Amerika en Nederland gaan technisch nog niet zo goed samen

Om helemaal gillend gek van te worden: de technische verschillen tussen Nederland en Amerika. En dan heb ik het niet over het feit dat ze hier de boel in inches, feet, Fahrenheit, cups, en miles (en weet ik wat nog veel meer) uitdrukken, maar echt technische verschillen. Die niet strikt nodig zijn, en die je niet van tevoren verwacht.

Verhuizing: een hoop elektrisch spul blijft achter

Nu wist ik van tevoren dat ze hier in Amerika veelal een elektriciteitssysteem hebben dat op 110 volt is gebaseerd. Wij in Nederland hebben 220 volt. Dat maakt dat veel elektrische apparaten niet compatibel zijn. Bijvoorbeeld, de fohn die ik in 2011 in Austin had gekocht, heb ik daar gelaten, want als ik ‘m in Nederland in het stopcontact had geduwd, was die meteen doorgebrand of zelfs ontploft. En op dezelfde manier blijft ‘alles met een stekker’ achter in Nederland. Dat houdt onder andere in: TV met surround sound home cinema set en harddisk recorder (heeft iemand belangstelling om deze superset over te nemen?), de Tax hometrainer, zo’n beetje alle keukenapparatuur: broodrooster, waterkoker, senseo, keukenmachine, mixers. Dan nog de stofzuiger, wasmachine, koelkast, vriezer, naaimachines. Alle gereedschap met een stekker… nou ja, het idee is duidelijk.

Gasaansluitingen zijn ook anders

Waar ik ook van tevoren achter kwam: onze supertoffe Boretti barbecue kan ook niet mee (snif). De gasaansluitingen zijn hier anders, en de toevoersnelheid van gas in de branders is ook anders. Ombouwen kost te veel moeite en geld, en het resultaat is waarschijnlijk krakkemikkig. Hoe jammer. Nou ja, dan maar een nieuwe kopen. Nu is Amerika het land van barbecues, dus dat gaat waarschijnlijk wel lukken.

Oh en het is hier soms zo lelijk hier…

Nu hadden we het al gezien tijdens onze huizentocht… Het is een hele uitdaging om een beetje fatsoenlijk design te krijgen hier in Amerika. Het is werkelijk bedroevend… keukens, verschrikkelijk… badkamers, triest… alsof ze hier nog in de zeventiger jaren zitten. Kranen: onmogelijk, lelijk!! Hoe krijgen ze het bedacht. Het is werkelijk niet te doen. Nu moet ik eerlijk zeggen dat ik natuurlijk vreselijk verwend ben met mijn fantastische keuken en badkamer in Leusden, mijn vent die met keukens en badkamers bezig is, en mijn schoonvader die alles kan maken. Dankzij Michiel komen er nogal wat totaal hippe catalogi de deur binnen aan de Herderhof, en zo ben ik over de jaren heen natuurlijk een veeleisende klant geworden. En moet ik nu op de blaren zitten.

Deurklinken zijn anders…

Maar goed, Michiel werkt bij de GAMMA, en binnenkort komt de verhuizer onze spullen ophalen. 1 en 1 is twee: het lijkt dan heel makkelijk om bijvoorbeeld een paar pakjes deurklinken of kranen mee te sturen. Wat denk je? Het is niet elektrisch en niet gas, maar zelfs deurklinken hebben ze anders gemaakt hier (daar waar wij in Nederland alleen een vierkante pen door de deur steken hebben Amerikanen een heel binnenwerk – begrijpelijk, die boardkartonnen deuren hier gaan anders stuk door de kracht die op zo’n pen komt). Maar je moet het maar net weten.

…en de kranen passen misschien ook niet

En dan de kranen. In onze Leusdense keuken zit een heel speciale Italiaanse designkraan (omdat ondergetekende geen enkele kraan in het land mooi vond: ‘hier zit een onnodig richeltje’, ‘dit is niet symmetrisch’) en ik verwacht niet dat ik die hier ergens tegenkom. Zou mooi zijn als we een paar Europese kranen zouden kunnen kopen en meesturen (NB: dankzij mijn gemiep heeft de GAMMA en de concurrenten inmiddels wel van die strakke Italiaanse kranen zoals ik ze in mijn keuken heb. Dat was het gevolg… mijn behoefte was breedgedragen en bleek een gat in de markt).

Maar goed, de maatvoering van kranen is natuurlijk in inches hier, en het luistert met kranen heel nauw: binnenwerk, hartafstand, kraangat-diameter, tegendraads, binnendraad, etc. Wat de simpele (niet-thermostaat) kranen betreft zou het misschien kunnen passen lijkt het, maar gegeven bovenstaande ervaringen kunnen we daar niet zomaar vanuit gaan…

Nu niet denken dat ik dit allemaal heb uitgezocht hoor, dit is Michiel z’n werk (letterlijk). Om de proef op de som te nemen heeft Michiel een wartel (kraanonderdeel) op de post gestuurd. Daarmee ga ik naar de plaatselijke GAMMA (de Home Depot) en dan ga ik maar eens passen. In het echt. En dan eens een keer naar het nieuwe huis toe om ook daar te passen (check check dubbelcheck). Pfff… Wordt vervolgd.

(NB: het sneeuwde hier weer vandaag. Niet te geloven!!)

Testen: zijn kranen compatibel?

Testen: zijn kranen compatibel?

Een gedachte over “Amerika en Nederland gaan technisch nog niet zo goed samen

Schrijf een reactie...

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s