Belastingaangifte in Amerika

Belastingaangifte doen is nooit leuk. Ze zeggen in Nederland “We kunnen het niet leuker maken, wel makkelijker.” Ik weet dat dat niet opgaat voor de belastingaangiftes voor degenen die geemigreerd zijn – wat is dat een crimineel aangifteformulier zeg. We kregen ‘m vorige week binnen, en we hebben ‘m van schrik meteen weer weggelegd. Draak van een ding: “Belastingdienst. We kunnen het niet leuker maken en ook niet sneller, en als je in het buitenland woont ook niet makkelijker… In Amerika was het dit jaar – uiteindelijk – wel leuk om aangifte te doen!

“Makkelijk maken”: hulp inroepen

We hebben het onszelf makkelijk gemaakt door een accountant in te schakelen. Want sohee, als je drie keer aangifte moet doen (lokaal voor Centre County waarin de twee boroughs zitten waarin ik gewoond heb dit jaar; voor de staat; en ‘federaal’ voor Amerika zelf), dan is dat niet eenvoudig. Ik moest nog steeds heel veel papieren zelf aanleveren en zelf gegevens invullen in een zeer uitgebreide vragenlijst, en ook daar had ik al voldoende uitdaging aan, eigenlijk. Veel vragen kon ik namelijk beantwoorden met ‘nee niet in Amerika maar wel in Nederland’ (of ik een huis had verkocht bijvoorbeeld). Pfff… dat was even werken, maar toen ik een uurtje had gezeten met de accountant begreep zij wat zij moest doen, en dat vond ik best.

We zouden dit jaar een vrij hoge teruggave krijgen, onder andere doordat we een huis hebben gekocht en schijnbaar aankoopkosten van de belasting kunnen aftrekken, net als de niet-vergoede deel van de verhuiskosten (dank u accountant, had ik nooit bij na gedacht). En omdat ik bij de loonadministratie op de universiteit maar weinig standaardaftrekposten heb opgevoerd, krijg ik sowieso wat terug (bijvoorbeeld: als je getrouwd bent, heb je standaard een aftrekpost-unit meer, en ik heb inmiddels een huis-met-hypotheek – dat is ook een aftrekpost-unit).

Verwerking

En dan denk je, okee, de aangifte is voor 15 april ingestuurd… wanneer komt de teruggave? Augustus, ongeveer net als in Nederland? We weten dat we een vrij groot bedrag zouden terugkrijgen (van Federal), ik moest ook een aanzienlijk bedrag bijbetalen aan de lokale belastingen (vanwege mijn J1-visumstatus het eerste half jaar hadden ze mij als tijdelijke werknemer belast het eerste half jaar, en dat lagere belastingtarief was te laag) en natuurlijk kostte de accountant ook best wat. Ik moet er wel bij zeggen dat ze zich wel heeft terugverdiend, dat was wel mijn hoop en dat is ook gelukt.

Maar goed, als je al die bedragen naast elkaar legt, en je weet dat je eerst 1300 dollar weg mag brengen voordat je wat terugkrijgt… dan wil je ook weten wanneer de Federal belastingteruggave wordt gestort (en des te eerder, des te beter). De Nederlandse Belastingdienst in het achterhoofd houdend (“het kost ons drie maanden om jullie zelfs alleen maar een belastingaangifte formulier op te sturen”), dacht ik dat dat wel even zou duren.

Volgens de receptioniste van het accountantskantoor “kon dat nog wel even duren hoor”. De moed zonk me al in de schoenen… ik kan dat geld wel gebruiken in verband met hoge medische rekeningen… Ze ging verder: “Want dat duurt toch al gauw een week of twee voordat de IRS je aangifte heeft verwerkt. En we zitten nu vlak voor de deadline, dus het kan een paar dagen langer duren. Ze zijn daar niet zo snel.” Verbazing alom… Een week of twee, drie?

En ja, binnen drie weken was het teruggavebedrag al gestort! Wat een feest. We hadden nog wel een ‘hobbel’ op de weg: of we eventjes apart onze identiteit wilden bevestigen, in verband met mogelijke identity theft. Heeft waarschijnlijk te maken met het feit dat we voor het eerst Amerikaanse belastingaangifte hebben gedaan. Ze hebben hier in Amerika overigens ook geen algemene burgeradministratie zoals wij die in Nederland hebben, dat maakt dat soort checks ook een stuk ingewikkelder.

En wat betreft de lokale belastingen: daar krijgen we alsnog 26 dollar van terug! Spontaan! Ze hebben de boel schijnbaar nagerekend, en ze kwamen (wegens een afronding in mijn voordeel) op 26 dollar teveel betaald uit. En dat komt weer terug. Altijd mooi.

Schrijf een reactie...

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s