hun database hebben zitten.
   Hier ook groeten uit het koude State College. Eerst een paar dagen maximaal nul, en dan schieten we door naar de min twaalf (en min zeventien ’s nachts). Brr…Maar de zon schijnt tenminste!

   • Dus, de vingerafdrukken zijn weliswaar 15 maanden geldig – als de formulierenbende binnen 15 maanden nog niet is afgehandeld, mag je nieuwe komen zetten, maar ze vernietigen de data niet… Veiligheid voor alles in Amerika!

 2. goedemorgen jullie, al ingesneeuwd? volgens het weerbericht krijgen jullie een flinke sneeuwstorm, met een sneeuwval van 90 cm.? zal mij benieuwen als dat ook zo is. zo ja, krijgen wij in nederland daar ook meestal een likkie van mee, wind en regen in ieder geval meest wel. de a.h. reklame is dan wel van toepassing bij jullie: hamsteren!!!!!! liefs van deze kant.

  • Nee hoor, hier valt het heel erg mee. Richting New York ging het wel hard, daar zal echt wel meer dan een halve meter gaan gevallen. Hier ligt nu zo’n 40 cm schat ik. Er is vannacht zo’n 20 cm bijgekomen, en er lag al een dikke laag…. maar het sneeuwt nog steeds, dus ik verwacht dat het nog wel meer wordt.
   Daardoor werk ik overigens vandaag wel thuis: het duurt even voordat de helling op de weg langs ons huis is schoongeveegd!

 3. Pingback: Update: nog steeds geen greencard…. | Johanna goes USA!

Schrijf een reactie...

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s