5 mei: Cinco de Mayo!

In Nederland is 5 mei natuurlijk Bevrijdingsdag. Een Nationale Feestdag. En een hele belangrijke. Ik wist het niet, maar 5 mei is ook in Amerika een feestdag. Hier heet het ‘Cinco de Mayo’ (‘5 mei’). En het is ook een soort ‘vrijheidsdag’ hier.

Caramba! Mexicanen!

Cinco de Mayo is eigenlijk een feestdag onder Mexicanen die in Amerika wonen. Eind 1800 wilden de Fransen de Verenigde Staten binnenvallen, en hebben Mexicaanse legers Amerika verdedigd. Het is dus eigenlijk een bedank-dag van Amerika richting de Mexicanen. Nu krijgen de Mexicanen hier in Amerika ook nog wel eens andere berichten te horen (vooral in Texas, dan gaat het vaak om illegaliteit), dus zo’n vriendelijk gebaar is welkom.

En wat doe je in de praktijk? Collectief naar een Mexicaans restaurant fajitas eten en Margarita’s drinken! En dat was dan ook het voorstel van Meghan. Onder het motto “ik moet toch eten”, in het kader van “In Nederland vieren ze ook een feestje” en wegens de gedachte “wat heb ik spierpijn van gisteren, ik sla Zumba vanavond even over” ben ik ook meegegaan. Veel anderen van de groep, onder andere Reni, Sol, Ted, Jake, Allie, Miranda, en nog een paar anderen zouden ook meegaan. Uiteindelijk ging Veronica ook (die had ook spierpijn en sloeg Zumba ook over), en Pranav ging ook mee (die moest ook eten).

Restaurant vol

En natuurlijk was het eerste Mexicaanse restaurant vol. Wat een ontzettend lange rij… Geen wonder natuurlijk. Wij waren echt niet de enigen met het idee om naar de Mexicaan te gaan. En dan is het niet eenvoudig om een tafel van 16 (!) personen te regelen… Maar er zijn meer restaurants met een Mexicaans tintje hier in State College… en in de groep zijn ze niet echt voor één gat te vangen. Uiteindelijk hebben Meghan en Allie wat restaurants afgebeld en een Mexicaans restaurant in de buurt gevonden met een Hele Grote Tafel.

Bring Your Own Blender!

Nu is het aantal alcohollicenties binnen Centre Country (de regio rond State College) beperkt. Er zijn hier best een aantal restaurants die geen alcohol mogen schenken. Daar geldt dan vaak een BYOB – Bring Your Own Bottle – praktijk. Ga ik hier dus naar zo’n restaurant, bijvoorbeeld de Griek, en wil ik rode wijn of een biertje bij de gyros, dan moet ik dat zelf meenemen. Glazen krijg je ter plekke, en een ‘corking fee’ krijg je ook niet in zo’n geval, maar je moet het maar net even weten.

Nu hadden ze het idee opgevat om ECHT Margarita’s te gaan drinken, en dat was een hardnekkig doel. Nu is het restaurant Rey Azteca met de grote tafel een BYOB restaurant. En Margarita’s zijn cocktails – en die moet je zelf mixen met fruit, sap, zout en dergelijke. Oplossing: Bring Your Own Bottle werd Bring Your Own Blender. Rey Azteca vond het prima dat wij onze eigen cocktails ter plekke zouden maken. Humor!

De rolverdeling was al snel gemaakt: Meghan zou de laatkomers doorverwijzen, Allie en Julie gingen de benodigde borrels halen, Jake was verantwoordelijk voor het ijs en het zout, Miranda haalde fruit, en ik ging even langs huis voor de blender. Een half uur later zaten wel allemaal bij Rey Azteca aan de zelfgemaakte Margarita. Wat een gezellige 5 mei was dat!

Cinco de Mayo bij Rey Ezteca!

Cinco de Mayo bij Rey Ezteca!

2 gedachtes over “5 mei: Cinco de Mayo!

    • Nee, hier in Amerika sla je pinata’s stuk op je verjaardag. Tot je achtste verjaardag of zo… En ja, die komen ook uit Mexico (oorspronkelijk echter uit Spanje, schijnt).

Schrijf een reactie...

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s