Badkamerupdate! (1 van vele…) (Powder room)

Voordat wij half december naar Nederland zijn gegaan, had Michiel al de eerste hand gelegd aan het verbouwen van de badkamer beneden (in Amerika heet die de ‘powder room’). En aangezien ik daar nog niet over had gerapporteerd, doe ik dat nu (met enige vertraging, dus).

Powder room: to do’s

In de badkamer beneden moest het een en ander gedaan worden, maar het zou niet veel te moeilijk zijn – een mooie testcase voor de badkamers boven, dus. Wat moest er gebeuren?

  • Slopen: het bestaande, oude, lelijke badmeubeltje moest weg. De spiegel moest er af. En dan het liefst op zo’n manier, dat ze bij de ReStore (de tweedehands bouwmarkt waar Michiel vrijwilligerswerk doet) er ook nog wat aan hebben.
  • De wc moest van zijn plek. Die wc was overigens nog ‘prima’, dus met een grote schrobbeurt kon die weer worden hergebruikt. Uiteraard moet er wel een nieuwe wc-bril komen.
  • De vloer moest eruit (vinyl). Was zo gebeurd.
  • Dan: de muren schilderen, kozijn schilderen.
  • Natuurlijk, net zoals in de rest van het huis: de schakelaars en stopcontacten vervangen.
  • De vloer tegelen.
  • De wc weer installeren.
  • En dan het nieuwe badmeubel en de nieuwe spiegel installeren.
Het badmeubel verwijderd, vloer eruit...

Het badmeubel verwijderd, vloer eruit…

Tegelen!

Tegelen!

Tegelen

Dat tegelen was voor Michiel een primeur. Hij had nog nooit echt serieus getegeld. Dus Michiel moest eerst het een en ander kopen: een tegelzaagtafel, emmers, sponzen, lijmkam, tegelkruisjes, en dat soort dingen. En natuurlijk tegellijm, en voegmiddel. Wij hadden nog wat tegels over die we ook in de keuken/woonkamer/sunroom hebben gebruikt, dus die heeft Michiel ook in de powder room gebruikt. Het ging best goed. Natuurlijk, tegelen is prutswerk, zeker als je in een wc aan het tegelen bent, maar het ziet er echt wondermooi uit.

Overigens, dat ‘randje’ wat we in de keuken/woonkamer/sunroom hebben, hebben we nu ook weer in de wc beneden. Dus langs de rand een halve opstaande tegel, met daar boven een metalen randje, en witte voeg. Mooi! Maar sohee, dat heeft hem een hoop uur gekost… (Maar het is het wel waard. The devil is in the details.).

Nu nog de WC-bril!

Nu nog de WC-bril!

WC installeren

Michiel was in Nederland werkzaam als category manager (en assortimentsmanager, en inkoper) van o.a. het badkamerassortiment bij GAMMA. Er zijn niet ontzettend veel mensen die meer weten wat er op badkamergebied te krijgen is in bouwmarktland. In Nederland dan. Want hier in Amerika doen ze sommige dingen zo anders, dat zelfs Michiel daar van opkijkt. Bijvoorbeeld: inbouwtoiletten kennen ze niet (dat gaat immers niet met die wanden die eigenlijk alleen uit gipsplaat bestaan…). Hangtoiletten doen ze hier eigenlijk ook niet aan (want dat kunnen die slappe gipsplaten wandjes ook niet aan). En dus hebben we losstaande toiletten (lelijk) en helaas is daar gewoon niets aan te doen. Zelf toiletten importeren kan wel, maar dan heb je weer te maken met de verschillen in aansluitingen en dergelijke…. Het installeren zelf gaat ook anders. Hier gebruiken ze een ‘waxring’ (een ring van was, voor eenmalige installatie rondom de afvoer) om de boel waterdicht te maken. Als je hier een wc van z’n plek trekt, en je ziet zo’n half-verrotte waxring, begin je weer heel hard te twijfelen aan de Amerikaanse bouwkunst.

IKEA  

Wat betreft het badmeubel: daar ervaren we dezelfde problemen als bij de keuken: zwaar ouderwetse badmeubels, en veeeel te lelijk. Daar komen we dus ook bij de IKEA uit. Omdat onze boodschappenlijst voor de IKEA langer en langer wordt, gaan we in 1 keer alles halen (en gaan we dan een vrachtwagentje huren. Moet wel…). En omdat we sommige dingen pas kunnen beslissen als we de muren open hebben, hebben we de badmeubeltjes nog niet gekocht.

Nu is Michiel in Nederland ook een keertje bij de IKEA binnengestapt. Immers, de IKEA is in Nederland veel dichterbij (maar een uurtje vanuit de polder, wij moeten ruim 3 uur rijden). Het assortiment van IKEA is wereldwijd grotendeels hetzelfde, dus Michiel kon daar goed kijken hoe het meubeltje precies in elkaar zit. Want hoewel je met de foto’s online en de installatietekeningen ver komt, heb je soms het meubeltje zelf even nodig voor de maten. Het bleek dat het ophangsysteem het best aan een verstevigde achterwand bevestigd kon worden, omdat de ‘studs’ (balken in de gipsplaten wand) niet op de juiste plek zitten. En dus moest de muur van de toilet afgelopen week weer worden opengemaakt… Ook zag Michiel dat de kraantjes voor het warm- en koud water net te lang zijn, waardoor de lades van het meubeltje niet dicht zouden kunnen. Die moesten ingekort worden. En dus moest Michiel aan de leidingen solderen.

Alles is goed gegaan. Inmiddels is de muur weer dicht, zitten de kraantjes er weer op, en is er versteviging aan de achterwand aangebracht waardoor het meubeltje straks kan worden opgehangen. Alles is weer netjes afgewerkt en geschilderd, je ziet er haast niets meer van! Nu nog naar de IKEA en het badmeubeltje in elkaar zetten (dat is mijn ding) en ophangen.

Een gat in de gipsplaat...

Een gat in de gipsplaat…

Nog schilderen en dan zit ie weer dicht

Nog schilderen en dan zit ie weer dicht

3 gedachtes over “Badkamerupdate! (1 van vele…) (Powder room)

Schrijf een reactie...

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s