Een ode aan het Nederlandse banksysteem!

Ik weet het, ik moet niet gaan vergelijken… in plaats daarvan moet ik openstaan voor hoe Amerika de zaken anders aanpakt dan in Nederland. Maar heel soms wordt dat wel erg lastig gemaakt. En soms wordt het gewoon teveel, en mag ik van mezelf even klagen. En wel over het Amerikaanse banksysteem, wat een drama. Om het toch nog positief te laten klinken: een ODE aan het Nederlandse banksysteem. ABN AMRO, SNS, RABO, ING: hoera!! Een dikke tien voor jullie allemaal.

Na vier weken NOG niet voor elkaar

Ik zit hier nu bijna vier weken. Eén van de eerste dingen die ik heb geregeld is een bankrekening. Maar dat ging niet helemaal vanzelf… Het is NOG STEEDS niet voor elkaar. Voor elke stap die ik verder kom in het proces van het aanvragen van de bankpas, online bankieren (en dan vervolgens het online transacties kunnen doen) heb ik Customer Service nodig of moet ik langs het filiaal omdat ik weer op een of andere foutmelding stuit. En dan krijg ik weer een formulier voor het een of het ander, omdat het online niet werkt, en dan moet ik het invullen en faxen (!!) en dat wordt dan (na een paar dagen!) handmatig (!) verwerkt. Mijn lieve hemel, wat een tergend langzaam, irritant proces.

Ik kwam er gisteren achter dat mijn online bankieren niet helemaal zo werkte als ik verwacht had. Ik had er helemaal niets aan zoals ze het hadden ingericht, sterker nog, mijn problemen werden alleen maar groter. En ik was er dus Helemaal Klaar Mee. Ik ben vanochtend naar een andere bank gegaan die een vestiging op de campus heeft. Had ik veel eerder moeten doen. Die regelden alles in twintig minuten, inclusief creditcard aanvraag, hetgeen ook niet kon bij de vorige bank.

Het is hier zwaar ouderwets, nog steeds

Een paar jaar geleden in Texas vond ik het ook al niets: checks. Papieren cheques die je invult en aan degene geeft of stuurt, die er dan vervolgens mee naar zijn of haar bank moet om ze te ‘storten’. Inmiddels hebben ze daar machines voor, maar nog steeds vind ik het erg omslachtig. Mijn tweede, nieuwe bank heeft een app, waardoor ik gewoon een foto kan maken van de cheque en die zo naar ze kan doorsturen. Maar dan nog zit er iemand aan de achterkant om de foto over te typen. Wij hebben in Nederland (en elders in Europa) zo’n geweldig, veel beter systeem.

De huur moet betaald

Het wordt namelijk wel een beetje kritiek: ik moet de huur voor volgende maand betalen, en ook krijg ik rekeningen binnen die ik ook moet overmaken. Nu hebben ze hier wel “online bill pay” (online rekeningen betalen) en dat lijkt heel futuristisch voor de doorsnee Amerikaan. Maar stiekem is het het niet. Zo hadden de eigenaren van het huis gezegd dat ik die online bill pay kon gebruiken voor het overmaken van de huur. Mooi, zij zitten immers in Ierland, dan kunnen zij online bij hun geld.

Maar wat blijkt? Als ik een rekening online betaal, betekent dat dat ik weliswaar gegevens invul online, maar dat er dan door mijn bank alsnog een cheque wordt gemaakt en opgestuurd naar de begunstigde. En die moet dan alsnog die cheque naar hun bank brengen om te storten. En in dit concrete geval is het adres van de begunstigde in State College, mijn huis nota bene. Dus ik zou via online banking de huur overmaken, en als resultaat komt er in mijn eigen brievenbus mijn eigen check, waar de verhuurders niets mee kunnen omdat ze in Ierland zitten… Dat hadden zij zich ook niet gerealiseerd.

Ik hoor jullie denken, kan ik niet gewoon een bedrag overmaken op hun rekening? Nee, dat simpele systeem kennen ze hier niet. Mensen geven ook niet zomaar hun bankrekeningnummer, bang als ze zijn voor identity theft (identiteitsdiefstal). En er zijn nog meer kleine dingetjes die raar zijn, het kost geld als je geld opneemt en het kost geld als je geld stort. Als je iets automatisch laat overmaken kost het geld (terwijl het schrijven van een cheque gratis is). Het storten van een cheque kost ook weer geld. De cheques zelf per zoveel kosten ook geld als ze op zijn.

