Retailervaringen in State College, PA (deel 1)

Ik ben zo blij dat ik een tijdje in Austin, TX, heb gewoond. Ik weet nu tenminste bij welke winkels ik moet zijn voor sommige zaken. Beddengoed is te vinden bij de Target. Kleding haalde ik in Austin bij LOFT (zit hier ook), en bij Anthropologie (zit op 2 uur rijden, helaas). Voor een telefoon moet ik bij AT&T zijn. De drogisterij is de CVS (of Giant). Voor een stofzuiger moet ik naar de Best Buy. Dat soort basiskennis, opgedaan in Austin, komt hier fantastisch uit. Ik zit hier nu een paar weken, tijd voor een verslag van mijn winkelervaringen tot zover. Deel 2 volgt vast later nog een keer!

Target

De Target is een warenhuis (kruising HEMA-V&D), vergelijkbaar met de Walmart – maar dan een stuk beter. Target gaat er (gek genoeg) prat op dat ze een Europese uitstraling hebben, maar die kan ik niet vinden. Alleen al omdat de winkel plat is en ontzettend ruimtelijk opgesteld, en geen verdiepingen heeft. Verreweg de meeste warenhuizen in Europa hebben trappen. Maar goed, dat daargelaten, de kwaliteit van Target spullen is veeeeel beter dan de Walmart meuk. Ze betalen hun werknemers ook beter, en die werknemers zijn dan ook veel vriendelijker dan dat schorem van de Walmart.

Bij de Target is het soms wel even zoeken (bijvoorbeeld, waar liggen de aardappelschilmesjes en de pleisters – en ja, die had ik allebei nodig, het één stond los van het andere, overigens). Vaak word ik al aangesproken vanwege mijn ik-kan-het-niet-vinden gezicht. Dat is fijn. En bij de kassa is men ook zeer behulpzaam. “Mevrouw, u kunt hier korting krijgen op dit beddengoed. Als u die-en-die app installeert, krijgt u 10 dollar korting. Ik gebruik mijn telefoon wel eventjes voor nu.” Heel aardig.

Dick’s Sporting Goods

Nog zo’n enorme, en ook fijne winkel is de Dick’s Sporting Goods. Begonnen in Pittsburgh, dus een toko uit de buurt, maar inmiddels uitgebreid naar heel Amerika. Wederom, groot. Nog groter dan de (enorme) Wim Jacquet Sport uit Amersfoort, dat ook al een enorme winkel is. En een heel fijn assortiment ook. Schoenen, kleding, fietsen (mountainbikes en racefietsen), golf, fitnessapparaten, alles outdoor… Goede spullen, niet van die Walmart-zooi. En wat je niet kunt vinden, bestel je in de winkel via de webshop, waar ook het out-of-season assortiment te vinden is, eventueel onder assistentie van een medewerker. Gratis levering. Zeer interessant om eens rond te kijken voor de doorsnee Nederlander: “Wat, liggen hier geweren in een winkel?!” (Ja, echt).

Dick's Sporting Goods

Dick’s Sporting Goods

Een deel van schietafdeling van Dick's Sporting Goods

Een deel van de schietafdeling van Dick’s Sporting Goods

Wegmans

En dan de supermarkt. De Wegmans, vooral gevestigd in het noordwesten van Amerika, is in één woord geweldig. Een zeer grote, super gesorteerde supermarkt, met een zeer uitgebreid vers-assortiment, inclusief een hele berg aan biologische spullen (dat is hier in Amerika belangrijker dan in Nederland – hier zit er standaard meer rotzooi op de spullen, dus ‘organic’ groente en fruit is absoluut aan te raden).

Veel biologische groenten en fruit bij de Wegmans

Veel biologische groenten en fruit bij de Wegmans

Wegmans heeft ook een enorme slagerij waar je naar wens iets kunt laten afsnijden en afwegen, een verse bakker (met vers brood, taarten, muffins… je kunt het zo gek niet verzinnen), een jaloersmakende visafdeling (waar je zelfs levende kreeften kunt krijgen) en een verse-sushi-bar, een kaasafdeling met ook buitenlandse kaas, een bloemisterij…

Pa en Ome Klaas: ziehier, een deel van de slagerij!

