Mijn cursus Marketing Strategy (4/4): Het marketingplan

In deze serie van 4 blog posts over mijn cursus heb ik al wat geschreven over de opzet van de cursus, de cases en de simulatie. Vandaag is het tijd voor het laatste onderdeel. Mijn studenten doen in mijn cursus analytische vaardigheden op door de case analyses, en ze ontwikkelen beslisvaardigheden in de marketingstrategie simulatie. En ondertussen doen ze ook nog wat kennis op. Die onderdelen komen samen in de grote schrijfopdracht: het marketingplan.

Verzin zelf een product…

Veel van de opdrachten die je in cursussen als de mijne tegenkomt gaan over het schrijven van een marketingplan voor een FMCG-product (‘fast moving consumer goods’, kortom, 95% van wat je in de supermarkt tegenkomt). Daar worden studenten mee doodgegooid, en eerlijk gezegd vind ik dat wat saai. Ik wil ze prikkelen met iets ingewikkelders.

Nu doe ik onderzoek in o.a. high-tech markten, en dat vind ik zelf rete-interessant. Ik mag mijn cursusinhoud zelf bepalen, dus ik heb bedacht om een marketingplan-schrijfopdracht te maken voor een technologisch product. Sterker nog, de studenten moeten zelf een toepassing verzinnen. En daar dan een marketingplan voor schrijven. Dat vereist creativiteit, en ook daarvan vind ik dat studenten die competentie mogen ontwikkelen.

… dat werkt op zonne-energie!

En niet zomaar een product. Ik wil namelijk dat ze een product bedenken dat werkt op zonne-energie (en de marketing daarvan). Ik heb bedacht dat mijn Amerikaanse studenten zich iets meer bewust mogen worden over duurzaamheid, energieconsumptie, afval, enzovoort. Noem het idealisme, maar in het land van ‘plenty’ mogen mijn studenten ook de andere kant bekijken, vind ik.

Nu heb ik een context bedacht waarin de studenten voor het bedrijf GoalZero een nieuw product moeten bedenken. GoalZero bestaat echt. Het maakt draagbare zonnepanelen, superhandig om tijdens het kamperen, jagen of wandelen, of bijvoorbeeld popfestivals, je telefoon/laptop/zaklamp op te laden door middel van zonne-energie. Het bedrijf heeft ook een humanitaire tak: het heeft ook als doel om dorpen in Congo (Afrika) van zonne-energie te voorzien en op die manier bij te dragen aan ontwikkeling en het bestrijden van armoede. Die driedubbele doelstelling (winstgevende producten met duurzame producten maar tegelijkertijd ook armoedebestrijding) vormt voor mij een ontzettend intrigerende business setting waar studenten hun creativiteit in kwijt kunnen.

En, wat vinden ze ervan?

Volgens mij vinden mijn studenten het wel tof. Inmiddels snappen ze wel dat deze professor niet de alledaagse dingen doet. Afgelopen dinsdag heb ik de hele les gespendeerd aan het toelichten van de opdracht, het (simpel) uitleggen van de basiselementen van zonne-energie, en het presenteren van GoalZero. Die les zat vol met YouTube filmpjes, van o.a. Mythbusters en GoalZero zelf. We hebben over de voordelen van zonne-energie gesproken (daar moeten studenten dan zelf mee komen – dan wordt het interactiever, leeft het meer, en onthouden ze het beter). Daardoor kregen er een hoop al wat productideeën die we meteen besproken hebben.

Ik ben heel erg benieuwd waar ze mee komen… Inmiddels heb ik door dat er hier en daar best wat potentieel in mijn groepen zit, ik verwacht veel van ze. Hoe creatief gaan ze zijn? Gaan ze me verrassen? De deadline is pas 24 april, maar ergens kan ik niet wachten!

4 gedachtes over “Mijn cursus Marketing Strategy (4/4): Het marketingplan

  1. Klinkt alsof deze studenten een stuk beter en gemotiveerder zijn dan de hopeloze gevallen bij SMM in Tilburg. Zo blijft teaching gelukkig leuk!

    • Dat klopt wel voor een deel, maar hier moet ik vooral veel incentives gebruiken. Krijgen ze er geen credits voor, dan doen ze ook niets. Dat valt heel erg op. En als ze dan ergens credits voor krijgen, dan willen ze wel innovatief zijn… En ze komen ook met creatieve ideeen. En om de Tilburgse studenten niet naar beneden te praten – daar zaten ook briljante studenten tussen hoor (soms).

  2. Pingback: Voor de statistici: ik ben 100 dagen in State College! | Johanna goes USA!

  3. Pingback: Het lesgeven is weer begonnen! | Johanna goes USA!

Schrijf een reactie...

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s