Ondertussen: waar is de container? (afl. 2)

Twee weken geleden is onze container met de meubels en andere spullen aangekomen in New York. Je zou denken dat ie dan inmiddels hier zou zijn afgeleverd. Dat is niet het geval. Al met al kan het nog wel twee maanden (!) duren totdat de spullen hier zijn. Wat? Twee maanden?

Inspectie

Ze hebben me laten weten dat er eerst een rontgen-inspectie komt. Die kans was vrij groot. De rontgen-inspectie wordt uitgevoerd door de Amerikaanse doaune en is onderdeel van het inklaringsproces. Het jammere ervan is alleen dat er extra kosten aan verbonden zijn (tot 1500 dollar) en dat de container daardoor tot drie weken langer in de haven blijft. Dan kan er eventueel ook nog een manuele controle komen, waarbij de douane alle dozen persoonlijk uitpakt en inspecteerd. Wij mogen hopen dat onze zending niet ook nog daar aan wordt onderworpen, want dat proces kost nog eens tot 2500 dollar en nog een paar weken extra tijd. Bij die inspecties is het ook nog eens zo dat des te langer ze wachten met het uitvoeren van de inspecties, des te langer wij moeten betalen voor de opslag in de haven.

De kosten van de inspecites kunnen daardoor stevig oplopen. We delen de kosten op zich met de andere verzenders die spullen in dezelfde container hebben, maar het is niet bekend hoeveel anderen er zijn en hoeveel spullen zij hebben (en dus hoe groot ons deel is van de kosten). Dat is een vrij onzeker dingetje, en daar hou ik eigenlijk niet van…

Transport

Na de inspecties heeft het transportbedrijf aan de Amerikaanse kant nog 3 tot 5 werkdagen nodig om al onze dozen en dingen bij elkaar te zoeken. En daarna begint het werkelijke transport. Omdat de spullen zijn aangekomen in de staat New York en wij in de staat Pennsylvania wonen, kost dat nog even wat moeite in het planningsproces en kan het vervolgens nog 30 dagen duren voordat de vrachtwagen voor ons huis staat.

Elk nadeel heeft zijn voordeel

Al met al is het een kostbaar en langdurig proces. Die kosten zijn sowieso jammer, en daar zijn geen voordelen aan te bedenken. Maar het feit dat het mogelijk (erg veel) langer duurt voordat de spullen er zijn heeft een voordeel… De verbouwing is nog niet klaar, er is nog niet getegeld (gebeurt volgende week): als de spullen nu zouden aankomen zou ik geen plek hebben om alle meubels neer te zetten. En ik vind het ook fijn dat Michiel er is als de spullen komen – hij was er immers niet bij toen de spullen werden ingepakt en werden verhuisd, en op deze manier kan hij dat deel van de verhuizing onder zijn hoede nemen.

De planning is als volgt. Michiel komt 22 juli aan. Op z’n vroegst komen de spullen eind juli – op z’n laatst komen ze half september (ja echt…). In dat geval moeten Michiel en ik echt even kamperen!

4 gedachtes over “Ondertussen: waar is de container? (afl. 2)

  1. goedemorgen, dat is ook wat, dat het zo lang kan duren. waarom zijn de kosten dan voor diegene die gaat verhuizen? dat snap ik niet helemaal. maar je kunt dus wel met twee mensen op het luchtbed of heb je dan inmiddels al een gastenbed gekocht? zo ja, vooruit, jullie mogen wel op ons bed slapen , hahaha. we zijn ontzettend blij voor jullie dat jullie binnenkort weer bij elkaar zijn. liefs van deze kant

    • De kosten zijn voor de verzender. Dat is op zich logisch, iemand moet die inspecties betalen, en degene die verzendt is dan de meest logische… het zou nogal wat zijn om dat door de belastingbetalers te laten ophoesten. We wisten het wel van te voren dat er mogelijk extra kosten bij zouden komen, dat had het verhuisbedrijf van te voren gemeld. Het bedrag varieert zozeer dat die verhuisbedrijven dat van tevoren niet kunnen inschatten.
      Het schijnt zo te zijn dat je vaker wordt geinspecteerd als je een particuliere verzender bent, en als je voor groupage kiest. Ach, we zien het wel.
      Wat betreft het bed: ik heb het bed van een collega overgenomen, en dat is deze week bezorgd. Nu nog in elkaar zetten zodat we in ieder geval een (tijdelijk) bed hebben zodra Michiel er is. Want met z’n tweeen op een luchtbed is niet zo’n geweldig succes, dat heb ik in Leusden gemerkt: als de een zich omdraait, vliegt de ander een stuk omhoog.

  2. Pingback: Tussendoor: Waar is de container? (aflevering 3) | Johanna goes USA!

Schrijf een reactie...

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s