Orientation, orientation

Deze eerste week ben ik vooral veel zaken aan het regelen, naast mijn onderwijstaken voorbereiden. Daar gaat allemaal zo gruwelijk veel tijd in zitten dat ik nu nog niet aan mijn onderzoek toe kom. Maar hopelijk wordt dat snel anders.

International Orientation

Gisteren had ik verplichte ‘Orientation’, voor nieuwe internationale scholars. Zo’n vijftien tegelijk: een Turk, een Canadese, nog een Nederlandse, en de rest Chinezen. Dat was voor alle ‘schools’ van de universiteit (en dat zijn er een hoop hier) tegelijkertijd. In die bijeenkomst werden ons vooral een aantal regels uitgelegd ten aanzien van ons visum. En daar ben ik weer heel wat wijzer van geworden.

Zo weet ik bijvoorbeeld nu dat zolang mijn visumaanvraag van J1 naar H1B in het proces is, ik beter niet naar het buitenland kan gaan reizen, omdat ze anders opnieuw moeten beginnen met het proces. Ook weet ik dat ik zolang ik onder mijn J1 visum zit, nog geen rijbewijs kan halen. En omdat ik normaal gesproken binnen drie maanden mijn Pennsylvania rijbewijs gewoon zou kunnen krijgen op basis van mijn Nederlandse rijbewijs, moet ik straks wel weer rijexamen doen.  Puur omdat ik op het verkeerde visum zit. Het is allemaal best lastig, ook omdat de regels omtrent bijvoorbeeld rijbewijzen in elke staat weer anders zijn.

Voor al die intakes en orientations en startprocessen erg veel documenten verzamelen. Ik zit nog steeds papieren en formulieren in te vullen, en paspoorten en visa’s en I94’s en DS2019’s en weet-ik-veel-wat-nog-meer voor bijlagen bij elkaar te zoeken en in te leveren. En soms moet ik een formulier opnieuw invullen en aanleveren omdat er een bepaald detail niet klopt. Alles bij elkaar, die hele papierwinkel is een gigantisch karwei. Maar we komen telkens een stapje dichterbij.

Ik moest ook, vanwege dat tijdelijke @#^&*$#!$-J1 visum een aparte verzekering afsluiten voor evacuatie en repatriatie (in geval ik heel erg ziek word of overlijd gedurende de tijd dat ik een J1 heb). Want ik heb in Nederland natuurlijk geen reisverzekering meer – omdat ik mijzelf heb uitgeschreven uit de gemeente, geen inkomen in Nederland heb, etc. mag ik in Nederland geen verzekeringspolissen hebben. En die verzekeringen zijn op jaarbasis – dus betaal ik voor 2 maanden dekking (die ik eigenlijk niet wil) wel voor het volle pond verzekering. American Style, dus niet bepaald gratis. Ach, gooi maar op de hoop…

Ruimtelijke oriëntatie 

Volgende week geef ik les,  in een nieuw gebouw, aan nieuwe studenten, met een nieuw vak. Alles nieuw en onbekend. Wat ik vandaag ook nog even gedaan heb is de lokalen opzoeken, en inspecteren waar de lichtknopjes zitten, hoe de computers aangaan, en eens even bekijken of het groot genoeg is. Dat was meteen een mooi fotomomentje. In drie van dit type zalen sta ik straks les te geven. Per groep zijn het (maar) 30 studenten – dat was in Tilburg wel anders!

Nog een keer de collegezaal

De collegezaal

Een collegezaal

Nog een keer de collegezaal

IT Orientation

Hier op Penn State hebben ze een eigen soort ‘Blackboard’ dat ze samen met twee andere universiteiten hebben ontwikkeld. (Voor de niet-academici: Blackboard iseen webbased tool waar je alle spullen van je colleges en vak op zet zodat studenten erbij kunnen). De applicatie hier heet ANGEL, en volgens mij moet ik er alles mee kunnen wat ik ervan verwacht. Helaas kan ik mijn kennis van Blackboard, waar heel veel andere scholen, o.a. Tilburg en Maastricht, mee werken, dus niet gebruiken en moet ik een nieuw systeem aanleren. Erg jammer. Niet dat Blackboard altijd uitmuntend werkt, zeker niet, maar dit is toch wel weer even wennen.

Vanmiddag was dus de “IT Orientation”. Dat was dan weer alleen voor de nieuwe Smeal-mensen georganiseerd (ik werk bij het ‘Smeal College of Business’, alle ‘colleges’ samen heten Penn State University). Het heeft wel allemaal veel meer functies dan Blackboard, en het lijkt stabieler te zijn. ‘t Zag er allemaal net wat anders uit, maar werkt op zich wel logisch, dus ook dat zal wel weer gaan lukken.

Weerupdate

De zeer koude temperaturen zijn weg. Het is hier nu een paar graden onder nul, dat is heel prima te doen. Zo nu en dan sneeuwt het hier een klein beetje, afgelopen nacht bijvoorbeeld werd de wereld weer wit. Dan komen de sneeuwschuivers en sneeuwborstels en zoutstrooiers en mannen met sneeuwscheppen en masse de weg op. Sowieso lijkt hier momenteel continue een laag zout op de wegen te liggen. Dat is volgende week weer handig, dan wordt het weer kouder. Maar morgen wordt het ineens warmer: 12 graden (lente!! Maar wel met een bak regen, helaas). De verschillen zijn hier erg groot tussen de dagen, daar moet ik nog even aan wennen.

5 gedachtes over “Orientation, orientation

 1. hallo johanna, het is heel goed dat je nu al een keer overslaat met een verhaaltje, anders worden wij erg verwend en wij zijn erg blij voor jou dat de kou weer wat verdreven is. veel liefs van hier.

 2. Zus!
  Wat een mini college zaal, vind je dat leuker of juist enger? Moet je echt wel je bril opzetten voor de strenge-johanna-look;)
  Maar ff serieus, is er een reden dat de klassen niet groter zijn? Is toch niet persee typisch amerikaans?
  xx

  • Veel onderwijs in Amerika wordt kleinschalig gegeven. De grote collegezalen waarbij alles wordt gedoceerd zonder interactie doen ze hier op de business school eigenlijk niet. Waarom? Kwestie van overtuiging en strategie, denk ik. Of het overal zo is weet ik niet. Maar goed, in Maastricht krijg je praktisch alleen maar les met maximaal 14 tegelijk – dat is nog minder. Daar zit ook een idee achter.
   Ik vind persoonlijk het kleinschalige wel prettig. Dan kun je mensen leren kennen, en kun je tenminste echt goede interactie met een groot aantal studenten realiseren. Dan ‘moet’ je als student ook wel meedoen. Bij een college van 100-200 of nog meer studenten is interactie realiseren een stuk lastiger. Als je dan naar iemand wijst, duikt ie gauw weg… Maar het vergt een totaal andere stijl van lesgeven, zo’n kleine groep.

Schrijf een reactie...

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s