Keukenavonturen: De leverancier (3/3)

In ons nieuwe huis zit nu een oude, lelijke keuken. En die gaat eruit (gelukkig). Er moet dus een nieuwe keuken komen… want het hele jaar BBQ-en gaat helaas niet in deze sneeuwrijke vallei. Michiel en ik zijn al even bezig geweest met het ontwerpen van de keuken. Vorige week ben ik in gesprek geweest met een aannemer voor het structurele gebeuren. En afgelopen weekend ben ik naar de ‘leverancier’ geweest. Je raadt nooit waar ik ben uitgekomen…

De uitdaging: Europese stijl

De uitdaging was mij glashelder: hoe vind ik een keuken met een strakke Europese stijl? Die zijn hier amper te vinden… Tijdens de huizenzoektocht kwamen we op een gegeven moment een nieuw gebouwd huis tegen met een strakke keuken erin. Wat bleek? De keuken kwam van IKEA… Wat een goed idee! Want dat bleek ook haalbaar voor ons (ook qua budget!).

De oplossing: IKEA

Nu zou ik in Nederland niet per se naar IKEA gaan om een keuken te kopen. Je moet zelf je keuken in elkaar zetten (want ook keukenkastjes komen bij IKEA in een plat bouwpakket je huis binnen). En voor een Nederlands huis (gebouwd voor de eeuwigheid) lijkt mij wat meer stevigheid handiger. Maar IKEA heeft een hoop voordelen:

 1. Bouwpakketjes zijn goedkoper;
 2. Per augustus heeft Michiel nog geen werkvergunning, en heeft dus genoeg tijd om kastjes in elkaar te zetten;
 3. Amerikaanse keukenkastjes zijn van massief hout (vind ik onnodige belasting voor het milieu), terwijl IKEA MDF gebruikt;
 4. MDF is nog sterker dan de gemiddelde massieve houtkwaliteit hier, o.a. vanwege de folie;
 5. IKEA gebruikt standaard dempers in de kastjes en softclose systemen in de lades. Die zijn in Amerikaanse keukens ver te zoeken…
 6. Het blijkt dat IKEA topkwaliteit scharnieren en geleiders van Blum gebruikt – en dat kan Michiel weer op waarde schatten;
 7. IKEA denkt goed na over het design. Alles is modulair, en wat heeft dat grote voordelen, zeg. Alles past op en bij elkaar. Bij Amerikaanse keukens kan dat ook, dat heet dan ‘custom-built’ en kost veeeeel geld;
 8. Levertijd is haast nul. IKEA komt (bijna) alles zelfs helemaal naar State College brengen voor 250 dollar. Daar kan ik geen busje voor huren;
 9. Meneer de aannemer was enthousiast. De kwaliteit en duurzaamheid doet niet onder voor Amerikaans spul. En IKEA is stukken beter en goedkoper dan de Home Depot en Lowes (de plaatselijke bouwmarkten) als ik de aannemer mag geloven. Hij wil ook nog wel helpen als de installatie niet meteen lukt;
 10. En ze hadden nog een 20% kortingsactie ook. Beetje Nederlander gaat daar op af.

En dat allemaal had tot gevolg dat ik afgelopen zaterdag naar de IKEA in Pittsburgh ben geweest. Ik had natuurlijk al heel wat planningswerk gedaan, dus het was eigenlijk een kwestie van afwerken, afstemmen, en bestellen. Gelukkig maar, want het is 3,5 uur sturen voordat je bij de IKEA bent vanuit State College… Wat een verschil met Leusden – binnen 10 minuten sta je daar in de Amersfoortse IKEA – en daar ging ik echt nooit met plezier heen! Wat een verschil nu! Ik heb er zaterdag zowat een werkdag doorgebracht… heerlijk!

De blauwe blokkendoos in Pittsburgh... het voelt als Europa

De blauwe blokkendoos in Pittsburgh… het voelt als Europa

Keukenplanner

Ik kwam goed beslagen ten ijs. IKEA heeft (ook voor Nederland) een online keukenplanner. Die had ik thuis al gebruikt voor mijn ontwerp. En in de winkel zelf kon ik de definitieve bestellijst maken. Dat ging allemaal heel erg makkelijk. De medewerksters die me hielpen hadden ook nog goede ideeen wat betreft de afwerking. Dat ging allemaal heel erg prettig. In tegenstelling tot bij (veel) Nederlandse keukenzaken werd ik hier totaal niet onder druk gezet. Superfijn. Hierbij twee plaatjes van het 3D ontwerp.

