Trivia. Wat is dat eigenlijk?

Donderdagavond is trivia-avond. Dat is rete-gezellig, want ik doe dit in teamverband. Dat is ook nog eens perfect voor de wijsneus die ik eigenlijk ben – ik doe graag spelletjes, en zeker kenniskwisjes, en als de vragen nog eens hartstikke moeilijk zijn (wegens tikkeltje Amerikaans) dan word ik weer even op mijn plek gezet. Daarnaast is trivia op donderdag – en dat is perfect getimed. Op donderdag heb ik drie colleges, en heb ik vier zware dagen achter de rug. Om te vieren dat mijn onderwijs erop zit, is zo’n trivia-avond ideaal. Echt even zo’n he-he-momentje. Even niets.

Hoe werkt dat, trivia?

Trivia is echt heel leuk. Er is een quizmaster, die de Trivia-vragen stelt en de muziek tussen de vragen draait. De volgorde is: er wordt een vraag gesteld, gedurende het muzieknummer dat volgt hebben we tijd om het antwoord op een briefje te schrijven en om dat briefje in te leveren. Na afloop van het liedje wordt het antwoord verteld, en weet je of je punten hebt.

De vragen worden gesteld in rondes van drie vragen. In de eerste helft zijn de drie vragen in een ronde 1, 3 en 5 punten waard (in de tweede helft is dat 2, 4 en 6 punten), en je krijgt van tevoren te horen wat de categorieën van de vragen die volgen zijn. Bijvoorbeeld, wetenschap, Amerikaanse geschiedenis, en filmsterren. Bij elke vraag moet je opschrijven hoeveel punten je je antwoord waardeert. Nu is de truc om goed in te schatten of je de volgende vragen weet, om zo een goede puntenverdeling te halen. Weet je dus nooit iets over wetenschap, zet je daar 1 punt voor, en dan maar hopen dat je wel wat weet over filmsterren (en daar zet je dan 5 punten neer).

Wat voor vragen krijg je?

Dat is heel erg gevarieerd. Ik zal een paar vragen opschrijven – de antwoorden staan helemaal onderaan:

 1. Aardrijkskunde: Wat is de stad met hoogste inwoneraantal in de Amerikaanse staat met het hoogste inwoneraantal? (dit wist ik)
 2. Quotes: Wat zei Aristoteles bij zijn grootste ontdekking? (dit wist ik)
 3. Literatuur: Maak af: Fire, Phoenix, Prince, …? (ik had geen idee)
 4. Geschiedenis: Welke beroemdheid is op 13 mei 1981 op het St. Paulsplein neergeschoten? (ik had geen idee)
 5. Wetenschap: Wat is de ‘c’ in de vergelijking E=mc2? (ik dacht dat ik dat wist)
 6. Muziek: In welk liedje van Bon Jovi zit de tekst  “An angel’s smile is what you sell – You promise me heaven, then put me through hell”? (ik dacht dat ik dat wist)
 7. Wie was de eerste Amerikaanse president die als eerste in een straalvliegtuig mee vloog? (hiervan weet ik het antwoord niet meer)
 8. Welke vice-president zei dat het vice-presidentschap maar ‘insignificant’ (onbelangrijk) vond? (hiervan weet ik het antwoord niet meer)

Een gratis antwoord! 

Quizmaster

Quizmaster Trivia-Steve

Elke week is er ook een ‘Free Answer’ – een gratis antwoord dat op de website staat. Een paar weken geleden was het antwoord ‘GEEL’. Dan is het nog een hele kunst (gek genoeg) om op te letten dat je de vraag waar het antwoord bij zou kunnen passen opmerkt! Trivia-Steve (de quiz-master) geeft vaak ook nog muzikale hints, maar die snap je eigenlijk pas als je het antwoord weet. Bijvoorbeeld, Africa van Toto wordt gedraaid als het een paar vragen terug over Mandela ging. En als je op een gegeven moment Bon Jovi hoort langs komen (na de vraag van hierboven) dan weet je dat je fout zat…

Wie doen er mee met Trivia? 

Ik ben eigenlijk invaller voor Pranav. De afgelopen weken (tot afgelopen donderdag) kon hij niet meedoen omdat hij amper kon lopen (en omdat hij z’n moeder thuis had zitten). Verder doen er mee: Peter (co-auteur van Pravav, zit bij Economie), Gregor (Duitser, zit hier tijdelijk een jaar, en is een collega van Peter), Chris (co-auteur van Pranav en Peter, zit op de Supply Chain Management afdeling bij ons op de verdieping, Susan (hondenoppas en vriendin van Peter, met haar ben ik wezen skiën), en Gabe (haar vriend, doet onderzoek naar honingbijen).

