Overal lieveheersbeestjes!

Vorige herfst en winter hadden wij op een gegeven moment nogal wat lieveheersbeestjes in huis. Wel een stuk of twintig. Nu kunnen die dingen op zich niets kwaad, dus we hebben ze gewoon laten zitten – ze gingen eigenlijk vanzelf een voor een dood. Niets aan te doen. Maar waar kwamen die dingen nu vandaan?

Herkansing: natuurfenomeen!

Dit jaar hadden we zowaar een natuurfenomeen in de regio – een ware invasie van lieveheerstbeestjes rond ons huis! Michiel zat dinsdag in de basement te werken (daar is zijn kantoor) en hij werd opeens afgeleid door wolken van lieveheersbeestjes die op de ramen zaten. En buiten waren er nog veel meer… Wij hadden letterlijk duizenden lieveheersbeestjes op ons huis. Kortom, ramen en deuren gesloten houden!!

Wat is er aan de hand?

Op de website van het entomologie departement (insect-ologie) van onze eigen Penn State University vond Michiel de volgende informatie. In oktober, typisch op een warme, zonnige middag na een zeer koude nacht gebeurt het. En ja, die koude nachten hadden we zaterdag op zondag met min 3 en zondag op maandag met min 5… De warme middag was dinsdag – het was een heerlijke 22 graden dinsdagmiddag (genieten!!). Dan gaan er heeeeeel veeeeeel Aziatische lieveheersbeestjes massaal op schuurtjes en huizen zitten. Ze worden schijnbaar aangetrokken door zonlicht reflecterende oppervlakten – lees: ramen, in ons geval zelfs versgewassen ramen.

Allemaal lieveheersbeestjes

Allemaal lieveheersbeestjes

Lastig te zien, maar deze muur zit er onder!

Lastig te zien, maar deze muur zit er onder! En het hele huis ziet er zo uit!

Wat doen ze daar?

Het is als het ware een ‘wake up call’ voor de lieveheersbeestjes om op zoek te gaan naar scheuren en barstjes en openingen in gebouwen waar ze kunnen overwinteren. Het paren gebeurt typisch in de lente, dus het is zaak om de oh-zo-koude winter in Pennsylvania te overwinteren. Maar goed, ik heb ze liever niet allemaal in huis, zeker niet met honderden of duizenden te gelijk!

Lieveheersbeestje op mijn zonnebril!

Lieveheersbeestje op mijn zonnebril bij de business school! Want daar waren ze ook!

Nu zeggen beelden meer dan woorden bij dit soort dingen, dus kijk vooral dit filmpje (voor de email abonnees: even doorklikken naar de website)!

10 gedachtes over “Overal lieveheersbeestjes!

 1. Wat apart zeg! Ik houd echt veel van lieveheersbeestjes! Heb ik van mijn oma geërfd volgens mij haha. Die spaarde alles van lieveheersbeestjes. En de dochter van mijn nicht heeft hetzelfde haha. Maar dit… als ik dat filmpje kijk moet ik denken aan een vloek (of hoe zeg je dat) die is uitgesproken. Net als bij sprinkhanen haha (of krekels, wat zijn het?). Ze zijn leuk, maar zoveel niet meer 🙂 Hoop voor je dat ze snel weer vertrokken zijn 😉

  • Raar he? Het duurde ook maar een middag… nu zie ik ze ook nog wel, maar niet meer in die wolken. Hoewel, toen ik gisteren even buiten zat, had ik er ook vier op me zitten…
   Zo’n invasie lijkt inderdaad wel de ‘vloek van het lieveheersbeestje’! Nu is het wel zo dat dit niet het (schattige) inheemse lieveheersbeestje is, maar de Aziatische, en die bijten (echt) en stinken (echt), en doen op sommige punten meer kwaad dan goed geloof ik…

 2. brr, ze zijn leuk maar dit is te gek, zijn het allemaal zelfden, ik bedoel met kleur en hoeveelheid stippen?

  zag ik op het filmpje opeens orchidee, ze leeft nog, hoera, hahaha,
  veel plezier dit weekend en hopelijk mooi weer, liefs voor jullie.

  • Aziatische lieveheersbeestjes hebben iets meer stippen dan de Europese die we in Nederland kennen, die hebben er zeven. Amerikaanse hebben er volgens mij wat meer. Die Aziatische lieveheersbeestjes zijn hier in de jaren zeventig geintroduceerd als natuurlijke insecticide en ook zijn ze op Aziatische schepen meegekomen, maar helaas waren er wat bij-effecten… zo komen die Aziatische dingen massaal huizen binnen in de winter, en stinken ze, en bijten ze ook nog. Dat doen de Europese lieveheersbeestjes niet. Die Aziatische versie heeft wat meer witte vlekken op het hoofd, en ze zijn vaker oranje dan rood.

Schrijf een reactie...

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s