Mijn cursus Marketing Strategy (1/4): De opzet

Ik geef hier elke dinsdag en donderdag les. Drie secties zelfs. Dat betekent dat ik op dinsdag drie keer hetzelfde doe, en op donderdag ook. En dat is maar goed ook, want deze cursus is nieuw voor me, en dat vereist een hoop voorbereiding. Dat ik dan vervolgens dat meteen drie keer mag uitvoeren is mooi meegenomen. In de academische wereld heet zo’n lesprogramma ‘one prep, three sections’ (één voorbereiding, drie groepen).

Vooraf de cursus bedenken…

Die cursus mocht ik (moest ik zelfs) helemaal zelf opzetten. Dat vond ik best spannend, want dat had ik nog nooit gedaan, en ik ben wel meteen verantwoordelijk voor drie groepen ‘seniors’, zonder dat iemand met me meekijkt. Ik geef les aan derdejaars, in hun laatste semester voordat ze hun bachelor diploma krijgen. Deze studenten hebben dus al tig marketingcursussen gehad. Mijn cursus is de ‘capstone’ cursus, dat wil zeggen de cursus die alle kennis integreert.

Nu heb ik wel gekeken naar de cursusopzet van collega’s. Dat kon ook, want mijn cursus wordt door nog drie, vier andere professoren gegeven. Nu doet iedereen iets wat hem of haarzelf goed ligt. De één gebruikt veel praktijkcases, de ander gebruikt veel theorie, nog weer een ander gebruikt een simulatie… En hoe ik het ging aanpakken was geheel aan mij. Tof!

Ik moest de boel wel grofweg gepland hebben voordat ik hierheen kwam: al begin november moest ik de lijst van cases, hoofdstukken en artikelen die gebruikt zouden worden klaar hebben liggen. Want daar moesten boekwerken van gedrukt worden (zie onder voor een voorbeeld). Natuurlijk kan je niet in een week tijd een hele cursus van 30 lessen bepalen, dus daar heb ik in het najaar (best heel erg veel) tijd in gestoken. Maar dat was vooral raar – zonder te weten wat voor studenten je eigenlijk hebt, en hoe de business school in elkaar zit, gewoon wat bedenken.

Mijn 'course packet' met artikelen, cases, en hoofdstukken die mijn studenten moeten bestuderen

Mijn ‘course packet’ met artikelen, cases, en hoofdstukken die mijn studenten moeten bestuderen

… en de cursus wijzigen!

Nadat ik hier eenmaal aankwam, moest ik mijn voorbereiding wel aanpassen… In mijn eerste week hier op PSU heb ik met een prof hier gesproken die ook mijn cursus heeft gehad (Raj Grewal zelfs – niet zomaar de eerste de beste!). Naar aanleiding van zijn advies heb ik meteen grofweg de helft van mijn geplande colleges eruit gehaald. De simulatie, die ik graag in de cursus wilde doen, doe ik naar aanleiding van zijn commentaar gedurende de les, en niet als huiswerk (daar zou niets van terecht komen).

Cursusopzet

Mijn cursus Marketing Strategy bestaat voor een groot deel uit drie pijlers:

  1. Case analyses
  2. Een marketingstrategie simulatie
  3. Het schrijven van een marketing plan.

Het achterliggende idee van deze structuur is dat de studenten hun analytische vaardigheden aanscherpen door middel van de case analyses. Als er nieuwe theoretische kennis nodig is om de cases te begrijpen, dan leg ik één en ander uit. Vervolgens krijgen de studenten de kans om marketingstrategische beslissingen te oefenen in een marketingstrategie simulatie. En tot slot schrijven de studenten een marketingplan voor een nieuw te bedenken product. Dat is het sluitstuk waarbij ze laten zien dat ze kunnen analyseren, ze marketingstrategisch inzicht hebben, en dat ze dat ook nog eens behoorlijk kunnen presenteren.

In een drietal komende blog posts ga ik wat dieper op deze onderdelen in, zodat jullie weten wat mijn onderwijs nu eigenlijk inhoudt. En dat is dit semester een groot onderdeel van mijn werk. Bij vragen hoor ik het wel!

5 gedachtes over “Mijn cursus Marketing Strategy (1/4): De opzet

  1. Pingback: Mijn cursus Marketing Strategy (2/4): Case analyses | Johanna goes USA!

  2. Pingback: Mijn cursus Marketing Strategy (4/4): Het marketingplan | Johanna goes USA!

  3. Pingback: Voor de statistici: ik ben 100 dagen in State College! | Johanna goes USA!

  4. Pingback: Het lesgeven is weer begonnen! | Johanna goes USA!

Schrijf een reactie...

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s