Verbouwingsupdate: de muren helemaal gestript

Hoewel ik er niet elke dag bovenop zit, houd ik de verbouwing wel in de gaten. Elke keer dat ik langskom is er ook wel wat te overleggen. En dat geeft mij weer gelegenheid om foto’s te maken en Michiel te updaten. En om een blogpost te schrijven.

Dag 1: de muren eruit; Dag 2: de gipsplaten eraf

Onze keuken wordt verbouwd. Grofweg gebeurt er het volgende:

  1. Muur tussen de dining room en de keuken weg, zodat we een grotere keuken hebben.
  2. Afvoer en electriciteit wordt verlegd en aangelegd indien nodig.
  3. Er worden spotjes geinstalleerd.
  4. De openingen worden breder gemaakt (en er wordt een deur/raamkozijn weggehaald).
  5. Dan worden de muren weer dichtgemaakt en het plafond wordt hersteld.
  6. En er wordt getegeld.

Na een dag was de oude keuken al gedemonteerd, en hadden ze stap 1 (muur weghalen) al klaar en was de oude vloer al grotendeels weg. Twee dagen later was ook de oude vloer helemaal weg, waren ze druk met het maken van de muuropeningen, en waren ook de gipsplaten van de muren die nog zouden blijven staan ook helemaal weg. Want zo werken Amerikaanse huizen: gewoon alle bedekking weghalen zodat je kunt zien hoe de draden, kabels en leidingen liggen.

Het binnenwerk in Amerikaanse huizen ziet er heel anders uit…

Tot mijn grote verbazing ziet dat er heel anders uit dan in Nederland. In Nederland hebben wij alle kabels en draden weggewerkt in gele pvc-buizen, hier hangen ze gewoon los tussen twee gipsplaten (weliswaar met glaswol ertussen, maar veel is het niet). Het is dan wel heel makkelijk om stopcontacten en dergelijke te verplaatsen – je hebt immers alles open liggen en de draden zijn erg flexibel. Maar zomaar in de muur spijkeren of boren raad ik dan weer niet aan…!

De muren in de keuken liggen open

De muren in de keuken liggen open

De draden en kabels hangen los in de muren...

De draden en kabels hangen los in de muren…

Er wordt gewerkt aan het verbreden van de openingen

Er wordt gewerkt aan het verbreden van de openingen

Ook was ik verbaasd over de afvoerpijp van de afzuigkap. In plaats van dat die naar buiten geleid werd, kwam die uit op zolder (!!!). Right – dus als ik pannenkoeken ga bakken (rook) of ik kook witlof (damp) komt dat op zolder terecht? Ik dacht het niet… Gek genoeg is dat wel bouwtechnisch en veiligheidstechnisch geaccepteerd (we hebben daar een keuring van gehad). Overigens, niet dat je wat met een zolder kunt doen hoor, het staat daar vol met steunpalen voor het dak, maar ik vind het een weinig veilig idee als een afvoerpijp op zolder uitkomt. Die moet naar buiten toe, vind ik. Dat kunnen we dus meteen herstellen.

Ik weet zeker dat schoonvader Loek direct uitslag zou krijgen van de bouwstandaards die hier schijnbaar gelden. En gelijk heeft ie. Maar ik kan het niet in mijn eentje veranderen… hoewel ik natuurlijk wel kan zorgen dat er wat beters inkomt qua design. Maar, al met al is deze verbouwing een interessant en leerzaam traject!

Een gedachte over “Verbouwingsupdate: de muren helemaal gestript

Schrijf een reactie...

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s