Pa en Ome Klaas: ziehier, een deel van de slagerij!

Er zijn afdelingen waar je spullen zelf kunt afwegen en naar believen door elkaar kunt gooien (bijvoorbeeld noten, olijven, hummus… en alles vers). Dan nog een enorm stuk met ‘keukenspullen’ (a la in de Albert Heijn, maar dan groter – de spullen die ik bij Target niet kon krijgen, stonden hier gek genoeg wel!). Natuurlijk ook het normale supermarktgebeuren met ellenlange eilanden met de normale zaken. En, ook heel fijn, een grote deli. In Nederland hebben we dat concept eigenlijk niet: een winkel waar je allerlei warme gerechten kunt kopen. De hoeveelheden schep je zelf op. Ik schat dat ‘mijn’ Wegmans zo’n 40-50 gerechten heeft staan, bijvoorbeeld 4 soepen om mee te beginnen. En alles gezond, biologisch, enzovoort. Als ik een keertje geen zin heb om te koken, dan wordt het de Wegmans.

Deli-afdeling van de Wegmans

Een deel van de deli-afdeling van de Wegmans, met rechts de Sushibar

Voor de marketeers/retailers onder ons: de Wegmans is ook in retail-land een groot voorbeeld. De mega-Jumbo bij Breda is naar Wegmans’ voorbeeld ingericht. Ook de Albert Heijn volgt Wegmans op de voet. Sommige zaken in Amerika zijn echt niet handig (zoals de stofzuigers…) maar deze supermarkt is IDEAAL. In Texas had ik de WholeFoods, dat was ook al zo’n kanjer (maar veeeeeels te duur en niet bij de deur), maar deze winkel vind ik nog fijner. Echt. Vijf sterren.

En wat customer service betreft: kom je dan na dat grote avontuur bij de kassa uit, krijg je de vraag: “Were you able to find everything that you were looking for today?”, hetgeen echt een wezenlijke vraag is hier, gegeven de oppervlakte van deze winkel.Ma, zodra jullie een keer langskomen, is één van de attracties de Wegmans. Echt. Het is een verbazingwekkend fijne winkel.

Avondshopping

Gisteravond ben ik na het werk nog even snel naar de Wegmans en de Dick’s Sporting Goods gegaan. De Target heb ik overgeslagen, hoewel deze drie winkels naast elkaar liggen, erg handig… Bij Dick’s Sporting Goods heb ik indoor trainingsschoenen gekocht (ik had maar 1 paar sportschoenen mee en ik ga mijn buitenhardloopschoenen niet elke keer schoonmaken). Vervolgens ook nog even naar de Wegmans. Gevaarlijk, zeker als je honger hebt (het was zeven uur). En jaaaa…. de Sushi-Japanners waren druk bezig met het rollen van verse sushi. Onweerstaanbaar voor ondergetekende, het was alweer veel te lang geleden dat ik goede sushi heb gehad. Naast een paar heerlijke veggie ‘gyoza’s’ heb ik ook een ‘roll’ meegenomen: ze waren met een Spicy Tuna Roll bezig en die zag er uitstekend uit. En boy, wat heb ik lekker gegeten, en dat uit de supermarkt!

Mijn sushi-takeaway-avondeten

Mijn sushi-takeaway-avondeten

5 gedachtes over “Retailervaringen in State College, PA (deel 1)

  1. goedemorgen, kijk er nu al naar uit, heb mijn ogen nu al op stokjes staan, net als in austin wist ik ook niet wat ik zag, zo mega groot. hoe is het met het weer? volop kou en sneeuw?
    vandaag nieuwe slaapkamer voor floris behangen. groet en werk ze.

    • Hey Herman, ja ik zag jullie foto op jullie blog! Wonderlijk… Het is vooral erg grappig als je de eerste keer allemaal geweren en dergelijke tegenkomt. Ze zijn ook bij de Walmart… Het is een wonder dat er zo ‘weinig’ ongelukken gebeuren hier!

Schrijf een reactie...

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s