Het tentamen!!

Het grootste deel van mijn tijd het afgelopen semester was niet onderzoek, maar onderwijs. Vorige week heb ik het laatste college van mijn vak 450W Marketing Strategy gegeven… en gisteren was het dan helemaal afgelopen. Gisteren was het dan ook echt de allerlaatste keer dat ik mijn studentengroepen heb gezien. En dat was op het tentamen… dat was nog spannend ook!

Tentamen

In tegenstelling tot in Tilburg (en vast ook in Amsterdam en Leuven), kan ik met mijn tentamen doen wat ik wil. Ik moet het zelf maken (is logisch, en is niet erg, maar er is niemand die het nakijkt of zo), ik moet het zelf printen (is niet erg), ik moet zelf surveilleren (is niet erg), en ik moet het ook zelf nakijken (is ook niet erg). En dan vervolgens mag ik ook doen met de cijfers wat ik wil. Dus wil ik de cijfers allemaal een punt omhoog gooien, is er niemand die me tegenhoudt.

En hoe gaat zo’n tentamen dan?

Mijn tentamen was in een ander, mij nog onbekend gebouw elders op de campus gepland, tussen 10.10 uur een 12.00 uur. Toen ik aankwam waren (bijna) alle studenten al binnen. Dan deel je de boel uit onder het verzoek “Please put your notes and your phones away” en dan begint het. Ze waren best zenuwachtig!

Ik had het niet echt verwacht, maar ik kreeg een Hele Hoop vragen van de studenten tijdens het tentamen, over het tentamen. Natuurlijk hadden sommige studenten geen rekenmachine bij zich (had ik van tevoren aangekondigd) of ging de rekenmachine ter plekke stuk. Of “mevrouw heeft u een gummetje?” (nee, had ik niet). Of “is er bij deze multiple-choice-vraag toevallig meer dan 1 antwoord goed?” (nee, er is er maar eentje goed). Of “welke getallen moet ik hiervoor gebruiken?” (dat is precies wat ik van jou wil weten) en “Is dit antwoord voldoende?” (dat ga ik bij het nakijken beslissen). Een voordeel van die vele vragen was dat de tijd omvloog.

Nakijken – en snel een beetje!

En toen begon het Grote Nakijken. Ik had drie onderdelen in mijn tentamen. Het eerste onderdeel bestond uit tien multiple choice vragen. Makkelijk op twee pagina’s tegenover elkaar – dat nakijken was zo gebeurd… Deel twee was een kleine case met een rekenvraag (voor de marketingacademici: ik heb ze gevraagd om het Bass model voor de adoptie van innovatie toe te passen). Nou nou, ik heb ze tijdens het tentamen horen lopen zuchten en steunen… uiteindelijk viel het bij het nakijken mee. Weinig studenten hadden het helemaal goed, maar de meesten hadden meer dan de helft van de punten door ‘doorrekenfouten’ (is best lastig bij het nakijken, overigens). Deel drie bestond vervolgens uit open vragen. Ik heb het nakijken ook in drie delen opgedeeld, dat ging het snelst. Dat laatste is belangrijk – ik heb 48 uur (!!) om alles na te kijken en om de eindcijfers door te geven. Dat is nog eens wat anders dan de drie weken die ik in Tilburg kreeg!

Lettercijfers

‘s Nachts net na 12 uur was ik klaar met het nakijken, cijfers optellen en het omzetten van de cijfers naar ‘letter grades’. Hier werken ze namelijk met A, A-,B+ enzovoort. Nu is er geen vaste omzetregel van cijfer naar letter, dat mag ik helemaal zelf weten. Ik ben vrij streng in mijn nakijken, zo blijkt, dus als het aan mijn cijfers zou liggen had helemaal niemand een A… Ik heb van tevoren even opgevraagd wat de normale verdeling van cijfers binnen mijn cursus is, en daar heb ik me een beetje aan gehouden.

Maar ik moest de cijfers ook nog controleren en invoeren – en dat doe ik liever niet midden in de nacht. Dus vanochtend, precies 23 uur na afloop van het tentamen heb ik mijn cijfers ingevoerd. Netjes op tijd. Niemand is gezakt – maar dat was nog niet eens zo logisch, eerlijk gezegd – maar daarover morgen meer!

PS: Albertine, HEEL ERG GEFELICITEERD met je 30ste (dertigste…!) verjaardag!

8 gedachtes over “Het tentamen!!

 1. En je bent de eerste met feliciteren! Handig dat tijdsverschil:)
  En jij bent natuurlijk op de gekste tijden op met al dat nakijkwerk!

 2. He hoi,

  Je blog heeft nu toch wel een beetje extra uitleg nodig. Hoe kan t zijn dat jij zelf je tentamen en cijfers mag bepalen? Dat klinkt mij, als student, ontzettend oneerlijk in de oren. Dan maakt het blijkbaar uit in welke klas je zit dus ook welke leraar je hebt.
  Daarnaast krijg je naar mijn idee niet een eerlijk beeld indien de leraar zijn beoordeling belangrijk vindt. Je kunt dus iedereen laten slagen met een kei moeilijk of kei makkelijk examen (en vica versa).

  Misschien is mijn redenering wel ontzettend scheef, maar je hebt het examen gemaakt. Vervolgens gekeken wat het ‘normaal’ is qua slagingspercentages. Is dan niet het gevolg dat het niveau van de student het succes bepaald? (Laag niveau van de student is dus een lager gemiddelde dus een mildere beoordeling?)

  Ik snap t onderwijssysteem niet;)

  Maar zo heb ik dat ook in Belgïe. Met de toetsen begin je op 20 punten en met fouten tel je af. Gelukkig is de gokkans wel uitgesloten, anders snapte ik er echt niets meer van.

  Liefs x

  • Hee zusje, je hebt ergens wel gelijk: cijfers zijn hier een stuk subjectiever dan ik in Nederland gewend ben. En ja, ook het gemiddelde niveau van de studenten bepaalt de strengheid van de beoordeling. Klinkt raar he? Ik zal vandaag een blogpost maken over het cijfersysteem, is misschien wel interessant, en dan kan ik het meteen goed uitleggen!

  • Haha 🙂 Nou ik denk dat geen enkele van mijn studenten uiteindelijk zal klagen over het eindcijfer. Kwestie van verwachtingsmanagement! En zo’n geval als Hendrieke zou ik graag in de studentenraad hebben!

 3. Pingback: Het lesgeven is weer begonnen! | Johanna goes USA!

 4. Pingback: Onderwijsevaluaties. Ik ben helemaal happy! | Johanna goes USA!

Schrijf een reactie...

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s