Tussendoor: Waar is de container? (aflevering 3)

In het vorige stukje vertelde ik dat we druk zijn met het tegelen, voegen, en het installeren van de keuken. Dat moet gebeuren omdat ze dinsdag op de stoep staan voor het inmeten van het werkblad. Het is allemaal een strakke planning, en gelukkig is Michiel er ook, anders zou het niet lukken.

Container

Maar, er is nieuws aangaande de container, dus daar wil ik eerst wat over vertellen. Dinsdag, toen Michiel op het vliegveld in Detroit zat, kreeg ik het bericht dat onze container na een maand (!!) eindelijk door de douane was. De eerdere kostenschatting van de rontgeninspectie waren tussen de 600 en 1500 dollar – en jawel, onze rekening was bijna 1500 dollar. We vallen in de prijzen…

Waarom kost dat zoveel geld?

Ik heb een gedetailleerde rekening opgevraagd. Wat blijkt? De kosten voor de hele (22 foot) container zijn 1818 dollar, ons deel is 1478 dollar (dus 81%). Van die 1818 dollar is een bedrag van 1095 dollar opslagkosten (“demurrage” heet dat in importtermen weet ik inmiddels). OPSLAG! Ze hebben onze container ruim DRIE weken lang laten staan… Omdat ze er zo lang over hebben gedaan om onze container door de rontgeninspectie te halen, betalen wij (naar rato) 890 dollar (!!!). De eigenlijke inspectie kost 450 dollar voor de hele container, ons deel is dus 366 dollar. De rest van de kosten, die we ook zouden hebben als ze verdorie hadden opgeschoten, zijn 274 dollar (ons deel 223 dollar). Dus: wat ook een kleine 600 dollar had kunnen kosten is nu haast 900 dollar DUURDER omdat de douane ruim de tijd heeft genomen voor die rontgeninspectie… En toen kostte de betaling van die 1478 dollar ook nog eens bijna 70 dollar (bankkosten!!). Totale kosten: 1546,73 dollar. Feest.

De rekening voor de inspectie. Niet te geloven...

De rekening voor de inspectie. Niet te geloven…

Oh… niet te lang over nadenken. Adem in, adem uit. We moegen hier ergens nog blij mee zijn. Gelukkig hoefde de container niet ook nog eens langs de manuele inspectie waarbij ze alle dozen opentrekken. Dat zou nog eens zo’n 2000-3000 dollar aan inspectie en nog eens 900 dollar vanwege 4 weken opslag kunnen kosten.

En wanneer krijgen jullie je spullen nu eindelijk?

Na de inspectie kost het volgens de informatie die we hadden gekregen nog sowieso 3 tot 5 werkdagen totdat men de dozen bij elkaar heeft gezocht. We zaten immers in een ‘groupage’ container met een paar anderen (die hadden de andere 19% van de container dus in beslag genomen…). En dan zou het nog minimaal 2, maximaal 4 weken duren totdat het spul zou worden afgeleverd. Kortom, onze planning zou helemaal werken. In theorie.

Blij met vertraging

We zeiden het woensdagavond tegen elkaar: “Gelukkig komen de spullen nog niet. Dat zou helemaal verschrikkelijk zijn, gegeven dat de vloer nu wordt gevoegd en de keuken nog moet worden geinstalleerd. Er staan overal IKEA kastjes, lades en deurtjes, en de apparaten staan ook overal. Laten we blij zijn met die vertraging.”

Dat bleek allemaal ‘wishful thinking’, bleek donderdagochtend. (Morgen meer… Cliffhanger! 🙂 )

Schrijf een reactie...

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s