NL-USA: De stroom is anders… uitdaging!

Zo’n beetje alle apparaten die we in huis hadden (keukenmachine, mixer, fohn, boormachine, tv, hogedrukreiniger… en ga zo maar door), werken niet in Amerika, en hebben we dus verkocht, of weggegeven. Waarom? [Met het risico dat mijn technische broertje me weer uitlacht omdat ik de ampere, hertz, volt en weet ik veel wat niet meer ook door elkaar haal… ik probeer het uit te leggen…].

Verschillende elektriciteitsnetwerken

In Nederland hebben we een elektriciteitsnetwerk op 230 volt; in Amerika hebben ze 110 volt door de stopcontacten heen lopen. En dat gaat niet samen voor de meeste apparaten. Nu is het feit dat de stekkers en de stopcontacten anders zijn nog wel op te lossen door wereldstekkers aan de apparaten te knopen, maar daar heb je dat voltageprobleem nog niet mee opgelost.

Steek je bijvoorbeeld een Amerikaanse fohn (gemaakt voor 110 volt) in het Nederlandse elektriciteitsnetwerk, dan krijgt ie ineens 230 volt te pakken en knalt ie uit elkaar. Andersom: steek je een Europese fohn (of mixer) in een Amerikaans stopcontact, dan krijgt ie niet genoeg stroom en is niet krachtig genoeg. Fohns, maar ook televisies en dergelijke branden langzaam door als ze niet voldoende stroom krijgen, ze functioneren simpelweg niet. Dan is er nog het probleem van de verschillende frequenties (hertz) van stroom, waardoor apparaten die regelmatig moeten draaien en precieze aandrijving hebben (zoals naaimachines, mixers, boormachines), helemaal stukgaan.

Oplossingen

Nu is dat allemaal wel op te lossen met een ‘transformator’, die de stroom uit het stopcontact verandert van 110 naar 230 volt en ook de frequentie beheerst, maar die dingen zijn 1) duur, 2) onbetrouwbaar en gaan snel stuk, en 3) je hebt voor elk niveau (piek)belasting van de apparaten een aparte transformator nodig. Om dat laatste uit te leggen: voor een waterkoker en een boormachine heb je dus een zware transformator nodig, omdat die veel stroom trekt in korte tijd (en vooral bij die wisselende pulsen gaat zo’n transformator snel stuk); voor een televisie heb je een andere, lichtere transformator nodig omdat dat een stabiel niveau van relatieve lage stroom vraagt.

We hebben ook nog nagedacht of we bij een verbouwing gewoon 230 volt zouden kunnen laten aanleggen. Dat kan in theorie wel, maar ja, dan gaat je stofzuiger alsnog stuk en kun je je  nieuwe Amerikaanse stofzuiger niet aansluiten… ook niet handig. Al het gepruts met transformatoren en aangepaste netwerken is allemaal een beetje overdreven en vragen om problemen. We verhuizen naar het land van apparaten, dus we hebben besloten om dingen dan maar nieuw te kopen. De stofzuiger en de staafmixer heb ik al. De rest komt wel!

Uitzondering op dit verhaal

Belangrijk voor degenen die naar Amerika komen om ons op te zoeken: de uitzonderingen op dit verhaal zijn de laptop en de telefoonlader. Daar zitten namelijk adapters op, en die kunnen een bereik van 110 tot 230 volt aan. Je hebt dan alleen een wereldstekker (of Amerika-stekker) nodig (kijk dan wel even of je er ook je geaarde laptopstekker in die wereldstekker kwijt kunt (dat is niet altijd het geval is mijn ervaring). Zo’n stekker kost een tientje, vijftien euro max. Fohns en stylingtangen – laat die maar thuis. Ik zorg er tegen die tijd voor dat ik een extra setje heb liggen.

PS: en wat denk je, ik heb natuurlijk nu een laptop en telefoonlader met Amerikaanse stekker. En ik moet dus nu op zoek naar een andersom-wereldstekker die in Nederlandse stopcontacten past!

 

10 gedachtes over “NL-USA: De stroom is anders… uitdaging!

 1. He zussie,
  Ik denk dat ik het nu eindelijk begrijp. Piekbelasting is een mooi woord;) Ik had in het begin echt gedacht dat je er even zo’n transformstekker overal tussen zou duwen en dan hopppa!
  Is er eigenlijk ook een reden dat wij 230 v en in amerika 110 v hebben?
  Liefs x

  • Hee zusje. Dat is een goeie vraag, en die zat in de categorie, dat zoeken we op. Blijkt dat het een historische reden heeft: door Siemens zijn wij in Europa naar 220-230-240 volt gegaan, en door Edison zijn ze in Amerika naar 110-115 volt gegaan. In Europa waren er ook variaties, bijvoorbeeld, wij zaten in Nederland op 220 en in Engeland op 240 volt, maar dat is na 1980 gestandaardiseerd. Maar toch jammer dat het niet over de hele linie hetzelfde is. Veel makkelijker!

 2. Ja irritant he? Wij hebben hier inmiddels aardig wat apparaten gekocht (stofzuiger, magnetron, koffiezetapparaat) die alleen op 110V werken, dus die laten we hier maar achter als we weer terug naar NL gaan. De TV en printer kunnen gelukkig 110-240V aan dus die gaan mee terug!

  • Op wikipedia (zoekterm “Nederlands lichtnet”) staat het ook uitgelegd. Daar blijkt dat het probleem van de verschillende frequentie ook nog best groot is…

 3. Pingback: Elektriciteit in een Amerikaans huis. Wat een moeilijk verhaal zeg… | Johanna goes USA!

 4. Pingback: Medische kosten in Amerika – een ervaring rijker (en heel wat dollars armer) | Johanna goes USA!

 5. Hey Johanna, had even een grappige ervaring….googlede op ‘fohn amerika’ om te zien hoe dat ook alweer precies zit en of ik mijn fohn mee kan nemen naar Tuck (ik vertrek zaterdag) en toen kwam jouw blog op pagina 1 van Google tevoorschijn 🙂 Ik laat hem dus thuis! Thanks! Hopelijk gaat alles goed met je!!

Schrijf een reactie...

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s