Rijbewijs (1/3): Medische keuring

Ik rijd hier rond met mijn Nederlandse rijbewijs, maar ik moet straks ook officieel een rijbewijs uit Pennsylvania hebben, want anders kan ik geen autoverzekering afsluiten (en anders kan ik geen auto kopen). Afgelopen dinsdag kwam ik er achter dat het regelen van mijn rijbewijs nog zo simpel niet is. Louise, een postdoc uit Schotland en hier voor 2 jaar in State College, vertelde me dat zij haar theorie-examen had gehaald. En dat zij dus binnenkort haar praktijkexamen moest doen. En dat je daarvoor iemand met een rijbewijs moet meenemen (hoewel wij allebei een buitenlands rijbewijs hebben). Ook zou er wachttijd tussen theorie en praktijk zitten, en het is daarnaast ook maar de vraag of we uberhaupt een auto kunnen kopen (ivm financiering). Lang verhaal kort: rijbewijs regelen is lastiger dan ik dacht.

Stap 1: formulier invullen

Dus mijn eerste stap voor het rijbewijs was het aanvraagformulier invullen. Downloaden van de website, makkelijk zat. En wat blijkt vervolgens: ‘medische keuring’. Huh? Hoezo? Ja echt, ik moest eerst een medische keuring laten uitvoeren door mijn huisarts. En daar begon de volgende uitdaging.

Stap 2: huisarts vinden 

Ik moest eerst een huisarts vinden, want die had ik nog niet geregeld hier. Ja, ik weet het, onverstandig, maar er is nooit wat mis met mij en ik heb eigenlijk genoeg aan mijn chiropractor. Eelco gevraagd: moet dat echt? Ja dat moet echt… Maar goed, wat moet, dat moet, dus ik heb een huisarts gevonden. Natuurlijk is dat niet vanzelfsprekend: een arts moet 1) nieuwe patienten accepteren en 2) door de verzekering worden vergoed. Uiteindelijk had ik na een uurtje bellen en surfen beet. En ik kreeg het nog voor elkaar ook dat ik meteen afgelopen woensdag zelf een afspraak kon maken voor de medische keuring. Weliswaar met een verpleegkundige-assistent-dokter, vond ik prima, zolang ik maar mijn formulier getekend krijg.

Stap 3: medische keuring

Dat was bizar grappig. Eerst werd gewicht en lengte opgemeten, ook nog bloeddruk (110/65, schijnt OK te zijn) en ook hartslag, door een assistente. Ook een hele riedel vragen: gebruik je drugs, alcohol, is er historie van psychische problemen, draag je je gordel als je autorijdt… Daarna kwam de verpleegkundige en die was nog best even bezig met mij te onderzoeken. Met de stethoscoop naar mijn binnenwerk luisteren, in mijn oren, ogen en mond kijken (“zeg ‘ns AAA”), mijn reflexen testen… Heb ik alle tien vingers en tien tenen nog? Kan ik mijn neus aanraken met mijn vingers? Joh… ik kreeg het er van op mijn lachspieren. En weer medische historie: zitten er hartproblemen, diabetes, en andere ziekten in de familie? Kanker? Grondig hoor. En het grappige is: zo’n overall test doen ze elk jaar (!). Geen wonder dat de gezondheidszorg in Amerika zo ontzettend duur is.

Ondertussen heb ik een afspraak gemaakt met de arts voor een echte afspraak om mij nog meer te onderzoeken en hele hele medische historie (die ik van mijn huisarts in Leusden heb gekregen) te bespreken. En ik heb ook meteen een apotheek (op de campus). En ik moest ook meteen maar een afspraak maken met de gynaecoloog – voor een vrouwelijke check-up elke twee jaar.

Kortom, je wilt een rijbewijs, en je wordt medisch getest (en weet als bij-effect dat je met je ogen dicht je neus kan aanraken). Ik zie dat als winst.

9 gedachtes over “Rijbewijs (1/3): Medische keuring

  • Nou, niet voor alles. Heel veel dingen moet ik zelf uitvinden. Maar gelukkig heb ik collega’s, waaronder Pranav, Hari en Eelco die ook dit soort dingen hebben ervaren, een international office dat ook helpt, en de secretaresse. Maar dan nog is voor iedereen de situatie anders dus is het altijd maatwerk.

 1. gefeliciteerd met het behalen van je theorie-examen.op het verhaal van gisteren konden wij niet reageren, er stond: oeps kan de pagina niet vinden.
  wat weer een gedoe , met het rijbewijs, hoe zit dit andersom? hebben amerikanen ook gedoe daarmee in holland?
  michiel weet nu ook wat hem straks te wachten staat, maar weet ook hoe hij de wegen moet bewandelen
  groet van deze kant.

  • Ja, die andere pagina had ik eigenlijk vandaag online willen zetten, er ging wat mis. Dus die krijgen jullie later nog een keer.
   Voor Michiel gaat het allemaal een heel stuk makkelijker zijn. Ten eerste hoeft hij het wiel niet uit te vinden – ik heb het regelwerk grotendeels al gedaan, ten tweede hoeft hij geen verzekeringen enzo af te sluiten, ten derde heeft hij mij als degene bij wie alles al geregeld is (waardoor Michiel geen collega’s of zo hoeft te vragen om hem overal heen te chauffeuren).

 2. Pingback: Rijbewijs 2/3: Theorie-examen | Johanna goes USA!

 3. Pingback: Auto kopen (1/2): De keuze voor de Mazda3 | Johanna goes USA!

 4. Pingback: Mijn eerste ervaringen met de gezondheidszorg in Amerika | Johanna goes USA!

 5. Pingback: En Michiel heeft ook z’n rijbewijs! | Johanna goes USA!

 6. Pingback: Fysiotherapie in Amerika | Johanna goes USA!

Schrijf een reactie...

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s