Credit history

En dan het grootste struikelblok: je kunt pas een hypotheek krijgen als je hebt laten zien een goede betaler (van schulden!) te zijn geweest. Dus, ik moet heel snel creditcards hebben, er veel mee betalen (alles op krediet van de bank, betalen met geld dat je niet hebt), en op tijd afbetalen. En ik moet een persoonlijke lening aangaan (voor een auto of zo, voor minstens een jaar) terwijl ik die niet nodig heb, en die afbetalen. Terwijl ik dat allemaal niet nodig heb… Gek he, dat er zoveel mensen in de schulden zitten in dit land.

Het is toch te zot voor woorden. Volgens velen ‘het beste land ter wereld’, met een banksysteem gelijk aan dat van een ontwikkelingsland…

Zo. Nu ben ik weer even klaar met klagen. We gaan er morgen weer vrolijk tegenaan met mijn teaching!! Ik begin morgen met mijn simulatie (MarkStrat), ik heb er zin in!

8 gedachtes over “Een ode aan het Nederlandse banksysteem!

 1. goedemorgen, hoera je broertje, nou ja, broer is jarig. En hoera het is hier ook koud, het is wel min zes, koud he.
  wat een gedoe allemaal met de bank daar, hier in nederland moet je er voor vechten om het behoud van de pinautomaat in de dorpen. Neem nou wanneperveen, er moet ongeveer 4000 keer gepind worden in een jaar, dit halen ze niet, dus moet hij weg. tis te zot voor woorden met al die toeristen en campings, alles in het verweer, dus de automaat blijft nu. Dit hele gedoe hadden ze bij de bank toch zelf ook wel kunnen bedenken. wij in nederland zitten in een hokjes en vakjes cultuur, er wordt hier bijna niet meer naar de situatie ter plekke gekeken.Het platteland heeft toch zeker andere wetten nodig dan een stad. Maar diegene die dit heeft uitgezocht, wist waarschijnlijk niet eens hoe wanneperveen er uit ziet. Gelukkig is alles van de baan anders moesten wij in klooster zeker ook bang worden. 4000 keer halen wij ook niet, denk ik.
  Heb hier ook vernomen dat de rabo internetbankieren verplicht maakt in 2017. oemoe hoopt het niet, dan moet ze op cursus haha, Dit kunnen ze toch niet maken, denk ik dan, hoe komt het dan met mensen die geen computer hebben? die zijn er nog steeds. Moeten die dan weer naar een bankgebouw om de zaken te regelen? Dan zijn we weer terug bij af. Maar al met al ik hoop dat het praatjes waren. nou ik ga nu ook aan het werk. dikke kus en tot schrijfs.

 2. Tjonge jonge…en dan klagen wij hier nog wel eens! Valt dus reuze mee hier.
  Wat gaat de tijd eigenlijk snel…je bent alweer 4 weken daar…al 4 weken heb je het verschrikkelijk koud!
  Of is het al een beetje warmer?

 3. Ja, de banken in Nederland zijn op corporate niveau weliswaar net zulke schurken als hier in Amerika (bijv. de Liborfraude en het gedonder bij SNS-bank), maar operationeel hebben ze het veel beter voor elkaar!
  Wat het weer betreft, ik heb het hier inderdaad al vier weken stervenskoud. Het is 1 dag boven nul geweest… Maar ik hoor overal dat dit uitzonderlijk is, dat ze in 20 jaar nog nooit zo’n koude winter met zo veel sneeuw hebben gehad. En dit is begonnen op… precies, 3 januari, de dag dat ik aankwam. Lucky me!

 4. Allen bedankt voor de felicitaties! Een extra gaatje boren zit er niet in, we zijn klaar alles zee-vast gezet en nu waiting on weather.
  Amerika? och wat is daar een hoop mogelijk maar achter de schermen is het een derde wereld land. ’t lijkt wel op een bekende boormaatschappij… oja, die komt ook uit Amerika. Nee Johanna, m’n gedachten worden in dit blog maar weer eens bevestigd 😉

 5. Pingback: Een cheque! Een cheque! En wat nu? | Johanna goes USA!

 6. Pingback: Michiel is er! | Johanna goes USA!

Schrijf een reactie...

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s