Visaproblemen. Big time! (1 van 2)

Oh oh oh wat heb ik de afgelopen week in de stress gezeten… Problemen met mijn visum! Na heel wat geregel, overleg, vijven en zessen, lijkt het nu toch goed te komen. Maar niet zonder slag of stoot.

Wat voor visum heb ik nu?

Normaal gesproken zou ik op een H1B visum zitten. Maar het aanvragen van zo’n visum kost tijd… en de tijd tussen de verdediging van mijn proefschrift op 18 december 2013 en mijn vertrek naar Amerika op 2 januari was te kort om een H1B visum aan te vragen. Daar heb je namelijk een PhD-graad voor nodig. Men heeft er hier voor gekozen om mij eerst een J1 visum te geven. Een J1 kan ook zonder PhD-graad worden toegekend, en gaat wat sneller in de aanvraag. Dat J1 visum heeft een looptijd tot 30 juni.

Door dat J1 visum waren er wel een paar consequenties:

  1. Doordat mijn J1 visum een looptijd heeft van korter dan een half jaar kan ik hier geen rijbewijs halen. Ik mag een half jaar met mijn Nederlands rijbewijs rondrijden, dus het zei zo, maar het is op zich wel irritant dat ik op deze manier geen Pennsylvania State ID heb (dubbelfunctie van het rijbewijs) en altijd met mijn paspoort moet rondlopen;
  2. Op basis van mijn J1 visum kan ik nog geen pensioen opbouwen. Dat gaat in zodra ik mijn H1B heb. Nou ja, liever geen pensioen dan geen verzekering.
  3. Ik moet wat extra kosten maken. Een keer extra naar het consulaat in Amsterdam, extra verzekeringen… (gooi maar op de grote hoop). En ik moet extra formulieren invullen, en dat kost extra tijd.

Aanvraag H1B visum

Het idee was dat er in februari, maart men meteen een H1B visum zou aanvragen. Er zijn twee processen: het normale proces en het ‘premium proces’ (kost 1225 dollar extra). Omdat ik tijd zat zou hebben voor het normale proces, was de verwachting, is er niet gekozen voor het duurdere, snellere proces. Dat was het advies van het International Scholars Office.

Te kort gepland

Volgende week kom ik naar Nederland. Dat is eigenlijk een bij-effect van mijn conferentie in Valencia. Want als mijn H1B wordt doorgevoerd verandert mijn immigratiestatus, en dan moet ik eerst langs het consulaat om een nieuwe visumstempel te halen. Doe ik dat niet, dan kom ik Amerika niet meer in. En omdat ik vlak na de conferentie in Valencia door moet naar Atlanta moet ik dus VOOR Spanje uit langs het consulaat in Amsterdam. Nu is het ook nog zo dat je bij zo’n visumstempelaanvraag je paspoort zo’n 5 dagen kwijt bent, vandaar dat ik vrij lang in Nederland ben. En vanwege dat er 1) Memorial Day, 2) Hemelvaart, en 3) de dag na Hemelvaart in die week is, en dat zijn allemaal vrije dagen voor de consulaatmensen, is die periode in Nederland nog langer. Allemaal ‘voor de zekerheid’ – ik moet mijn paspoort terughebben voordat ik naar Spanje en Amerika vlieg.

En ik ondertussen maar wachten…

En het duurde en het duurde maar. Ondertussen kwam ik er wel achter dat een H1B visum echt nodig is… niet alleen vanwege het pensioen en het rijbewijs, maar ook vanwege de aanstaande verhuizing. Ik moet namelijk een geldig visum hebben voor de periode dat ik onze spullen ‘invoer’. En zolang ik het H1B visum nog niet heb, kunnen onze spullen niet verscheept worden. Naast mijn probleem dat ik het land niet meer in zou kunnen en dus niet naar Atlanta zou kunnen, zou ook de verhuizing lasting worden. En die verhuisdatum komt rap dichterbij, dus ik zat inmiddels zwaar in de stress de afgelopen week!

7 gedachtes over “Visaproblemen. Big time! (1 van 2)

  1. Johanna, je mag je spullen tot een jaar na je verhuizing invoeren met een H1B, dus als het nu niet gelijkt lukt kun je ook later, als jij al weer hier zit, je spullen na laten zenden. Heb je je H1B inmiddels al?

  2. Pingback: Een analyse van de bezoekers van mijn blog | Johanna goes USA!

  3. Pingback: De Green Card (1 van 2): de aanvraagprocedure | Johanna goes USA!

  4. Pingback: De Green Card (2 van 2): waarom wij Amerika niet uit mogen | Johanna goes USA!

Schrijf een reactie...

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s