Ons team heet (vraag niet waarom) ‘Red Skinny Jeans’. Degene die ooit altijd rode skinny jeans aanhad (en waarschijnlijk de aanleiding is van de teamnaam), is helaas verhuisd en doet niet meer mee. Omdat ik ook rode skinny jeans heb, ben ik zo ongeveer verplicht om mijn donkerrode broek op donderdag aan te doen. Alles voor het team!

Waar doe je dat, trivia? 

Trivia wordt gehouden in The Rathskeller – een bar in de kelder van het restaurant ‘Spat’s and Speakeasy’. Dat heeft een zeer behoorlijke keuken. Mijn donderdagse avondeten, geserveerd in The Rathskeller, komt uit de keuken van dit restaurant. Ze hebben een cajun/creoolse keuken (denk hierbij aan New Orleans: veel vis, veel kruiden). Makkelijk, erg lekker, en zeer ontspannend!

The Rathskeller op donderdagavond

The Rathskeller op donderdagavond

En, hebben jullie al eens gewonnen? 

Ja, we zijn al eens een keer tweede geworden (terwijl ik meedeed, he, dus in de afgelopen twee maanden). En sohee, wat was dat tof! Als beloning kregen we een ‘giftcard’ van tien dollar. Jippie, maar daar gaat het niet om, het gaat om de lol, en om de eer. Maar die avond ging er een hoop goed en hadden we mazzel met de vragen!

En, beloofd is beloofd, de antwoorden op de quizvragen: 1) Dat is Los Angeles in California. 2) Eureka. 3) Blijken de laatste woorden uit de titels van de Harry Potterboeken te zijn. Heb ik nooit gelezen. Volgende woord moet zijn ‘Hollows’. 4) Dit was Paus Johannes Paulus II. Wij dachten aan Amerikaanse presidenten, Beatles… maar niet de paus. 5) Ik dacht dat het betekende ‘energie staat gelijk aan massa keer snelheid in het kwadraat’ maar dit blijkt ‘snelheid van het licht’ te zijn. En aan halve punten doen ze niet. Terecht. 6) Dit was niet “Living on a prayer” maar “You give love a bad name”. 7) en 8) ben ik helaas vergeten. De vraag was interessanter dan het antwoord, in dit geval!

7 gedachtes over “Trivia. Wat is dat eigenlijk?

 1. RISK. WAT IS DAT EIGENLIJK ?

  Kennis quizzen daar deden wij zaterdag avond niet aan. De vragen waren niet van dien aard dat ze te moeilijk waren. Wij deden RISK ! Wie deden risk? Michiel , ma en ik. Dit is een hoogst intelligent spel. Vooral als besloten wordt als je per persoon met 2 kleuren ( lees legers ) speelt. Als je bekend bent met dit spel moet je opdrachten uitvoeren. Verover Noord Amerika en Zuid Amerika of vernietig de zwarte legers of verover 18 gebieden en houdt deze met 2 legers bezet enzovoort. Nu is het nog niet vaak voorgekomen dat dit spel niet gewonnen wordt door een persoon. Dit blijkt echter wel tot de mogelijkheden te behoren als je tenminste niet tot in de eeuwigheid bezig wilt wezen. De oorzaak waren de personen die aan het spel bord zaten. Buiten het spelbord om zijn ma en Michiel best aardig, maar aan het spelbord dus niet ! Kortom als je bijna je opdracht denkt uit te kunnen voeren, dan wordt je weer genaaid door de andere twee. Kortom als ma of Michiel bij de opdracht zijn doen de andere personen hetzelfde. Kortom we hebben besloten om half één te stoppen met oorlog voeren. En stoppen met oorlog voeren is soms een wijs besluit !!! RISK heet het spel en die naam is waarschijnlijk niet voor niks aan het spel gegeven. Het risico dat dit tijd wijs uit de hand loopt was dus duidelijk aanwezig. Helaas gebeurd dit in het echt ook. Maar bei ons ist moar een spelligien.
  Wij hebben met ons drieën een gezellige avond gehad , hoop schik, en niet op tied noar bedde dankzij de oorlog op t’bord.

  • Risk met twee legers per persoon klinkt als achterstevoren Mens-Erger-Je-Nietten, dat duurde destijds ook UUURRREEN (dank je wel nog, driekes!!) 🙂 🙂 En ja, Michiel en ma kunnen in het spel nogal gewaagd uit de hoek komen. Die kerel van mij is dan ook supercompetitief en MOET winnen (nou ja, tot half een dan).
   Ik denk graag toe aan december, toen ik twee keer (achter elkaar!) heb gewonnen.

 2. Pingback: Voor de statistici: ik ben 100 dagen in State College! | Johanna goes USA!

 3. Pingback: Halloween! | Johanna goes USA!

 4. Pingback: We hebben een prijs gewonnen! | Johanna goes USA!

Schrijf een reactie...

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s