Zondag: In-elkaar-zet dag

Afgelopen zondag, na mijn twee dagen vol met gezelligheid, moest ik weer serieus aan de bak thuis. IKEA kastjes in elkaar zetten. Hard werken!

IKEA kastje nummer 13, 14 en 15

In totaal zitten er 19 IKEA kastjes in de nieuwe keuken. Daarvan had ik er voordat ik zondag begon al 12 klaar (6 hangende kastjes, 1 kastje voor wijnflessen, en 5 lage kastjes voor lades – ik hou van lades).

Mijn IKEA kastjes-productie-straat

Mijn IKEA kastjes-productie-straat, toen er 5 lage kastjes klaar waren

Ik had nog 3 lage kastjes te gaan, en die zitten inmiddels ook in elkaar. En 2 van die lage kastjes hebben deurtjes. Ik moest dus uitvinden hoe ik deurtjes moest monteren. Dat is simpeler dan het monteren van lades, daarbij moet je ladegeleiders aan de zijkanten schroeven en dat is pittig werk. Bij deurtjes duw je scharnierdelen in het kastje en in het deurtje – een kind kan de was doen, en ik dus ook. Het systeem is van Blum (geweldig, het gaat haast vanzelf, en dat zijn supergoede scharnieren weet ik van Michiel). En het stellen van de deurtjes gaat supergemakkelijk, daar had ik geen idee van…

Wat is IKEA toch geweldig. Ik krijg echt de smaak te pakken. Het in-elkaar-zet-systeem is echt fantastisch – als je eenmaal door hebt hoe het werkt, is dat inzicht bij elk kastje weer te gebruiken. En het in elkaar zetten is echt niet moeilijk… zolang je de instructies volgt. En dan hoe ze de spullen inpakken, geweldig. De hoogglans panelen zitten supergoed in folie verpakt en zijn allemaal krasbestendig in vloeipapier gewikkeld en vervolgens in karton gedaan. Belangrijk: ik heb nog geen tekorten gehad (en tot nu toe heb ik ook niets over, trouwens).

Er zijn er nu nog 4 kasten te gaan: de brede hoekcaroussel en 3 hoge kasten  (2 apothekerskasten en 1 voor de magnetron en oven), waarvan ik niet zeker weet of ik die van te voren in elkaar kan zetten of dat ik die vanwege de grootte beter ter plekke in elkaar kan schroeven volgende week…

Tussendoor: barbecue in elkaar zetten

Daarna heb ik de barbecue in elkaar gezet. Daar waar onze Boretti barbecue destijds haast in elkaar gezet in de doos zat en we met vier schroefjes klaar waren, was deze Weber echt een stuk lastiger. Alles moest ik monteren – ik had zo’n 100 schroeven,40 bouten en zo’n 80 ringetjes… en dan alle grote onderdelen nog. Nou nou… Maar goed, ik ben inmiddels zeer getraind in het in elkaar zetten van spullen, dus ook het in elkaar zetten van de barbecue lukte wel. Kostte wel een dikke twee uur tijd, met al die schroefjes en dingetjes (gewoon doorgaan, gewoon stug doorgaan). Uiteraard heb ik de (niet-lekkende) gastank eraan gehangen en geprobeerd. Hij doet het! Weer iets van de lijst (en weer een doos uit mijn IKEA-kast-productieruimte weggewerkt).

De Weber barbecue in tig onderdelen

De Weber barbecue in tig onderdelen

De barbecue, in elkaar gezet!

De barbecue, in elkaar gezet!

Uiteraard heb ik 'm getest. Hij doet het!!

Uiteraard heb ik ‘m getest. Hij doet het!!

Daarna: ladefronten… Zelf gaten boren!

Afgelopen weekend heb ik bij de Home Depot (dat is Mijn Nieuwe GAMMA – ze kennen me hier ook al aardig) boormachines gekocht. Een set van twee Makita’s – eentje bedoeld voor schroeven (een veredelde schroevendraaier dus) en eentje bedoeld voor gaten boren (allebei 18 volt). Bitjesset erbij (van DeWalt). Nu niet denken dat ik dat uit mezelf doe – Michiel had de voorselectie voor de boormachine gedaan, en collega John Howell, die ik in de Home Depot tegen het lijf liep, had me de juiste kant op gewezen voor de bitjesset…

Mijn nieuwe speelgoed: de boormachine

Mijn nieuwe speelgoed: de boormachine

Die boormachine had ik nodig voor het boren van gaten in de ladefronten, nodig om de handgrepen te monteren. Eerst kwam ik er achter dat ik geen boren had en met een bitjesset kom ik niet zover (dus ik heb een boortje van de bouwvakkers gebruikt, dat mocht). Vervolgens: hoe krijg ik zo’n boor er in… gelukkig heb ik Michiel dat vaak genoeg zien doen (en volgens mij heb ik dat ook weleens gedaan) en uiteindelijk lukte dat ook.

En toen boren. Blok hout eronder, eerst een paar proefgaten boren… Gaten uittekenen en een mal maken… Eerst een gaatje in het paneel tikken zodat de boor niet wegschiet. Ik vond het best stoer allemaal. Kleine notitie: wat ben ik blij met mijn pa, schoonpa, broer en Michiel: over de jaren heen heb ik best wat doe-het-zelf om me heen gehad. Wat ik deed – behangen, schuren en schilderen – hielp in deze situatie niet zo… maar ik ben zeker niet bang voor ‘power tools’.

Het boren zelf was nog best spannend… Als het mis gaat, heb ik lelijke ladefronten. En het was nog niet eenvoudig ook: die hoogglansfronten zijn keihard, en er zit een dikke plastic coating overheen. De vraag was: boor ik vanaf de voor- of van de achterkant? Allebei heb ik geprobeerd. Uiteindelijk werkte het via de achterkant beter. Ik moest in beide gevallen een stukje plastic wegsnijden naderhand, en dat ging ook goed.

Ik heb 14 (!) grepen aan de ladefronten gemaakt (en dus 28 spannende gaten geboord). Maar liefst 6 van die lades zijn nep omdat ze bijvoorbeeld voor de gootsteen of de kookplaat zitten. Dus ik heb 8 van de ladefronten aan de lades geklikt (geweldig systeem). Voor proef heb ik er eentje in de ladegeleiders (met dempers) gedaan, om te kijken hoe het werkt en hoe ik ze zou moeten afstellen. Dat is werkelijk een supersimpel systeem. Dat systeem is trouwens ook van Blum – geweldig. En wat ziet het er mooi uit nu het blauwe beschermingsplastic er af is…

Ladefrontjes met zelf-geboorde gaten voor de handgrepen

Ladefrontjes met zelf-geboorde gaten voor de handgrepen

Het boren is nog niet klaar. Nog 10 grote lades en 17 kastfrontjes te gaan… Maar ik schiet aardig op! Dat had ik nou niet gedacht, dat ik (dankzij het gemak van IKEA) zo ver zou komen met het in elkaar zetten van de keuken. Dit hele proces voelt echt als een overwinning. Een beetje Nederland, en een beetje Zweden.

IKEA, I love you!

3 gedachtes over “Zondag: In-elkaar-zet dag

Schrijf een reactie...

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s