Wat gebeurt er met de container? Röntgen-inspectie

De container met onze spullen staat nu al ruim 3 weken in New York. Het ding is op 24 juni al aangekomen, en op 11 juli hebben ze me laten weten dat er eerst een inspectie komt. Een x-ray inspection, dus een röntgeninspectie… VACIS, volgens de officiële terminologie Hoe gaat dat in z’n werk?

Röntgeninspectie

Een dergelijke inspectie is ‘non-invasive’, hetgeen betekent dat de container niet wordt opengemaakt. Dus individuele dozen worden ook niet opgemaakt. Dat is op zich fijn. Het proces werkt als volgt:

 1. de container staat eerst een tijdje ergens in de opslag totdat hij aan de beurt is
 2. de container wordt op een vrachtwagen geladen
 3. de vrachtwagen rijdt naar het VACIS-apparaat. Dat is een andere vrachtwagen met een grote constructie eraan (een soort boog) waar de container onderdoor past. Aan de ene kant van die boog zit een groot röntgenapparaat
 4. de vrachtwagen met de container rijdt weer weg en zet hem weer in de opslag neer
 5. dan is het wachten tot de uitslag bekend is
De VACIS inspecitie door de douane

De VACIS inspecitie door de douane

Op zich is het wel interessant om te zien wat zo’n röntgenapparaat allemaal kan zien:

Je kunt bijvoorbeeld zien of er illegale passagiers in de container zitten... (foto van Wikipedia)

Je kunt bijvoorbeeld zien of er mensen in de container zitten die daar niet mogen zijn… (foto van Wikipedia)

 

En dan, afhankelijk van wat ze zien, komt er dan nog een inspectie… waarbij ze alles manueel gaan uitpakken. Pff…

Waarom zijn jullie uitgekozen?

Deze inspectie is geintroduceerd na de aanslag van “Nine-Eleven” op de Twin Towers in New York. Sindsdien worden standaard vrij veel containers op deze manier gescand. Een deel van de selectie is willekeurig, maar inmiddels ben ik er ook achter dat de kans dat je container wordt gescand hoger is als je 1) voor de eerste keer importeert (is het geval), 2) een particuliere importeur bent – in plaats van een bedrijf (is het geval), 3) als je in een groupage container zit (is het geval), 4) als je eerder iets hebt geprobeerd te importeren dat niet toegestaan is (is niet het geval). En waarschijnlijk zijn er ook nog wel een aantal ‘risico-landen’ waarvan de containers altijd gecontroleerd worden… Maar goed, het is dus niet onlogisch dat we erbij zaten.

Joh… Dat duurt lang!  

Vind ik ook. Duurt lang!!! En ik heb totaal geen ervaring met dit proces, dus ik zou je niet kunnen vertellen hoe lang het in totaal gaat duren… Het Amerikaanse agentschap dat het importeren regelt weet ook niet echt veel, en bellen schiet niet echt op. En de douane is niet te bereiken. Het is dus allemaal onzeker hoe lang dit nog gaat duren. Helaas blijkt dit veel mensen die naar Amerika verhuizen te overkomen, blijkt uit een rondgang langs blogs en websites. Er is dus niet zoveel aan te doen. Afwachten dus.

5 gedachtes over “Wat gebeurt er met de container? Röntgen-inspectie

 1. hallo, moet michiel dinsdagavond met kromme benen in bed liggen? en jij ook?
  wij hebben nu het mooiste weer van de wereld, regen, heerlijk gewoon. liefs van hier.

 2. ‘k importeer ook wel eens wat uit China, 9 van de 10 keer gaat het goed maar zodra ze denken (douane in Nederland) dat het ‘veel’ waard is ben je er bij. 3 maand heb ik eens moeten wachten voordat ze het vrij gaven terwijl ik de invoerrechten etc allang betaald had. In vakantie perioden etc uit china iets bestellen is in iedergeval niet handig, ben je zo 3 a 4 weken langer bezig terwijl het normaal binnen 2 weken hebt. Succes in ieder geval!

  • Ik heb net even met het Nederlandse verhuisbedrijf gebeld. Die weten ook niet zoveel meer, alleen dat het in de zomer vaak wat langer duurt in verband met de vakantie. Het is zo’n dramatisch ondoorzichtig proces allemaal… En dan is de Nederlandse douane nog een stuk communicatiever en transparanter dan de Amerikaanse douane!
   Invoerrechten hoeven we als het goed is niet te betalen, wel de kosten van de inspecties. Maar die zijn ook al hoog genoeg!!

 3. Pingback: Tussendoor: Waar is de container? (aflevering 3) | Johanna goes USA!

 4. Pingback: Belastingaangifte in Amerika | Johanna goes USA!

Schrijf een reactie...

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s