WHAAA Spannend! Lesgeven in Amerika!

Mijn eerste drie lessen zitten erop! Vandaag heb ik mijn introductory lectures gehad van mijn cursus, Marketing Strategy. Ik heb 3 secties, van officieel 32, 32 en 26 studenten. Het zijn ‘seniors’, dus laatstejaars undergraduates. Ze hebben dus al veel andere cursussen gehad. Mijn cursus is een capstone cursus, en heeft ten doel om eerder geleerde spullen in de praktijk te brengen.

Even meekijken bij Hari

Gisteren heb ik eerst even de kunst afgekeken bij Hari Sridhar, die gaf maandag al zijn introductory class, en dat was ook nog eens voor dezelfde cursus. Hij geeft dus ook 450W Marketing Strategy, alleen pakken hij en ik het wel anders aan. Zo heb ik een simulatie in de cursus (MarkStrat) en heeft Hari alleen maar casework. Dat mag, wij hebben als professoren de vrijheid om de cursus zo in te delen als wij zelf goed achten (en het beste bij ons past). Dat vond ik eerst wel raar, hoezo is er nog geen materiaal?, hoezo mag ik alles zelf bedenken? Dat vergde in de afgelopen maanden relatief veel voorbereiding, maar het heeft als voordeel dat ik me de cursus echt helemaal eigen mag maken.

Het was echt even goed dat ik bij Hari kon meekijken. Als je expliciet naar een docent kijkt, zijn presentatie, en naar de studenten, en je geen aandacht hoeft te geven aan de inhoud, zie je een hoop… Niet alleen het gedrag van de studenten, maar ook hoe Hari het aanpakte was erg relevant. Zo was Hari heel erg informeel (zo ken ik ‘m helemaal niet…) richting de studenten, zei hij dingen als “I’m an easy-going guy” (zou ik NOOOOIT in Tilburg doen), maakte hij grapjes (nou, dat doe ik dan weer wel), en liep hij erg veel rond richting de studenten (goede tip).

Ook was ik best verbaasd over de studenten. Elke vijfde student zat achter een laptop. Ik zat achteraan, dus ik kon goed zien dat de meeste vrolijk aan het facebooken waren. Ik heb Hari gevraagd waarom hij dat toe liet – hij zei dat de meeste studenten de aandacht er in de regel toch niet bij kunnen houden, dus ze zijn hoe dan ook wel afgeleid. Door ze hun speelgoed af te pakken, word je een stuk less ‘likeable’. En dat heeft impact op je evaluatie. En die zijn hier best belangrijk!

Mijn eigen lessen

Om mezelf wat te introduceren had ik wat plaatjes van klompen, tulpen en fietsen op een slide gedaan. En om te zorgen dat ze me “Johanna” en niet “Professor Slot” gaan noemen (hetgeen namelijk heel makkelijk verkeerd kan gaan…) heb ik ook een slide gemaakt met een luiaard erop (een “sloth”), onder het motto “which I’m not, so let’s stick to Johanna – mispronouncing that cannot do much harm”. Zulke persoonlijke dingetjes zou ik in Tilburg nooit doen, maar hier werkt het, zie ik.

Vanochtend om 8.00 uur begon mijn eerste les. Mijn hemel, wat een tijdstip. Nu had ik amper geslapen door de zenuwen (ja, echt) en was ik om 6.00 uur klaarwakker en was ik dan ook voor 7.30 uur op de business school. Mijn sectie om 8.00 uur is 32 studenten groot, maar er hadden zich maar 8 ingeschreven, van wie er 6 kwamen opdagen (ik heb gechecked, dat schijnt hier normaal te zijn. Het kan nog veranderen over de komende dagen, maar heel veel meer zullen het er niet worden). Maar het ging erg goed, met 1-op-1 interactie met maar een paar man kunnen we goed discussieren. Gezellig!

Mijn secties van 1 uur en half drie zaten wel vol (afgezien van een paar die niet kwamen opdagen). Vooral mijn sectie van 1 uur zit vol met (blonde) meiden, die mij “absolutely adorable” vinden omdat ik uit Nederland kom. “Oh, we’ll let you know where to go…! So exciting!” Heel erg grappig. Heel erg Amerikaans ook. Die sectie krijg ik wel aan het praten, net na de lunch, vol meiden… dat gaat wel lukken.

