Primeur: pompoenen snijden!

Een week geleden hadden wij weer een primeur: pumpkin carving! We hebben zowaar onze eigen pompoen uitgesneden, helemaal in de geest van Halloween. Dat was weer een spannend avontuur!

Pompoenfeestje bij Paul and Anna

Afgelopen zondag waren we uitgenodigd voor een Pumpkin Carving feestje bij Paul and Anna. We hadden onze eigen pompoenen meegenomen – die hadden we de dag ervoor zelf van het pompoenenveld bij Way Fruit Farm geplukt. Verder hadden we nog een pumpkin-carving-messensetje nodig, en een ‘stencil’. Zo’n messensetje bestaat uit kleine zaagjes met verschillende tanddiktes waarmee je verschillende zaag-taken doet (details en het wat grovere werk) en een soort lepel waarmee je de binnenkant van de pompoen leeghaalt. Het ‘stencil’ is een soort voorbeeld van het plaatje wat je uiteindelijk met die zaagjes uitzaagt. Daar kun je er online een hele hoop van vinden, en ook zaten er een paar stencils bij het messensetje.

Michiel en ik waren niet de enige pompoensnijders: ook Anna and Peter gingen aan de pumpkin carving, Paul sloeg dit jaar even over en verzorgde de catering. Charlie en Betsy met baby Rin kwamen ook nog even langs. Gelukkig was het die zondag nog aangenaam buiten, want het pumpkin carving is best een bende…

Hoe snijd je een pompoen?

Dat is nog best lastig, kwamen we achter. Hier een stappenplan:

 • Eerst maak je de pompoen schoon. Zeker als je ‘m zelf van het land hebt gehaald, is dat wel nodig.
 • Dan haal je de kap van de bovenkant van de pompoen. Je houdt die bovenkant wel heel, en je maakt de snede ook zo voorzichtig mogelijk, want die kap moet er naderhand weer op.
 • Nu het ‘deksel’ van de pompoen is, kun je de pompoen leeghalen. Er zitten heel veel pitjes in, omringd door vruchtvlees, en dat moet er allemaal uit.
Deksel van de pompoen halen!

Deksel van de pompoen halen!

 • Een stap verder nog is het dunner maken van de wand van de pompoen. Als je een gedetailleerd ontwerp wilt snijden, of als je toevallig een pompoen treft met een dikke wand, dan schraap je daar ook nog een laag uit, vanuit de binnenkant.
 • Vervolgens neem je het ontwerp over op de pompoen. Dat kan met een prikpen, of met een carbonpapier, of met een speciaal stencil met uitdrukdelen zodat je het met een stift kan intekenen, of, je doet zoals ik en tekent zelf een onderwerp op de pompoen.
Pompoenontwerp maken!

Pompoenontwerp uitzagen!

 • Vervolgens begin je te zagen. Het is van belang om de kleine details eerst te doen, en daarna pas de grote stukken. En grote stukken kun je beter in delen uit de pompoen halen, anders loop je het risico dat de andere delen van de pompoen eruit breken.
 • En dan ben je – een uur of wat later – klaar. Kaarsje erin, deksel erop, en klaar.

En hoe bewaar je een gesneden pompoen? 

Ten eerste, niet zo lang (weten we uit ervaring). Je kunt een pompoen langer bewaren als je de zaagsnedes en de binnenkant insmeert of inspuit met een soort vaseline.

Ten tweede, je bewaart ‘m buiten. Typisch zet je ‘m bij de voordeur. Als je ‘m binnen zet, dan heb je er binnen twee dagen pluis in (weten we uit ervaring).

En wat doe je met de pompoenpitte? Makkelijk: die maak je schoon, en droog, doe je in en schaaltje met wat olie en zout, of een ander kruidenmengsel, even rnoeren, en die pitten strooi je dan uit op een ovenschaal en bak je die in de oven. Je eet dan de pompoenpitten met de schil (geen probleem: extra vezels, en juist daar zit de smaak aan).

Passende snack: pompoen gevuld met queso, quacemole en tortillachips

Passende snack: pompoen gevuld met queso (Mexicaanse gesmolten kaas), quacamole en tortillachips

En wat vonden wij ervan?

Hartstikke leuk! En volgend jaar ga ik dit absoluut nog een keer doen, en dan maak ik een ingewikkelder ontwerp. Ik weet inmiddels ook dat ik een anders naar pompoenen moet kijken. Deze keer had ik een pompoen met een grote vlek op de voorkant, en dat was heel moeilijk om doorheen te zagen. Dan maar de hele vlek eruit, en dat betekende dat ik een ontwerp moest hebben met een ‘groot gat’ aan de voorkant erin. Dat ontwerp had wat minder detail, en ik moest dat dus zelf tekenen. Volgende keer doen we dat ietsje anders.

Hierbij het resultaat, van Anna (een mummie), Michiel (een traditioneel pompoengezicht maar wel met een procesinnovatie waarbij de gaten niet geheel zijn uitgehold maar alleen naar achter zijn gedrukt), die van mij (een heks) en die van Peter (Freddie Kruger). Ik vind het allemaal prima gelukt!

De pompoenen van Anna, Michiel, mij en Peter (van links naar rechts)

De pompoenen van Anna, Michiel, mij en Peter (van links naar rechts)

Tot slot nog een machtig mooi filmpje over een stekelvarken dat al communicerend een pompoen naar binnen knabbelt, dat ik op YouTube vond:

 

7 gedachtes over “Primeur: pompoenen snijden!

  • Ze hebben twee dagen binnen gestaan – dat was niet handig omdat ze meteen al gingen pluizen… Toen hebben ze – tot gisteren – bij de voordeur gestaan. Gisteren zaten er al heel veel insecten in (onder andere die lieveheersbeestjes die hier nog steeds massaal zijn als het weer wat warmer wordt). Ze zijn inmiddels naar de composthoop verhuisd…

  • Voor heel veel recepten met pompoen is het de bedoeling dat je ze met schil en al verwerkt. Gewoon goed schoonmaken van te voren, en dan kapot ‘hakken’ met een groot scherp mes. De schil eraf snijden of schrapen is met de meeste pompoenen gewoon niet te doen. En bij het uitdunnen van de binnenkant houd je echt alleen maar een papperige bende zonder consistentie over – dat is ook geen oplossing!

Schrijf een reactie...

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s