De Amerikaanse fascinatie voor ijs

Geen idee waar het vandaan komt. Amerikanen zijn gek op ijs. Ik bedoel dit keer hiermee ijsblokjes, niet ‘icecream’ (daar zijn ze ook gek op hier, dat komt een andere keer). Nee, ik heb het over doorzichtig ijs, gemaakt van water. Je komt het hier tegen op drie manieren die we in Nederland niet zo gewend zijn.

Uit de koelkast!

Ten eerste, de doorsnee Amerikaanse koelkast heeft een ijsblokjesmaker. Dat vond ik een luxe, en dat vonden Amerikanen dan weer grappig van mij. Onze Amerikaanse koelkast heeft naast een waterdispenser (met filter) ook een ijsblokjesmaker en kan zowel blokjes ijs als gestampt ijs (crushed ice) uitspugen.

In de frisdrank

En ook in het water. In restaurants krijg je vaak standaard een glas vol ijsblokjes waarna de gaten worden opgevuld door er frisdrank op te gieten. Of je krijgt een glas ijswater (water met ijsblokjes erin). Dat ijs is echt standaard. Wil je niet zoveel ijs, dan moet je dat echt vragen. Ik vraag vaak om ‘no ice’, want ik vind het verwateren van een drankje niet zo lekker, en ik vind het ook veel te koud met al dat ijs.

Waarom doen Amerikanen niet gewoon twee of drie ijsblokjes in een glas frisdrank? Misschien heeft het te maken met de gratis refills die je vaak krijgt – en om de kosten van de frisdrank te drukken mag je eerst een glas vol ijs wegwerken met je eerste plons cola. Of het heeft gewoon te maken met de overvloed die je hier in Amerika wel vaker ziet. Bergen popcorn, bergen friet, bergen kippenvleugels, emmers cola, en dus ook heel veel ijsblokjes in die emmer.

Ik heb ergens gelezen dat het niet aan de Nederlander in mij ligt dat ik niet zo gek ben op ijs. Er is geen land anders dan Amerika dat zoveel ijs serveert in drankjes. Nu heb ik geleerd van Pranav dat ik ook kan vragen om ‘no ice’ – dat is een Indier en die houdt ook niet van ijs, net als andere Indiers. In veel landen is het ijs in de regel ook niet zo hygienisch. Neem bijvoorbeeld dat India – ik kan uit ervaring zeggen dat je daar geen water anders dan uit flessen moet drinken, ook niet als het bevroren is. Het idee dat ijs niet ‘vers’ is, is ook in andere landen reden om geen ijs te serveren of te vragen.

In de winkel

Amerikanen vullen ook graag hun koelboxen met ijs, bijvoorbeeld als ze gaan tailgaten of barbecueen. En dan kopen ze hele zakken met ijs, in een supermarkt, of in een speciale ‘ijsautomaat’ die buiten supermarken en tankstations staan. Misschien heb ik die ruim 30 jaar wat gemist, maar die heb ik in Nederland nog nooit gezien.

Deze staan buiten supermarkten en tankstations. Vol met ijs!

Deze staan buiten supermarkten en tankstations. Vol met ijs!

7 gedachtes over “De Amerikaanse fascinatie voor ijs

  1. Haha wat bijzonder! Ik houd dus echt helemáál niet van ijs en koude dranken dus dit zou echt een probleem worden. Ik neem zelfs elke dag een thermoskan het water mee naar mijn werk. Niet voor thee of koffie, ik drink gewoon graag mijn water warm Haha. Vinden de Colombianen heel gek trouwens 😉 Ohja vraagje: wat is tailgaten?

  2. Ik snap die Amerikanen wel. Als je zoveel frisdrank drinkt, moet je t toch wel compenseren anders is t veel te ongezond;)
    In Duitsland wordt er ook bij bijna alle tankstations ijs in zakken verkocht. Snap ik ook niets van.

    • Eens. Maar ze doen ook altijd heel veel ijs in water – en dat heeft niets met compensatie te maken… Wist overigens niet dat ze in Duitsland ook ijs in zakken verkopen, heb het daar nog nooit gezien!

Schrijf een reactie...

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s