Mijn sectie van half 3 is weer wat moeilijker. Meer jongens, die praten minder. En sommige studenten hebben op dat tijdstip de vierde of zelfs vijfde les van de dag erop zitten. Sommigen zijn dan gewoon moe. En eerlijk gezegd voelde ik hem ook wel na de derde les op deze dag.

Eindbeoordeling

Overall, het ging prima. Erg leuk, this is going to work. Ik ben goed in praten (ask anyone), en ik krijg anderen ook wel aan het praten. Ik ben niet beroerd om mensen aan te wijzen (deed ik in Tilburg ook al, tot grote schrik en ongenoegen van mijn studenten daar 😉 hier zijn ze daar gelukkig wat meer op bedacht). En lesgeven zit toch een beetje in mijn bloed, ik vind dat gewoon tof, ergens. Kortom, ik zie het wel goed komen, en ik heb wel zin in dit semester!

10 gedachtes over “WHAAA Spannend! Lesgeven in Amerika!

 1. Ha Johanna fijn om te horen dat het goed gaat komen. t is een bijzonder land;-) Jouw ervaringen met paperassen lijkt verdacht veel op die van Herman en Rita 😀 Ik vind Lumpy wel superleuk. Gave kat. Fijn dat ie goedvindt dat je voor m mag zorgen….. Ik lees je blog graag dus ga vooral door. groetjes Herman en Ineke

  • Hi Ineke,
   Leuke he, bloggen 🙂 Ik lees het blog van Herman en Rita ook trouw. Het is sowieso leuk om ervaringen uit te wisselen, maar familie die precies dezelfde dag zijn vertrokken naar hetzelfde land is toch wel heel erg uniek!
   Lumpy is erg leuk, gezellig ook, maar wel een “pain in the ass” soms… Ik wilde gisteren naar bed (wegens vroeg lesgeven) en mevrouw wilde niet binnenkomen 😦 dus stond ik daar weer in mijn pyama te roepen. Ze gaat dus niet meer na 9 uur naar buiten! En zo leer ik elke dag wat 🙂
   Groeten
   Johanna

 2. Hee hee, leuk om elke dag wat van je te lezen! Vaak tijdens het lopen van de auto naar het werk, moet alleen goed oppassen voor stoepranden en lantaarnpalen hahaha.. Fijn om te lezen dat het lesgeven goed is gegaan, het wordt vanzelf minder vermoeiend voor je denk ik! Klaas en ik druk met de voorbereidingen voor de housewarming zondag, er komen heeeeeeeeeel veeel mensen, zijn denk ik blij als het maandag is 🙂
  Slaap lekker voor nu, ik zit heerlijk in de nachtdienst (jippie).. Maar dat had je vast al wel gesnapt gezien het tijdstip 😛 Groetjes Linda

 3. He Zussie!
  Top, lekke wakker worden en dan t nieuwe verslag van jou lezen onder het genot van een kopje thee! Net als toen je in Texas zat. Ik heb inmiddels internet in mijn nieuwe woning.
  Wel typtisch dat er een deel van de studenten op Facebook zit terwijl je les geeft. Toen ik fysiotherapie studeerde gebeurde dit ook ontzettend veel (ik ben zelf ook schuldig). Maar toen ik met mijn studie osteopathie begon, dacht ik dat dit niet meer zoveel zou voorkomen. Het is namelijk volwassen onderwijs. Maar het blijkt net zo erg te zijn. Mensen komen niet opdagen of knijpen er in de pauze van de les onderuit. Heel apart. Vroeger had je aanwezigheidsplicht (dus zat je bij een heel saaie les er ook wel eens voor de leraar), maar nu zit ik er toch echt voor mezelf.
  Liefs xx

 4. JOoooooohanna!

  ”Vooral mijn sectie van 1 uur zit vol met (blonde) meiden, die mij “absolutely adorable” vinden omdat ik uit Nederland kom.”
  En jij natuurlijk direct zeggen dat je broer op een gas & oil drilling rig zit. Die meiden zullen altijd naar je blijven luisteren 😉

  Groetjes vanaf Kolderveen
  Klaas

 5. Pingback: Voor de statistici: ik ben 100 dagen in State College! | Johanna goes USA!

 6. Pingback: Een analyse van de bezoekers van mijn blog | Johanna goes USA!

Schrijf een reactie...

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s