Check-ellende: het Amerikaanse banksysteem is stom

… zou Hendrieke zeggen. En ik ben het ermee eens. Sjongejonge wat een ouderwets en inefficient gebeuren. Ik heb deze week een geweigerde check gekregen… en dat was weer een leermomentje! Ik zal op een rijtje zetten wat er gebeurde.

Eerst kreeg ik een check

Van de zorgverzekeraar. Want ik had een rekening betaald voor mijn fysiotherapie, en die kreeg ik (deels) vergoed. Hoe gaat zoiets? Nou, dan krijg ik een papieren check (“bankcheque”) over de post. Mensen van boven de 35 kennen ze misschien nog wel – in Nederland hebben we die dingen zo’n 25 jaar geleden afgeschaft. Mijn naam staat op die check, en daarmee kan ik naar mijn bank om dat ding op mijn rekening storten.  Gelukkig hebben banken vaak inmiddels een app waarmee je zo’n check via je mobiele telefoon op je rekening kan storten (foto), of je doet dat via de geldautomaat (gaat ook), maar hoe dan ook: het is nogal een gedoe.

Overigens, op het moment dat zo’n check wordt gestort, gaat het geld van de rekening van de check-schrijver af. Als ik dus aan drie mensen checks geef, is het aan hun om te bepalen wanneer zij die check incasseren. Dat is lastig, want als het gaat om grote bedragen en aan het einde van de maand.. nou ja, je snapt wat ik bedoel.

[Mochten jullie denken waarom zo’n verzekeraar niet gewoon het geld overschrijft op mijn rekening? Ja… zo denkt een Nederlander. Een Amerikaan geeft z’n bankrekeningnummer liever niet (want eng). En ook is het overschrijven (zonder checks) hier zeer ongewoon. Ze doen dat hier liever moelijker dan makkelijker.]

Anyway, ik heb die check meteen gestort (184,50 dollar) via de mobiele app van mijn bank. Binnen is binnen.

En toen werd de check weer teruggehaald!

Ik kreeg een email van mijn bank (PNC), een dag of twee, drie naderhand. Schijnbaar had de check-schrijver (de verzekeraar) niet genoeg geld op de rekening, dat had de bank van de check-schrijver gezegd (Bank of America) waardoor mijn bank het geld weer van mijn rekening had gehaald. Nou zeg…

Dat vond ik al raar – want hoezo heeft een verzekeraar niet genoeg geld op de rekening? Maar toen ik de verzekeraar belde om een toelichting, vroeg de klantenservice dame nog iets vreemders: of er kosten in rekening waren gebracht bij me door mijn bank. En zowaar, dat was nog zo ook!

Echt waar, ik moest 12 dollar betalen omdat ik een ongedekte check had gestort (zo heet dat, ongedekt), terwijl het niet mijn schuld is dat die check ongedekt is! He? Nu moet de andere partij van zijn bank maar liefst 36 dollar betalen, dat is meer, maar toch… Kan ik toch niet zien dat die andere partij blut is? Ik heb de bank ook gebeld hoe dit zit, en ja, dit klopt… als ik een ongedekte check stort, rekenen ze mij 12 dollar kosten aan. Ze gaven me het advies om de 12 dollar maar bij de verzekeraar terug te halen.

Nu is dat uiteraard wel gelukt, en krijg ik de check nog eens (kan ik het nog eens proberen), maar sjongejonge zeg, wat een heisa. Bankieren in Amerika – ik zie een efficientiemogelijkheid!

2 gedachtes over “Check-ellende: het Amerikaanse banksysteem is stom

  1. Pingback: Bedrijfsupdate. Aflevering: Banksystemen! | Johanna goes USA!

Schrijf een reactie...

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s