State Patty’s Day

Mijn weekend was echt heel rustig. Niets aan de hand. Niets te doen ook. Ik ben zondagochtend alleen wezen sporten met Veronica (bijna twee uur lang, sohee, dat wordt weer spierpijn morgen), maar verder heb ik niets sociaals gedaan. Iedereen had iets anders. Balen ergens, dan mis je je thuisfront nog eens erger, zeker als daar ook nog eens een verjaardag is (gefeliciteerd nog, Floris!). Maar gegeven mijn keelpijn en dergelijke is het wel een keer goed om wat gas terug te nemen. Want de rest van de week is het toch maar rennen en vliegen…

Maar de studenten hadden HUN DAG! 

Daar waar ik zaterdag een zeer rustige dag had, was het voor de studenten de Mooiste Dag van het Jaar, als ik ze mag geloven. Want het was State Patty’s Day, en dat behoeft enige uitleg. Hier in Amerika is Saint Patrick’s Day een belangrijke feestdag. Dat is eigenlijk een Ierse, katholieke feestdag, die vanwege het deel Ierse immigranten is verworden tot een verkleed-je-in-het-groen-en-drink-groen-geverfd-bier-dag. Dat past natuurlijk heel erg prima bij het studentenleven. Alleen, Saint Patrick’s Day valt regelmatig in het Spring Break Weekend (dat begint over een week) en veel studenten zijn dan niet in State College. En dus werd ze een “drinking holiday” door de neus geboord.

Als alternatief hebben de studenten van Penn State in 2007 bedacht dat ze een eigen versie nodig hadden: State Patty’s Day. En dat hebben ze geweten hier. Via de sociale media ging dat als een lopend vuurtje rond, en veel bars dingen op die dag dan ook eerder open om profijt te halen van deze extra omzetmogelijkheid. En vanwege het grote succes werd die dag (niet avond!) elk volgend jaar populairder. Want State Patty’s Day begint niet op zaterdagavond, nee, om 10.00 uur ’s ochtends gaat het al los! Het devies verkleed-je-in-het-groen passen ze ook hier toe. Waarschuwing: het is vooral een studentendingetje (het is niet een algemeen feest als bijvoorbeeld koninginnedag bij ons).

State Patty's Day - iedereen in het groen

State Patty’s Day – iedereen in het groen

Aanbod van de universiteit: sluit je café en krijg 5000 dollar

Nu is drankgebruik hier best wel een dingetje. In Nederland ligt de drankleeftijd op 16 (wordt 18 geloof ik), maar veel problemen om voor die tijd aan drank te komen zijn er niet, heb ik het idee. En door de gewenning zijn er dan ook relatief minder problemen. Dat is hier anders. Pas als je 21 wordt, mag je het café in. En iedereen wordt “gecard” (je identiteitsbewijs wordt gecontroleerd), dat gebeurt ook bij ons op donderdag bij de Trivia. Je kunt je voorstellen dat studenten die na JAREN wachten ineens 21 zijn, helemaal los gaan. De 21ste verjaardag van veel studenten is dan ook een grote mijlpaal en eindigt vaak in een gigantische kater. Tel nu tienduizenden studenten bij elkaar op, die opeens een reden zien om allemaal tegelijk flink los te gaan – en je kunt je voorstellen dat State Patty’s Day in nogal wat ziekenhuisopnames, ongelukken, vernielingen en andere problemen ontaard.

Creatieve State Patty's t-shirts

Creatieve State Patty’s t-shirts

En dus heeft Penn State (de universiteit dus) vorig jaar bedacht om een ontmoedigingsbeleid in te voeren. Elke kroeg (downtown) die dicht gaat tijdens State Patty’s Day krijgt 5000 dollar van de State Patty’s Day Task Force. En dit jaar is dat bij 34 van de 35 cafés gelukt. Veel studenten verplaatsen hun feestje daarom naar hun studentenflats. Dat zag ik ook toen ik zaterdag naar downtown fietste (en massaal nagefloten werd om kwart over tien ’s ochtends…).

Dronken om tien uur 's ochtends (je moet er maar zin in hebben!)

Dronken om tien uur ’s ochtends (je moet er maar zin in hebben!)

Vrijdag: ik kwam het restaurant niet in!

Maar die massale focus om de boel zonder alcohol te krijgen op State Patty’s Day had ook consequenties voor mij. Vrijdagavond gingen Pranav, Peter en ik eten bij een Tex Mex restaurant. Ik had mijn fiets in het gebouw van Pranav neergezet, en vanuit daar zijn we naar het restaurant gelopen. Hoewel op donderdag mijn Nederlandse rijbewijs voldoende is, was dat nu niet het geval… Ik kwam er niet in. Alsof ik mijn rijbewijs zou hebben vervalst… (dan had ik er echt wel een meer recentere en meer flatterende foto op gezet hoor!). Of ik niet mijn paspoort bij me had. Mijn oplossing “dan drink ik gewoon thee bij mijn fajita’s”, dat ging er ook niet in. Wel gloeiende $#%Q#$%  – moest ik verdorie terug om mijn paspoort op te halen (want die zit in mijn werktas, en die had ik bij Pranav neergezet. Gelukkig was het niet heel ver en hoefde ik niet helemaal naar huis).  

Het is me ook al eens in Austin overkomen, maar toen had ik echt niets bij me. En hoewel ik het graag anders zou hebben, ik zie er ECHT niet uit als jonger dan 21! Ach. Amerikanen. Resistance is futile (verzetten heeft geen zin). Gewoon mijn rijbewijs EN mijn paspoort meenemen de volgende keer.

PS: De echte Saint Patricks Day valt dit jaar op de maandag na Spring Break. Dat is Peter’s verjaardag. Dus dan gaan we in het groen zijn verjaardag vieren. Ik zal wat groene biertjes voor ‘m meenemen (Heineken import!).

4 gedachtes over “State Patty’s Day

  1. Dat Heineken logo is wel erg gaaf natuurlijk, ondanks dat sommige studenten aan geen drup Heineken kunnen komen… Hier wel anders met carnaval! Alaaf!

    • Nederland is bekend om een aantal dingen: tulpen, klompen en windmolens natuurlijk, dan natuurlijk het drugsbeleid (waar hele rare gedachten hier over bestaan), en Heineken. En op dat laatste mogen we best trots zijn!

  2. Wel he… Behalve als ze er bijzeggen “Ik kan echt wel zien dat je allang niet meer onder de 21 bent” (en bedankt…). Het streelt ook wel wat als studenten oprecht verbaasd zijn als je verteld dat je “faculty” bent (en dus een professor, weliswaar assistant). Het merendeel van de docenten en professoren hier is toch een heel stuk ouder!

Schrijf een reactie...

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s