Ondertussen: waar is de container?

Toen ik eind mei in Nederland was, hebben verhuizers onze spullen ingepakt. Die spullen zijn  vervolgens naar Dordrecht gebracht en in een container gedaan. De container is vervolgens naar de haven van Rotterdam gegaan en op een containerschip, de “Kuala Lumpur Express” geladen. En sindsdien kunnen we ‘m volgen.

Wat is dat voor schip? 

De Kuala Lumpur Express is een vrij regulier containerschip, dat een soort lijndienst vaart. Elke maand is er een afvaart vanuit Rotterdam richting Amerika, en onze verhuisdienst heeft een contract voor een container op dat schip. Mensen die wat willen versturen, dat kunnen pakketten en zakelijke goederen zijn, maar ook inboedels, zoals wij, kunnen ruimte in die container krijgen om zo mee te varen op de lijndienst. Je moet het zien als een soort busdienst: de bus gaat op een bepaald tijdstip, en als je mee wilt, kun je voor relatief weinig geld mee. Op deze manier (groupage – dus een container delen, en wachten op de lijndienst) is onze internationale verhuizing betaalbaar (nog steeds duur hoor, maar de helft van wat het anders zou zijn).

Andere, meer standaard verhuisbedrijven, waarbij je een eigen (halve) container krijgt, hebben een hele lijst aan mogelijke schepen die ze kunnen gebruiken. Wanneer zij een verhuizende klant hebben, vragen zij bij die schepen offertes op. Zij hebben dus geen contract met een vast schip. In plaats van een busdienst krijg je dan een soort taxi-model: zeg maar wanneer en waarheen – maar het kost je beduidend meer geld. Gegeven deze verschillen, en het feit dat wij geen container vol konden krijgen, hebben wij gekozen voor het busdienst-model en zijn wij op de Kuala Lumpur Express terecht gekomen.

Waar is de Kuala Lumpur Express? 

Ik weet nog uit de tijd dat Klaas op z’n container- en bulkzeevaarschip zat dat we hem konden volgen via Marine Traffic. Dat was handig. Ik dacht dat dat nu ook zou kunnen met “ons schip” en jawel… via deze site kun je ‘m vinden. Handig. Zo weten we dat het schip uit Norfolk (in Amerika) via Le Havre (in Frankrijk) naar Rotterdam is gevaren. Nadat onze container is ingeladen is de Kuala Lumpur Express nog doorgegaan naar Hamburg (in Duitsland) en omgekeerd, en is via Southampton en Fawley (in Engeland) nu op weg naar Amerika. Gisteren is ie daar aangekomen, in Norfolk (Virginia), en vanuit daar gaat ie naar New York en wordt onze container afgeladen.

De Kuala Lumpus Express komt aan in de haven van Rotterdam

10 juni: De Kuala Lumpur Express komt aan in de haven van Rotterdam

En nu is de Kuala Lumpur Express in Amerika!

26 juni: De Kuala Lumpur Express is in Amerika!

En wat zijn de volgende stappen? 

Het kostte het containerschip ongeveer 8 tot 9 dagen om de oceaan over te steken. En nu is ie in Amerika. Daar doet het schip ook eerst nog andere havens aan. Uiteindelijk wordt onze container in New Yorkafgezet. Dan volgt er inklaring, en mogelijk douaneinspectie (kan zo voor twee weken vertraging zorgen, en voor een hoop extra kosten), en dan wordt de container op een vrachtwagen gezet onze kant op. En dan is het vast al begin juli…

Tot nu toe heeft de Kuala Lumpur Express een behouden vaart. Spannend!

3 gedachtes over “Ondertussen: waar is de container?

  1. Pingback: Ondertussen: waar is de container? (afl. 2) | Johanna goes USA!

  2. Pingback: Tussendoor: Waar is de container? (aflevering 3) | Johanna goes USA!

Schrijf een reactie...

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s