Stemmen vanuit het buitenland

Na al het gedoe met de Amerikaanse verkiezingen, zijn er nu de verkiezingen in Nederland aan de beurt. Wij mochten niet meestemmen met de Amerikaanse verkiezingen (wij zijn immers geen Amerikaans staatsburger), maar wel aan de Nederlandse verkiezingen – tenminste, als het om landelijke verkiezingen gaat. Hoe gaat zoiets in z’n werk?

Eerst: registreren

Stap 1 is het online registreren als ‘buitenlandse kiezer’. Want wij krijgen niet automatisch een stempas (waarom eigenlijk niet? De Nederlandse Belastingdienst weet ons ook te vinden…). Dat registreren moest op tijd gebeuren (op z’n laatst eind januari), want de Nederlandse overheid had een hoop tijd nodig om de stempassen naar alle Nederlanders in het buitenland te versturen.

Dan: stemmen

Stap 2 is het ontvangen van de stempas met de post. Snailmail… en ja, dat duurde lang. Gelukkig kwamen ze bij ons net op tijd. Wij hebben een stembiljet gekregen dat er vrij raar uit ziet. Misschien ziet het er hetzelfde uit als in Nederland, maar ik vond ‘m vrij apart: wij moesten eerst voor een partij kiezen, en vervolgens voor een nummer, corresponderend met een plek op de lijst. Er zit vast een reden achter dit ontwerp, maar het is niet bepaald ‘foolproof’ lijkt me… Uiteraard kregen we er ook uitlegblaadjes bij, en twee enveloppen. Het stembiljet moest in een witte envelop, en dat moest samen met de stempas in een oranje envelop naar de ambassade. De ambassade kan met die stempas controleren of ik inderdaad mag stemmen, net als op het stembureau.

Onze oranje envelop voor de ambassade met het stembiljet

Vervolgens: opsturen

Per ommegaande post moesten de stempassen ook weer opgestuurd worden naar de ambassade, in ons geval naar Washington DC. De ambassade zorgt er op hun beurt weer voor dat alle stembiljetten (in de witte enveloppen), zonder de stempassen, dus anoniem, naar Nederland worden gestuurd, waar ze voor 15 maart binnen moeten zijn. En dan maar hopen dat het allemaal op tijd is.

En natuurlijk: de media volgen!

Wij hebben vanwege het tijdspad van de ambassade al twee weken geleden gestemd. En dat was dus voordat de meeste debatten en talkshows en ander verkiezingsgeweld op de Nederlandse TV losbarstte (nu is dat laatste maar heel erg relatief, zeker in vergelijking met de Amerikaanse toestanden hier). De laatste gebeurtenissen in de media hebben dus geen invloed gehad op ons stemgedrag. Wel kijken we de talkshows, maar dat deden we eigenlijk toch wel. We hebben ook allebei de Stemwijzer en het Kieskompas gedaan. Ik kwam daar overigens uit op dezelfde partij, en dat is ook de partij waar ik altijd op stem, maar bij Michiel ging het alle kanten op. Enne, om toch een klein beetje betrokken te blijven bij de verkiezingen, en ook om mee te genieten van de uitspraken van Lubach en consorten, heb ik ook een Kamergotchi: ja echt, ik zorg voor Alexander Pechtold! (En hij is al 20 dagen in leven!)

Alexander, mijn Kamergotchi

Straks: de verkiezingsuitslag

En uiteraard gaan wij woensdagavond de uitslag bekijken. Wij hebben straks een voordeeltje vanwege het tijdverschil. Omdat wij wat achterlopen (tijdelijk is dit sinds zaterdag overigens 5 uur, onze zomertijd is al ingegaan) kunnen wij vrij eenvoudig de uitslag bekijken zonder dat het midden in de nacht is. Handig – zeker als de peilingen een beetje kloppen, met geen duidelijke koploper!

8 gedachtes over “Stemmen vanuit het buitenland

 1. Prachtig die kamergotchi! Nooit geweten dat nederlanders die in het buitenland wonen dus al eerder mogen stemmen. Op zich bijzonder dat jullie überhaupt nog mogen stemmen, aangezien jullie in amerika wonen en werken. Maar dat is het systeem.
  Mogen jullie wel ooit gaan stemmen in Amerika of niet?

  • Ik wist ’t ook niet hoe het stemmen in het buitenland werkte. En ha, wij mogen stemmen in Nederland maar niet voor de gemeente of de provincie (want wij hebben geen gemeente of provincie). Volgens mij worden we voor de resultaten straks bij de kieskring gemeente Den Haag opgeteld (ze moeten toch wat…).
   Mochten wij ooit besluiten Amerikaan te worden dan mogen wij in Amerika stemmen, maar dat betekent dat we ons Nederlands paspoort moeten inleveren (vanwege de regels in Nederland). En dat doe je niet zo snel…

 2. Wij wonen allanger in Canada en hebben in het begin opgestuurd, later niet meer. Wij willen wel Canadees worden is bijv makkelijker bij de grens. Maar is erg prijzig.
  Groet, Wilma

 3. Hoi Johanne!

  Ik heb een vraag aan je met betrekking tot de foto van de oranje enveloppe. Op welke e-mailadres zou ik je kunnen bereiken?

  Hartelijke groet,
  Fons Meijer

Schrijf een reactie...

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s