Muffins van Harvard University!

Afgelopen zondag had ik blauwe bessen over – blueberries. Ze waren al overrijp, ik kneep ze zo helemaal fijn als ik ze vast wilde pakken. Nu is dat niet zo erg, het is hier blueberryseizoen en ik koop zo een nieuwe bak. Maar wat doe je met die oude? Ik had een idee – blueberry muffins. Nu is bakwerk in de regel niet aan mij besteed, daar is mijn zusje Albertine beter in, hoewel ik wel eens krentenbollen en pepernoten heb gemaakt (met enig succes!). En nu dus blueberry muffins!

(Minder on)gezonde versie!

Ja maar, zijn muffins niet heel erg ongezond? Zit daar niet heel veel suiker in, en boter? Klopt, in de normale versie wel. En kom je bij de Wegmans, dan liggen er ook EXTRAgrote muffins mee met de bovenkant helemaal in de suiker gedoopt. Niet helemaal supergezond natuurlijk. Ik ben op zoek gegaan naar een ‘low sugar’ versie. Die vond ik op de website van Harvard University, nota bene. Die zijn bezig geweest om het normale muffinrecept met veel te veel suiker en veel te veel boter op de schop te gooien en wat beters te bedenken. De wijzigingen die in dit recept zaten:

 • Twee keer zoveel blueberries dan anders (die zijn ook zoet), zodat er minder suiker nodig is;
 • Een deel volkorenmeel en een deel amandelmeel in plaats van alleen maar witte bloem;
 • Geen boter, maar plantaardige olie;
 • En wat er aan suiker in gaat, is dan bruine suiker in plaats van witte, die is smaakvoller en daar heb je dus minder van nodig.

Resultaat?

Supersimpel te maken, en zeer goed gelukt. Absoluut lekker (en volgens Harvard zitten er minder alleen-maar-snelle koolhydraten in zodat je er langer energie van hebt. Aanrader!

Blueberry muffins van Harvard University

Blueberry muffins van Harvard University (en ja, ik had er al eentje geprobeerd voordat ik de foto maakte… oeps)

12 gedachtes over “Muffins van Harvard University!

 1. Lekker! En krentenbollen gemaakt? Hoe doe je dat? Ik heb van een kennis een oud stroopwafelijzer gekregen. Zo’n ding dat nog op het vuur moet. Ga ik binnenkort eens uitproberen ๐Ÿ™‚

   • Stiekem wel ja. Is wel net zo handig dit keer ๐Ÿ˜‰ Je moet wel omrekenen vanuit cups naar grammen (haha! Heeft mij even gekost om daar in thuis te raken). En jij moet de karnemelk die erin zit waarschijnlijk even vervangen door sojamelk of amandelmelk. Gaat vast ook wel goed.

 2. Oh lekker! Dankje voor de link naar het recept, want daar vond ik nog er nog veel meer! En ik lees graag je stukjes, al ben ik meer het soort stille lezer (sorry!). Petje af trouwens voor hoe vaak je iets schrijft! Als het alleen ging om de reacties dan was ik misschien allang gestopt met mijn blog, maar het is eigenlijk ook een soort dagboek en leuk om terug te lezen.

  • Hi Annemiek! Ja, leuk he, op die website van Harvard van The Great Muffin Make-over (http://www.hsph.harvard.edu/nutritionsource/muffin-makeover/) staan er nog meer… die banana nut muffin wil ik binnenkort ook eens proberen te maken! Krijg hier trouwens wel trek van!
   En wat die reacties betreft – ik heb schijnbaar heel veel stille lezers ๐Ÿ˜‰ dus je bent niet alleen! En ja, het blog is voor mezelf ook heel erg waardevol als document. Kost per dag niet veel tijd, maar opgeteld is het inmiddels heel wat!

 3. Die muffins zien er in ieder geval lekker uit. Heb het recept opgeslagen, zodat ik het ook eens kan uitproberen. En natuurlijk ga ik ook die Harvard website verder bekijken voor lekkere (en minder ongezonde) ideetjes!

 4. Pingback: Een overvol sociaal weekend! | Johanna goes USA!

Schrijf een reactie...

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s