Hoe laat begint het schaatsen?

Afgelopen weekend was het WK Allround schaatsen op televisie. Dat was in Calgary. Wij hebben dat fijn meegekeken!

Nederlandse tv

Wij willen nog wel eens Nederlandse televisie kijken, meestal via Uitzending Gemist, wij kijken meestal niet live. Hup, laptop aan, al dan niet de vpn-verbinding aan (anders krijgen we een ‘ban’ vanwege onze locatie), gewoon ‘s avonds onze tijd. En dan kijken we Boer zoekt Vrouw, of de finale van Wie is de mol? – en dan moeten we wel de hele middag actief nu.nl en Facebook ontwijken omdat daar dan al staat dat boer Geert voor Hetty kiest (zag ik aankomen), en Margriet de mol is (met half Nederland dachten wij dat Rik dat was).

Maar dit keer was de uitzending van het WK Allround voor Nederland ’s avonds – behoorlijk laat op de avond zelfs. Zaterdagavond waren ze om 1 uur nog bezig. Dat hebben wij dus gewoon op de Calgary-tijd (nou ja, gewoon onze tijd) live gekeken. Dit keer was het een voordeeltje dat dat sportevenement in Amerika wordt gehouden. Dat was met het WK Voetbal (in Brazilie) ook wel eens een voordeel vorig jaar! Eindelijk konden we eens op een normale tijd live schaatsen kijken.

Zomertijd

Maar dan zondag. Haast onverwacht werd de klok verzet naar de Daylight Savings Time (zomertijd). Dat is hier niet op hetzelfde moment als in Nederland, nee, wij doen dat drie weken eerder (waarom? Geen idee. Wellicht omdat wij de winter helemaal zat zijn). Ik kwam zondagochtend dus ongemerkt laat uit bed – maar had helemaal niet overdreven lang geslapen, dan was vanwege het verzetten van de klok. En heel mooi: het was de eerste dag van de zomertijd meteen een hele dag boven nul!

Hoe laat begint het schaatsen?

Maar dan komt het volgende punt. Hoe laat begint het schaatsen? Is dat dan ook op onze Eastern tijd om drie uur ’s middags, net als op zaterdag? Zouden ze in Canada ook zomertijd hebben? Of zouden ze de massaal tv-kijkende Nederlanders tegemoet komen en het schaatsen daar een uurtje eerder laten beginnen (tijdelijk is het tijdsverschil maar 5 uur tussen State College en Nederland)? Want daar eindigt het immers diep in de nacht?  Of gunnen ze de schaatsers dezelfde nacht en begint het schaatsen een uuur later in Calgary – en op dezelfde tijd in Nederland?

Vragen, vragen… Die zomertijd is normaal gesproken al lastig (ezelsbruggetje: in het VOORjaar gaat de klok een uur VOORuit), maar als je de klok op twee verschillende continenten op twee verschillende tijdstippen verzet, helpt dat ook niet echt! Wij hadden de tv-gids nodig om omsluitsel te geven.

En natuurlijk. Toen wij klaar waren met de overdenkingen bleek het schaatsen al begonnen te zijn…

Schrijf een reactie...

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s