Het keukenontwerp van de andere kant

Het keukenontwerp van de ene kant

Het keukenontwerp

Het keukenontwerp van de andere kant

En ook een plaatje van het kleurschema: hoogglans witte (off-white) keukenkastjes, de werkbladen worden antraciet-grijs, de apparaten en de grepen worden RVS. De tegelvloer wordt ook weer antraciet-grijs. En ja, het klopt helemaal, goed gezien, de keuken lijkt qua stijl en kleurschema Heel Erg Op De Keuken Aan De Herderhof. En dat is expres zo. Why change a winning recipe?

Het kleurschema (beetje anders, maar dit is het idee)

Het kleurschema (beetje anders, maar dit is het idee)

He bah, leveringsissues…

De levering gaat alleen niet van een leien dakje… want de (Amerikaanse, dus megagrote) koelkast en de magnetron zijn niet in voorraad. Nu kunnen ze de rest meteen al leveren, en dan zou ik zelf de koelkast kunnen ophalen, maar dat vind ik niet zo’n goed idee… ik zou alles willen en kunnen ophalen, maar NIET de koelkast. Die is simpelweg te groot. Die past in geen enkele auto. En heen en weer naar Pittsburgh voor de lol is geen pretje (het is best ver… gelukkig hield de Honda Civic zich goed. Zelfs met volle kofferbak op de terugweg!).

De keukenkastjes en apparaten zijn nu (half) besteld. Het is nu even afwachten wanneer IKEA alles kan leveren. Misschien is dit al in mei, misschien wordt het augustus, en misschien wel tussendoor. Mijn reisschema (in verband met mijn tripjes naar Nederland, Spanje, en diverse conferenties in de VS) maakt de planning van de levering ook niet eenvoudig, eerlijk gezegd… Ook jammer:  de werkbladen kan IKEA niet leveren in State College (dat is te ver van Pittsburgh), dus daar heb ik een ander bedrijf voor nodig. Is niet erg, kan Michiel rustig aan doen met het opbouwen van de keuken. En dus ook daar komen we wel weer uit!

Natuurlijk heb ik Zweedse balletjes als lunch gehad!

Natuurlijk heb ik Zweedse balletjes als lunch gehad!

Zaterdag was het Koningsdag. En ook de afwasborstels bij IKEA deden mee!

Zaterdag was het Koningsdag. En ook de afwasborstels bij IKEA deden mee!

En zo kwam ik de IKEA uit. NB: hier zit nog geen keuken bij hoor!

En zo kwam ik de IKEA uit. NB: hier zit nog geen keuken bij hoor!

5 gedachtes over “Keukenavonturen: De leverancier (3/3)

 1. Hee Djohennah! Wij hebben ook een ikea-keuken en zijn daar heel blij mee. Een ding wat ik anders zou doen bij een tweede keer: ik zou hem door een aannemer laten installeren. Kastjes zelf in elkaar zetten gaat gemakkelijk, maar alles mooi recht naast elkaar krijgen was een klus (echter nog te doen), maar de deurtjes recht krijgen heeft onze klussert echt dagen gekost. Nu hangen ze alweer een beetje schevig (na 5 jaar) en dat is wel een beetje stom. Ik weet niet hoe handig Michiel is, maar onze klussert best wel, dus ik zou vooral het stuk deurtjes ophangen en uithangen zeker uitbesteden! Scheelt veel frustratie. Verder heb je gelijk over ikea-keukens, zuperfijn, vooral omdat je geen idiote bedragen betaalt voor dingen als lade-indelers en deksels-van-pannen-vasthouders en zo. Laatste tip: zorg dat je een aantal blikvangers hebt die niet ikea zijn, dan wordt de totale look zeker niet te ikea-ig…

  • Hee Ellen,
   Goeie tip. Nu is Michiel zoon van een aannemer en is hij inkoper (category manager) van o.a. het badkamer en keukenassortiment van GAMMA – dus op zich zou hij wel wat moeten kunnen… maar inderdaad, deurtjes hangen is een crime. Dat kan onze aannemer vast ook ‘in a jiffy’.
   En wat betreft niet-IKEA spul – inderdaad. Het werkblad en de kranen komen niet van IKEA, en ook de tegels niet. Pannen (meestal) ook niet (alleen even een overbruggingsset). We moeten met de achterwand maar eens wat creatiefs bedenken…!

 2. Die keuken ziet er op de plaatjes gaaf uit zeg!
  En goed dat je voor Michiel wat te doen hebt als hij er straks is. Alleen maar fietsen wordt ook zo saai 😉😉

  • Hee Marjolijn!
   Genoeg te doen voor Michiel hoor… bouwpakketjes zat! En we willen graag ook alle houten kozijnen (beetje iew-grenen kleur) wit geschilderd hebben, net als de sunroom… Dat is echt een hoop werk hoor, er zitten allemaal randjes aan de kozijnen!

 3. Pingback: De IKEA leeg geroofd! | Johanna goes USA!

Schrijf een reactie...

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s