Boodschappen doen!

Boodschappen doen in Amerika is een tikkeltje anders dan in Nederland. Ik ben inmiddels best vaak naar de Wegmans geweest (het blijft een mooie ervaring… en ik moet nog altijd zoeken… de winkel is veel te groot), en inmiddels heb ik het wel door. Een lijstje van verschillen.

De supermarkt

Afgelopen dinsdag ben ik ‘s avonds vrij laat nog boodschappen wezen doen bij de Wegmans. En de Wegmans is niet bepaald een ‘kleine avondwinkel’ (zeker niet). Bij het afrekenen (om tien over tien ‘s avonds, zie de foto…) vroeg ik hoe laat ze dicht gaan daar. Wat blijkt: ze gaan Helemaal Niet Dicht. Nou nou. Mocht ik een keer midden in de nacht een drang naar vers ciabattabrood, sushi, of cola hebben, dan kan ik dat dus gaan halen, haha!

Bij het inpakken krijg je alles in plastic tasjes. Die pakken ze voor je in (handig!). Zelfs als je een eigen tas meebrengt, pakken ze die voor je in. Luxe!! Ze zetten de volle tasjes zelfs weer in je karretje.

Wat kosten boodschappen in Amerika?

Dat behoeft een paar aantekeningen.

 1. In Nederland hebben we door de vele prijzenoorlogen in supermarktland in de afgelopen tien jaar relatief lage boodschappenprijzen. Vergelijk onze prijzen in Nederland met de prijzen in Belgie of Duitsland – en je ziet het verschil.
 2. De Wegmans is van het type ‘upscale supermarkt’ (niet bepaald een Aldi). Dus de prijzen die ik hier betaal liggen vast iets hoger dan gemiddeld, maar ik heb liever kwalitatieve producten en een fijne winkel, dus ik betaal het verschil graag.
 3. Veel verse spullen bij de Wegmans zijn hier biologisch (‘organic’). Dat kost meer dan niet-biologische spul. Nu is het verschil in Nederland tussen niet-biologisch en biologisch voedsel al groot (zowel in kwaliteit en in prijs… neem de plofkip bijvoorbeeld), hier in Amerika is het verschil enorm. Wat betreft prijzen, gaan biologische prijzen sky-high: biologische kippenborst kost hier bijvoorbeeld 16.50 dollar per kilo. De kippenborst uit de bio-industrie kost 4.40 dollar per kilo. Dat verschil is groter dan in Nederland. Maar ook kwalitatief: niet-biologische broccoli is hier niet te vertrouwen: men is in Nederland zoveel strenger wat betreft bestrijdingsmiddelen… niet-biologisch groente en ongeschild fruit (zoals aardbeien) zijn best problematisch. En ik eet liever gezond.
 4. Belasting: over bijna alles wat je koopt moet nog belasting overheen. En die staat niet op de prijssticker vermeld. Nu is praktisch alle voedsel belastingvrij, maar voor de rest moet ik 6% bijtellen (dat is al een stuk minder dan de 21% btw die we in Nederland hebben… en zeuren dat ze hier doen over de sales tax!!).
  NB: van deze kassabon zou ik echt niet weten wat nu voor de tax heeft gezorgd. Ik denk het WC-papier.
 5. Bijgaande kassabon is in dollars. De dollar staat nu op 1.38, dus elke dollar is 72 cent. Dus haal er een kwart vanaf en je hebt de europrijs.
Kassabon van de Wegmans

Kassabon van de Wegmans

Een paar aankopen van afgelopen dinsdag uitgelicht

 • Een 2 literfles cola, van Coca-Cola nog wel, voor 1 dollar (met 39 cent korting met de Wegmanspas). Dat is dus 2 liter cola voor 72 cent. Gek he, dat mensen hier een dikke kont krijgen! Dit is trouwens de eerste fles cola die ik hier heb gekocht.
 • 2 biologische mango’s voor 4 dollar (dus 2.89 euro, vergelijkbaar met Nederlandse prijzen). Net als die in Nederland komen die uit Zuid-Amerika (vaak Peru), maar ze zijn wel haast twee keer zo groot, en altijd lekker sappig. Dat is in Nederland nog maar de vraag…
 • Een ananas voor 3 dollar (2.17 euro). Maar sohee, die ananassen hier zijn twee, drie keer zo groot dan ze in Nederland zijn! En lekker!
 •  Een stuk Goudse kaas. Echt geimporteerd uit Nederland, niet nagemaakt. Ik heb 7 dollar betaald voor 4 ons. Dat is dus 17.50 dollar per kilo, en dat is 12.50 euro per kilo Nederlandse kaas. Nu is Edammer (met echt rood-gewaxte rand) hier super-speciaal, en daar is de prijs ook naar…
 • WC papier – een verpakking met 30 rollen voor 16 dollar (11.50 euro). Dus dat is 39 cent per rol, en het is het meest luxe WC-papier dat er is, geloof ik. Maar de verpakking hier is enorm. Ik heb tot het einde van het jaar genoeg WC papier.
 • Een pot honing van Langnese, geimporteerd uit Duitsland. Waarom koop ik dat? Ik heb nu twee merken Amerikaanse honing geprobeerd, en die waren vies joh, alsof ze er suiker aan toegevoegd hebben. Blij dat ik dinsdag Langnese tegenkwam. De pot is 500 gram, dat is een normale maat. Kost 9 dollar (6.50 euro).
 • Appels. Ik eet hier Gala-appels. Die zijn enigszins knapperig, en lijken het meest op Elstars (sorry Peter en Bert, ik weet het, dit is haast heiligschennis…). Amerikaanse appels, bijvoorbeeld de Red Delicious, zijn ontzettend melig en lijken opgepoetst met was – echt, alsof je door plastic bijt. Gala’s (dit keer niet-organisch) zijn hier 2 dollar per pond. Ik heb 7.20 dollar betaald voor 6 appels, dat is 5.20 euro voor 1.6 kilo appel. Dat is best prijzig. Bij Verhage doen ze het goedkoper!

Ik nodig iedereen uit om een keertje met me mee te gaan boodschappen doen 🙂

6 gedachtes over “Boodschappen doen!

  • Natuurlijk wist jij dit wel… What was I thinking…
   Het aparte is echter dat er een snoepartikel tussen zit, en dat heeft geen B (dus geen tax). En 1 van mijn 2 sushi-artikelen heeft schijnbaar wel tax (de sushi roll) en de ander niet (gyoza, soort dim-sum). Raar. Maar ik ben het met je eens: gelukkig heeft de cola wel tax. En het wc-papier niet, dat is toch wel een eerste levensbehoefte!

 1. He!
  Op zich wel handig, ’s nachts boodschappen doen. Dat was een goede activiteit geweest tijdens de nachtelijke huiluurtjes:)
  Ma zal het bonnetje ook vast goed bestuderen;)

  • Ja, goed idee van je om dit eens een keer uit te pluizen! En ja, nachtelijk boodschappen doen is een hele ervaring. Wel raar hoor… er zijn niet veel mensen meer op zo’n uur, maar je kunt nog gewoon alles kopen 🙂 Ik zou het een keer proberen als je hier bent. Misschien wordt Carlijn er wel heel erg rustig van!

Schrijf een reactie...

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s