Lesgeven dag 2!

Vandaag heb ik mijn vierde, vijfde, en zesde college gehad. Ja, we gaan snel hier, maar ik moet er dan ook negentig (!)! Hoewel het best zwaar is – ik moet continue opletten op wat de studenten zeggen – gaat het me volgens mij aardig af.

Writing session

Maar eerst nog even over gisteren: er was een schrijfworkshop gepland voor nieuwe faculty. Dat initiatief is afgelopen november al gestart – toen was ik er nog niet – ik ben nu pas ingestroomd. De workshop is voor “nieuwe” faculty van verschillende departementen, maar dat “nieuw” is relatief. Eelco, die hier al twee en een half jaar zit, was daar ook bij. Lena, degene die ook bij het feestje bij Veronica was, en Veronica zelf, zaten er ook. En Pranav, anderhalf jaar bij PSU, zat er ook. En nog een handje anderen, ik leer steeds meer mensen kennen zo. De sessie werd geleid door Gary Lilien, een professor van het marketing departement en de promotor van Raji (die weer mijn co-auteur is), dus zo’n sessie is altijd goed om bij te wonen. En het was nog leerzaam ook.

Visiting scholar Jana

Vandaag werd ik ook geïntroduceerd bij een “visiting scholar” – Jana Prigge, een Duitse assistant professor die in de clique van professor Christian Homburg in Mannheim zit (voor de insiders). Zij is twee maanden hier in State College. Dat is gezellig. Zij en ik zitten in hetzelfde onderzoeksveld: ik doe onderzoek naar productontwikkeling, zij doet onderzoek naar producteliminatie. Zij komt uit Duitsland, ik uit Nederland. En we zijn er allebei net precies.

We zijn vanmiddag wezen lunchen bij de HUB (een centraal centrum waar Jana nog haar ID-kaart moest laten maken, daar was ik vorige week). Ik had niet heel veel tijd omdat ik om 13.00 uur weer moest lesgeven, en dus werd het kort maar krachtig – maar wel leuk! Voor de administratie: de eerste burrito (chicken, black beans, sour cream, lettuce, cheese, salsa, quacamole…) is binnen J Eerlijk zijn: dat doen ze bij Chipotle beter, maar dit smaakte (helaas…) naar meer!

En toen de colleges…

Vandaag had ik weer drie colleges. Om 8 uur ‘s ochtends, en dan twee achter elkaar: om 13.00 uur en om 14.30 uur. Om 8 uur ’s ochtends starten betekent wel dat ik vroeg uit bed moet (de studenten ook), en dus lag ik gisteren om 9 uur in bed. Ik was zo fris als een hoentje. Toch was ik aan het einde van de dag helemaal gaar – lesgeven kost echt een hoop energie, zeker deze vorm…

Het college ging over strategische positionering. Vergeet dat meteen maar weer. Het belangrijkste en opvallendste was dat ik een Harvard Business Review-artikel had opgegeven met voorbereidende vragen. Nota bene een HBR… heel simpel om te lezen. Niets moeilijks aan, geen analyse of wat dan ook erin. Hoeveel studenten hebben zich voorbereid en hebben het artikel gelezen? Als ik 60% zeg, is het veel. In Tilburg zou ik me als student, zeker als heel die sessie OVER de zaken in het artikel gaat, mijn ogen uit mijn hoofd schamen. Maar nee hoor. Dat is hier niet aan de orde.

Nu is het mijn verdienste om de studenten dan TIJDENS het college wat bij te brengen. Dat ging gek genoeg wel aardig, zelfs zonder veel voorbereiding. Dat wat ik wilde behandelen vereiste veel discussie en input van de studenten, en dat kwam gelukkig goed op gang. Ik kon de tijd goed in de gaten houden en de boel goed indelen. Al met al hield ik er een goed gevoel aan over. En dat de studenten amper voorbereid zijn, dat is helaas bij andere docenten ook zo, dus daar kan ik toch niet zoveel aan veranderen. De lat ligt een stuk lager…

3 gedachtes over “Lesgeven dag 2!

  1. Studenten blijven studenten he? Ik ben er nog niet achter hoe ik het niveau van ‘college’ moet interpreteren, maar ik heb al wat college graduates ontmoet waar de vonken nou niet bepaald vanaf vliegen 😉 Gelukkig hebben ze aan jou een strenge docent!

    • College is hier zo’n beetje alles boven mavo-havo. Een beetje MBO zou hier ook een ‘college’ heten (dat is dan weliswaar geen university, maar toch, het kan verwarrend overkomen). En er zit hier echt een wereld van verschil tussen de universiteiten… De andere Nederlandse collega hier was net zo als ik helemaal teleurgesteld in het niveau van de studenten. Aan de andere kant, ze interacteren hier wel een stuk meer en beter dan ik in Nederland gewend ben… We gaan zien hoe het loopt, misschien krijg ik ze nog wel zover dat ze hun spullen lezen!

Schrijf een reactie...

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s