Keukenavonturen: De lelijke keuken in ons nieuwe huis (1/3)

Het is weer tijd voor een kleine serie blogposts. Dit keer over de keuken van het nieuwe huis. De keuken-to-be vergt namelijk best wat van mijn tijd, en dus is het logisch dat ik daar ook wat meer over vertel.

Uitdaging: Amerikaanse keukens

In onze huizenzoektocht hebben Michiel en ik in het begin veel huizen afgekeurd op de spuuglelijke keukens die we tegen kwamen. Even later kwamen we erachter dat onze Europese smaak nogal uniek is (in Amerika dan he!). Wij houden van strak, wit, RVS, industrieel, zo glad mogelijk (en GEEN RANDJES!! Paneeldeuren… argh!). Ik heb slechts een enkele keer zo’n strakke keuken gezien – en dat huis staat niet te koop!

We hebben toen maar besloten om actief op zoek te gaan naar huizen met een oude keuken (liefst een lelijke) zodat het geen pijn doet om ‘m eruit te slopen en er wat nieuws in te zetten. Uiteindelijk is dat gelukt. In het huis dat we nu uiteindelijk gekocht hebben zit een oude, lelijke keuken, die ik er met alle liefde uit sloop. En wel meteen…

Echt hout, dat wel

Raar. Veel Amerikaanse keukens zijn gemaakt van echt hout. Massief hout dus. Dat ken ik eigenlijk niet zo uit Nederland. Volgens mij zijn er niet genoeg bomen in Nederland (of Europa) om massieve houten keukens te maken. Overigens, de keukens hier zijn niet van hardhout gemaakt – gelukkig maar. Het betekent wel dat de keukenkastjes niet van extreem hoge kwaliteit zijn – gooi er een vork tegenaan en er zit een deuk in.

Ter vergelijking: wij gebruiken in Nederland veel spaanplaat en MDF, en voor keukenkastjes en ook badkamermeubeltjes gebruiken wij veel folie en fineerhout. Dat vinden ze hier absoluut onder de maat. Maar het is een beetje ‘onbekend maakt onbemind’ – ze hebben hier zware vooroordelen over MDF als materiaal. Michiel weet gelukkig beter – en zit toch in die business, dus hij weet wel waar hij het over heeft.

Onze keukenideeen zijn vreemd

Ze kijken hier erg raar tegen onze ideeen aan. Strakke kranen, liefst alles zo ‘kaal’ mogelijk – ze gruwelen er hier van. Dat is toch niet gezellig? Typisch – de meest kale deurtjes (van massief hout), waar dus het minste werk aan zit, kosten het meest hier. Ook andere, voor ons normale zaken, zijn hier ongehoord. Een inbouwvaatwasser? Wat raar!! Een inbouwkoelkast? Daar hebben ze nog nooit over nagedacht, hier. Softclose systeempjes (dempers) in de keukenkastjes heb ik hier nog niet gezien.

Voorbeeld: nu heb ik hier in mijn tijdelijke huis een keuken van nog geen twee jaar oud. En die is naar mijn mening zwaar ouderwets. En vol met gemiste kansen. Zo staat er in het midden van de mahoniebruine set keukenkastjes (met paneeldeuren, ribbels en gravures) een witte afwasmachine te schreeuwen… (doe er dan op z’n minst een keukendeurtje op!!). Een totaal gebrek aan design. En toch, het spreekt hier veel mensen aan: de club mensen die hier afgelopen weekend was, was helemaal onder de indruk: “beautiful kitchen!” (Argh… Zelfs leeftijdsgenoten snappen het niet. Zij gaan onze nieuwe keuken helemaal verschrikkelijk vinden).

En dan nu: de keuken op Old Farm Lane

Voor de compleetheid: dit is nu de keuken die in het nieuwe huis op Old Farm Lane zit. De keuken is oud, en kan er dus zonder pijn uit. En dat geeft ons de gelegenheid om er een nieuwe keuken in te zetten. Mijn keuken in Leusden vond ik toch wel heel erg fijn… en dat gaan we dus namaken, is het idee. Een geweldig vooruitzicht – mijn Leusdense keuken weer terug!

De oude, lelijke keuken in ons nieuwe huis

De oude, lelijke keuken in ons nieuwe huis

Nog een stukje lelijke keuken...

Nog een stukje lelijke keuken…

Het plan ‘nieuwe keuken’ zorgt wel voor andere uitdagingen:

 1. De boel moet verbouwd, de nieuwe keuken moet gepland. Maar hoe?
 2. Er moet dus een nieuwe keuken worden gekocht. Maar waar?

Daarover later meer!

6 gedachtes over “Keukenavonturen: De lelijke keuken in ons nieuwe huis (1/3)

 1. goedemorgen, de keuken vind ik helemaal niet lelijk, maar ja ik vind randjes, boogjes, en meer van dat spul , mooi. kwestie van smaak .
  zelfs onze nieuwe deuren hebben weer hetzelfde boogje, bijpassend bij aanrecht en bruine kast.
  maar jullie keuken in leusden is ook prachtig.
  ligt er ook wel aan hoeveel ruimte er is, die 5 kastjes bij ons moet men wel opsieren met een boogje en randje, ook weer een mening hé,
  maar zo als pa altijd zegt: het maakt niet uit waar je het eten op kookt, als het maar lekker is.

  wij hebben vanavond/vannacht weer brommers,
  dus niet veel slaap komende nacht,maar goed, het is maar 1 keer in het jaar.
  er zijn ergere dingen, toch?

  gisteravond een flinke onweersbui gehad, hoe is dat bij jou, heb je daar al eens wat over gehoord in de kennissenkring?
  liefs van hier.

  • Deze keuken is toch wel lelijk hoor. Slechte kleurkeuze… alles hangt scheef. Lades gaan slecht open en dicht, alles is oud en verweerd. Het is misschien niet zo duidelijk op de foto, maar deze keuken is echt niet mooi (meer). En ja, boogjes en randjes is een kwestie van smaak – hangt ook af van de rest van het huis en de meubels. Maar onze stijl is hier nu eenmaal (haast) niet te krijgen…

 2. Ik zou het geheel opleuken met blokjesgordijntjes en roezeltjes:) staat prachtig bij elkaar. En Oja ook nog een kleedje met kant erbij!
  Lekker gezellig:) Hihi
  Ik houd er wel van maar strak vind ik ook mooi hoor
  Succes met de zoektocht

 3. Haha klopt. Nou roezels en ouderwetse gordijnen genoeg in dit huis, echt! Ze vroegen nog of ze meubels en dergelijke konden laten staan. No Way!! Brrr… Het huis is ingericht alsof het nog in de jaren zeventig zit. Echt… brrr.
  Maar, we kunnen het heel snel heel mooi maken geloof ik!

 4. Pingback: Keukenavonturen: Verbouwingsplannen! (2/3) | Johanna goes USA!

Schrijf een reactie...

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s