Waterwerken

Dinsdag en woensdag zijn de bouwvakkers bezig geweest met het aanleggen van een tweede afvoer voor in de keuken. Dat betekent dat ik even geen water had (en ook niets kon doorspoelen, of douchen – en dat was eigenlijk wat problematischer). Maar goed, dat heb je nou eenmaal met verbouwingen. Niet zeuren…

Typisch Amerikaanse waterpaal voor de deur

Ik ken ze ‘uit de film’: die typisch Amerikaanse waterpalen die de brandweer gebruikt om hun slangen aan te hangen als er ergens brand is. In de film zijn die palen altijd rood. Nu blijkt dat ik zo’n waterpaal voor het huis heb, een geel-blauwe versie, dat dan weer wel, maar toch. Stoer. En makkelijk voor de brandweer, mocht ik die ooit nodig hebben.

Donderdagochtend, toen ik met de bouwvakkers aan het overleggen was, hoorden we ineens een gigantisch spetter-geluid. Wat bleek: de werknemers van het waterbedrijf waren de leidingen aan het doorspoelen. En dat doen ze schijnbaar door die waterpalen open te draaien. En daar kwam me toch een partij water uit… Zo’n 1450 gallon per minuut (is 5500 liter, en dat is weer 5.5 kuubskisten vol) stroomde er uit die paal.

Waterpaal - even doorspoelen met 5500 liter per minuut....

Waterpaal – even doorspoelen met 5500 liter per minuut….

Nu staat het huis aan een straat die nogal naar beneden gaat – en dus stroomde al dat water richting het einde van de doodlopende weg. En moest ik door een ‘rivier’ rijden had ik op dat moment weg willen rijden. Veel mensen denken dat het water verontreinigd is, en rijden daardoor een blok om, vertelden ze – maar het is gewoon drinkwater dat er de straat op loopt. Ik vond het fascinerend. En zonde tegelijk, eerlijk gezegd!

De waterwerker (bij gebrek aan een beter woord) vertelde me dat zo’n doorspoeling elk jaar gebeurt. Tegen tuberculose, tegen corrosie, en om de waterkwaliteit en de waterdruk te testen. Wat voor mij meteen goed is: gegeven dat mijn leidingen net de dag ervoor weer in elkaar zaten, was het mooi tijd om de andere kant ook goed door te spoelen.

Ik kreeg wel half medelijden met ze. Een van de bouwvakkers wilde maar wat graag met ze wisselen qua werk – lekker spelen in het water, fijn als het zo warm is buiten – maar die waterwerkers moeten hetzelfde werk ook doen in hartje winter wanneer het hier echt serieus fris is. En dan is het water ijskoud!

Schrijf een reactie...

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s